darp

Agricultura llança una campanya per promocionar el peix de proximitat

La campanya, que té com a eslògan Assenyala'm, soc garantia de proximitat, es difon per ràdio, mitjans impresos i Internet

query_builder   29 octubre 2018 13:55

event_note Nota de premsa

Agricultura llança una campanya per promocionar el peix de proximitat

La campanya, que té com a eslògan Assenyala'm, soc garantia de proximitat, es difon per ràdio, mitjans impresos i Internet

La iniciativa vol donar a conèixer al públic en general que a les costes catalanes hi ha peixos molt diversos i per a totes les butxaques, que diàriament arriben del mar a taula
DARP
El director general de Pesca i Afers Marítims, Sergi Tudela, amb el cartell que dona imatge a la campanya
El director general de Pesca i Afers Marítims del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Sergi Tudela, ha presentat avui una nova campanya que vol incentivar el consum del peix de llotja com a  producte pesquer de qualitat, fresc i de proximitat, comercialitzat a les llotges catalanes.
 
La campanya, que té com a eslògan Assenyala’m, soc garantia de proximitat,  i es difon per ràdio, mitjans impresos i Internet, vol contribuir a fomentar un vincle entre els consumidors i el sector pesquer català mitjançant el reconeixement dels productes pesquers de proximitat, donar a conèixer la gran varietat d’espècies que es poden trobar a les llotges catalanes, especialment aquells productes locals poc coneguts, i promoure el producte de temporada.
 
Es tracta d’explicar quina és la millor època per consumir determinades espècies, que normalment coincideix no només amb la millor qualitat sinó també amb el preu més assequible. Tenint en compte que hi ha productes del Mediterrani accessibles a totes les butxaques, fàcils de cuinar i de menjar, i que també suposen un plaer per al paladar.
 
Un altre dels objectius de la campanya, adreçada al públic en general però també i, en especial, als joves i futurs sèniors, és fer saber les propietats beneficioses del consum dels productes pesquers, com ara: l’elevat contingut d’Omega-3, el baix contingut calòric i l’alt valor biològic de la proteïna del peix, que és una important font de calci i de la proteïna ecobio més econòmica.
 
Així mateix, amb aquesta acció, cofinançada pel Departament d’Agricultura i la Unió Europea, es vol informar el consumidor sobre la importància de l’etiquetatge del peix i promoure la identificació del producte de proximitat mitjançant l’identificatiu Peix de llotja.
 
Consulta el vídeo i el cartell de la campanya en aquest enllaç: http://agricultura.gencat.cat/ca/ambits/pesca/dar_comercialitzacio_peix/dar_promocio_i_consum/peix-llotja-fresc/
DARP
Logotip identificador del peix de llotja
Peix de llotja, del mar a taula
 
El punt de partida d’aquesta campanya es troba en l’impuls que el Departament d’Agricultura vol donar al logotip d’identificació del Peix de llotja. Aquesta marca ha de servir per identificar i diferenciar el peix de les llotges catalanes. La pesca de Catalunya es caracteritza per ser una pesca costanera: les barques surten cada dia a pescar i tornen el mateix dia a port a vendre les seves captures. Això vol dir que el nostre producte és molt fresc, de manera que es pot trobar a les peixateries o restaurants a les poques hores de sortir de mar. Aquest producte, a més de fresc, té el valor afegit de la proximitat des del punt de vista mediambiental.
 
A banda del logotip identificador del peix de llotja, un etiquetatge clar i precís hauria d’informar al consumidor sobre la denominació comercial i científica de l’espècie, el mètode de producció, el nom de la zona de captura o de cria i l’art de pesca, i sobre si el producte ha estat descongelat. A més, la informació voluntària com la data de captura i el port de desembarcament permet al consumidor identificar el producte de proximitat.
 
Trobareu tota la informació referent a un bon etiquetatge en el següent enllaç: http://agricultura.gencat.cat/ca/ambits/pesca/dar_comercialitzacio_peix/etiqueta-peixateria/
 
El sector pesquer, un dels puntals de l’economia blava del país
 
Aquesta campanya dona continuïtat a la que es va fer fa dos anys amb l’Ajuntament de Barcelona, el Gremi de Peixaters de Catalunya i la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors, que va consistir en l’edició d’un tríptic informatiu en què s’indicava, de manera clara i senzilla, quina és la informació que ha d’arribar al consumidor final i unes bosses de mercat reutilitzables amb la imatge i el missatge de la campanya, que es van oferir als clients de 300 peixateries de la xarxa de Mercats de Barcelona per informar-los sobre l’etiqueta a la peixateria i promocionar el Peix de llotja.
 
El Sant Jordi de 2017, la Direcció General de Pesca i Afers Marítims, en col·laboració amb les Llotges Catalanes i el Gremi de Peixaters, va editar un punt de llibre amb l’objectiu de promoure el peix de proximitat.
 
I, en aquest mateix sentit, a la darrera edició de la Fira Alimentària, es va presentar el Manifest per a la promoció dels productes pesquers de proximitat dins la dieta mediterrània, signat pels Grups d'Acció Local Pesquers catalans (GALP Costa Brava i GALP Mar de l’Ebre), la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors, altres GALP del Mediterrani nord-occidental (GALP de Menorca, GAL Eivissa i Formentera, FLAG Sardegna Centro Occidentale i FLAG Pays Pyrénées Mediterranée) i la Direcció General de Pesca i Afers Marítims (DGPAM) del Departament d'Agricultura.
 
Amb aquestes accions, el Departament d’Agricultura, mitjançant la Direcció General de Pesca i Afers Marítims, contribueix també a la implementació de l’Estratègia marítima de Catalunya, en el sentit de reforçar el sector pesquer com un dels puntals de l’economia blava del país.
 
Catalunya s’ha dotat recentment d’un model de gestió pesquera únic fonamentat en la implicació plena de pescadors, científics i societat civil en la gestió. Aquest sistema de cogestió ha estat guardonat per la FAO i és garantia afegida que el producte de les nostres llotges es troba en transició cap a la sostenibilitat.
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.
 

3  

Imatges

Tudela amb el cartell de la campanya

Tudela amb el cartell de la campanya 108

logo peix llotja

logo peix llotja 96

Cartell de la campanya

Cartell de la campanya 906