Govern

Aragonès anuncia una ronda de contactes amb els grups parlamentaris per explicar les xifres concretes dels pressupostos

El vicepresident es mostra disposat a revisar la tributació, però recorda que "el marge és reduït" i que l'impacte recaptatori de qualsevol canvi "no seria immediat"

query_builder   8 novembre 2018 13:12

event_note Nota de premsa

Aragonès anuncia una ronda de contactes amb els grups parlamentaris per explicar les xifres concretes dels pressupostos

El vicepresident es mostra disposat a revisar la tributació, però recorda que "el marge és reduït" i que l'impacte recaptatori de qualsevol canvi "no seria immediat"

  •  Assegura que el Govern ha revertit retallades “i les seguirà revertint”, i avança que la despesa corrent prevista als futurs comptes és semblant a la dels anys 2009 i 2010
  • Reclama a l’Estat que exclogui del còmput de la regla de despesa els deutes de la Generalitat en matèria de personal, per tal de poder retornar als funcionaris les pagues extres del 2013 i el 2014
Fotografia del vicepresident Aragonès durant la seva interpel·lació al Parlament
El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha anunciat avui que en les properes setmanes endegarà una ronda de contactes per traslladar als grups parlamentaris les xifres concretes dels Pressupostos de la Generalitat per al 2019. El vicepresident ho ha comunicat avui durant una intervenció al Parlament de Catalunya, on ha avançat que els comptes públics seran “valents” i que prioritzaran “els àmbits socials, la salut, l’ensenyament i la seguretat”, però també “inversions necessàries per augmentar la competitivitat, com ara la fibra òptica”. És per això que ha demanat als diferents grups parlamentaris que “no hi hagi voluntat de veto”.
 
“Aquest es un Govern que ha revertit les retallades, que està revertint les retallades i que les acabarà de revertir”, ha remarcat Aragonés, que ha assegurat que la despesa corrent consignada en els propers pressupostos “se situarà en nivells semblants a la dels pressupostos del 2009 i del 2010”.
 
Tot i les millores previstes en els comptes públics, Aragonès ha lamentat que la despesa de la Generalitat estigui molt condicionada pel model de finançament autonòmic, “que suposa el 95% dels ingressos pressupostaris del Govern”. El vicepresident ha recordat que, en el cas de Catalunya, l’Estat calcula la transferència sistemàticament a la baixa i que la recaptació real no es liquida fins a dos anys després. “Portem 3 o 4 exercicis en què el desfasament és superior a 1.000 milions, és a dir, quatre vegades el pressupost del departament de Cultura”, ha reblat.
 
 
Excepcions a la regla de despesa
 
Aragonès també ha criticat les limitacions imposades per l’actual regla de despesa, que no permet a l’executiu català incrementar la despesa pressupostària més d’un 2,7% respecte a l’any anterior. El vicepresident ha admès que “una regla de despesa és bona per no estirar més el braç que la màniga, però hi ha d’haver excepcions”. En aquest sentit, ha reclamat que el Govern espanyol exclogui del còmput de la regla els deutes de la Generalitat en matèria de personal, per tal de poder retornar als funcionaris les pagues extres del 2013 i el 2014. També ha suggerit que la regla de despesa no afecti a determinades inversions.  “Se’ns diu que quan tinguem superàvit se’ns permetrà fer algunes inversions financerament sostenibles, però la Generalitat presta els serveis bàsics de l’estat del benestar; intentar mantenir el dogma de dèficit zero en una administració que ofereix aquests serveis no té cap sentit”, ha conclòs.
 
 
Política fiscal limitada
 
Interpel·lat sobre la possibilitat d’incorporar als pressupostos canvis en matèria de política fiscal, Aragonès s’ha mostrat obert a “parlar de tot”, però “sent conscients que l’impacte recaptatori en el temps és limitat, i que els rendiments de qualsevol canvi arribarien majoritàriament el 2020”. També ha recordat que el marge per introduir canvis “és reduït”, ja que en els darrers anys ja s’han portat a terme mesures “que mostren la nostra determinació de fer pagar a qui més té”. Aragonès ha citat com a exemples la recuperació del l’impost sobre el Patrimoni (incloent-hi l’increment del tipus i la reducció del mínim exempt) i la de l’impost sobre Successions i Donacions per als patrimonis més elevats, així com l’apujada de l’impost sobre transmissions patrimonials quan aquest gravi immobles d’import superior a 1 M€.
 
Finalment, el màxim responsable de les finances catalanes ha demanat al Govern espanyol que, d’una banda, retiri els recursos interposats davant el Tribunal Constitucional contra determinats impostos aprovats pel Parlament de Catalunya; i, de l’altra, que restauri definitivament l’impost sobre el Patrimoni —actualment es renova any rere any— per tal d’evitar la inseguretat que genera a les comunitats autònomes.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 31