Aragonès: "Esperem aprovar els Pressupostos amb una àmplia majoria al Parlament de Catalunya"

query_builder   5 novembre 2018 11:48

event_note Nota de premsa

Aragonès: "Esperem aprovar els Pressupostos amb una àmplia majoria al Parlament de Catalunya"

  • El vicepresident es mostra obert a parlar de possibles canvis en la fiscalitat, tot i alertar que “el marge està pràcticament esgotat”
  • La sentència del TS sobre l’impost a les hipoteques “ha de tenir un resultat zero per a la hisenda pública”
  • Davant una possible sentència d’anys de presó per als polítics catalans, ha assegurat que “el govern plantejarà: llibertat, absolució i autodeterminació”
Fotografia del vicepresident Aragonès durant l'entrevista al programa
El vicepresident i conseller d’Economia i Hisenda de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat en una entrevista a Els Matins de TV3, que presentarà els pressupostos de la Generalitat per al 2019 “aproximadament d’aquí un mes” i que  espera “aprovar-los  amb una àmplia majoria”. En aquest sentit, ha tornat ha insistir que la voluntat del Govern català és comptar amb “el recolzament dels grups que donen suport al Govern i dels que van permetre la investidura del president Torra”, com també “d’altres forces d’esquerres” de l’arc parlamentari català.
 
També s’ha mostrat obert a parlar i revisar possibles canvis en la tributació, tot i recordar que “en els darrers sis anys el Govern català ja ha fet un llarg recorregut en matèria de fiscalitat” amb la recuperació de l’Impost de Patrimoni o Successions i la creació de nous impostos com el dels habitatges buits o els mediambientals, per tant, “el marge està pràcticament esgotat”, ha reblat.
 
Preguntat sobre el suport als Pressupostos Generals de l’Estat per al proper exercici, Aragonès ha volgut deixar clar que “s’ha de separar el diàleg entre Governs del que és l’estabilitat parlamentària entre formacions polítiques”. No obstant això, el màxim responsable de les finances del Govern català ha puntualitzat que si els 2.200 milions d’euros, que segons l’executiu de Sánchez rebrà Catalunya si s’aproven els PGE’19, “arriben, és perquè ho diu la llei, no perquè ho diguin els pressupostos generals de l’estat ni la voluntat del PSOE”. “Em nego que es digui que Catalunya no tindrà 2.200 milions, quan aquests diners de més venen per aplicació directa del sistema de finançament, pels deutes que tenen amb Catalunya i per errors que ha comès el Govern espanyol i que ara vol corregir”, ha afirmat.
 
A l’espera de la decisió final del Tribunal Suprem sobre l’impost a les hipoteques
 
Aquest dilluns està previst que el ple del Tribunal Suprem es pronunciï finalment sobre qui ha de pagar l’impost d’Actes Jurídics Documentats (AJD) sobre les hipoteques, després que el passat 16 d’octubre deixés en suspens si qui ho havia de fer eren els bancs, i no el client, com passava fins ara.
 
A l’espera de conèixer la sentència, el vicepresident i conseller d’Economia de la Generalitat considera que sigui quina sigui la decisió final, aquesta “ha de tenir un resultat zero per a la hisenda pública”“Un cop coneguem la sentència i els termes en què s’ha d’executar, s’establirà un protocol de funcionament perquè qui hagi de satisfer les obligacions tributàries realment les satisfaci i qui quedi exonerat se li rescabali si la sentència diu que és retroactiu”, ha assegurat.
 
“Llibertat, absolució i determinació”
 
Respecte a les peticions de presó que es van conèixer divendres passat, el vicepresident del Govern considera que “la Fiscalia construeix un relat sobre falsedats i després el govern espanyol, a través de l’Advocacia de l’Estat, respon amb repressió i presó com a resposta a una petició política d’un referèndum a Catalunya”. En aquesta línia, ha posat de relleu que el Govern de l’Estat “probablement sap que el que s’està posant sobre la taula no té cap raonabilitat ni alineació amb la realitat”, encara i així, “no han estat prou valents a l’hora de desmarcar-se d’una instrucció que s’ha fet en base a falsedats manifestes”.
 
Sobre la possibilitat que la sentència acabi condemnant els presos a anys de presó, el vicepresident ha dit que el govern plantejarà: “Llibertat, absolució i autodeterminació”, en el sentit que “això només pot acabar amb l’absolució, en un estat democràtic i de dret en què hi hagi separació de poders, i en una solució política que serà l’autodeterminació”. Segons Aragonès, “aquests tres conceptes tenen un suport molt més gran que el que té en aquests moments l’independentisme al Parlament. La resposta ha de ser àmplia i de grans consensos”.
 
Finalment, el vicepresident ha volgut advertir l’Estat espanyol de les possibles conseqüències que pot tenir tot plegat: “La sentència de l’Estatut del 2010 ja va provocar un abans i un després, que va trencar emocionalment molts catalans”. Per Aragonès, aquesta sentència també va empènyer els ciutadans de Catalunya “a trencar políticament amb l’Estat espanyol”. “Si ara hi ha una nova sentència com la que ha proposat la mateixa advocacia de l’Estat, no sé quins resultats polítics es pensen que tindrà això, però no serà pas de suport a l’Estat espanyol i a la legitimitat del règim del 78 a Catalunya”, ha alertat.
 

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 51