Interior aprova el protocol d'ús de les tàser per a les policies locals de Catalunya

Miquel Buch ha presidit la primera reunió de la Comissió de Policia de Catalunya des que és conseller d'Interior

query_builder   5 novembre 2018 14:39

event_note Nota de premsa

Interior aprova el protocol d'ús de les tàser per a les policies locals de Catalunya

Miquel Buch ha presidit la primera reunió de la Comissió de Policia de Catalunya des que és conseller d'Interior

FOTO

  • A la comissió també s’ha informat favorablement de la creació de la Policia Local de Maçanet
 
 
El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha presidit aquest matí la reunió de la Comissió de Policia de Catalunya, la primera que es celebra durant aquesta legislatura.
 
La Comissió ha estat informada del protocol d’us de les tàser per part dels agents de les policies locals de Catalunya.
 
El seu ús és restringit als membres del cos de la policia local en funcions de responsables de servei, expressament autoritzats i que hagin superat la formació teoricopràctica necessària per a l’ús d’aquesta eina policial.
 
La formació, dissenyada i impartida per l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC), ha d’incloure aspectes relatius a la manipulació, el manteniment i la utilització correcta de l’eina, però també coneixements teòrics sobre els procediments de treball i les normes deontològiques que s’apliquen en la utilització d’armes i eines d’ús policial, així com coneixements teoricopràctics sobre la utilització del desfibril·lador extern automàtic (DEA), i ha de tenir caràcter continuat.
 
Segons el protocol d’ús, només s’han d’utilitzar les eines i les armes d’ús policial en les situacions en què hi hagi un risc racionalment greu per a la vida o la integritat física dels agents o de terceres persones, o danys que puguin comportar un risc greu per a la seguretat ciutadana.
 
Per últim, i atès que l’ús de la força és l’últim recurs, la utilització de les tàser requereix l’adequació als principis de congruència, oportunitat i proporcionalitat.
 
El protocol es farà públic, en breu, mitjançant resolució del conseller d’Interior.
 
La reunió de la Comissió també ha servit per posar en comú diversos aspectes en matèria de col·laboració i coordinació entre les diferents policies locals i el cos de Mossos d’Esquadra. Així mateix, a la Comissió també s’ha informat favorablement la creació de la Policia Local de Maçanet.
 
La Comissió de Policia està formada per representants del Govern de la Generalitat així com de representants del món municipal a través de l’Associació Catalana de Municipis, la Federació de Municipis de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona. En aquesta ocasió també s’ha convidat al president de l’Associació de Caps i Comandaments de les Policies Locals de Catalunya (ACCPOLC), el superintendent de la Guàrdia Urbana de Badalona, Conrado Fernández.