imatge

Calvet: "L'Estratègia del patrimoni natural és el full de ruta que ens marca prioritats i línies de treball per defensar la nostra biodiversitat"

query_builder   27 novembre 2018 20:22

event_note Nota de premsa

Calvet: "L'Estratègia del patrimoni natural és el full de ruta que ens marca prioritats i línies de treball per defensar la nostra biodiversitat"

·         Davant més d’un centenar de particulars i representants d’entitats i institucions, el conseller de Territori i Sostenibilitat ha destacat aquest “projecte llargament reivindicat” que servirà de full de ruta per abordar la pèrdua de biodiversitat
 
·         L’Estratègia, aprovada pel Govern el passat mes de juliol, inclou les prioritats en matèria de conservació de la natura fins al 2030, amb 85 línies d’actuació emmarcades en 6 àmbits
 
·         En el marc de la presentació el conseller s'ha compromès a solucionar la situació laboral dels ambientòlegs de la funció pública
Imatge de la presentació
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha presentat avui l’Estratègia del patrimoni natural i la biodiversitat de Catalunya 2030 davant de més d’un centenar de particulars i membres d’entitats implicades en la seva elaboració. Es tracta del document que fixa els objectius estratègics en matèria de biodiversitat amb l’horitzó 2030.
 
Durant l’acte, el conseller ha apuntat que l’Estratègia és “un dels tres projectes més llargament reivindicats en matèria de medi natural, juntament amb l’Agència del Patrimoni Natural i la Llei del patrimoni natural”. Tant l’Estratègia com la creació de l’Agència, van quedar aturats per l’entrada en vigor de l’article 155.
 
El titular de DTES ha anunciat que “s’està acabant de tancar l’acord amb els grups per a tornar a tramitar la Proposició de llei de creació de l’Agència i estem confirmant que hi ha una gran complicitat al respecte”.
 
Calvet ha posat de manifest “la necessitat i l’encert de tenir una estratègia pròpia i adaptada a la realitat i situació del nostre país” i ha demanat a la ciutadania, als centres de recerca i les universitats, als experts, als sectors implicats i a les entitats conservacionistes i de voluntariat que se sumin a aquesta Estratègia, perquè “tenim un valor a conservar, un problema que cal abordar, i ara també un full de ruta, unes prioritats i unes línies de treball”. I en aquest sentit el conseller ha remarcat, que aquesta estratègia “està orientada a frenar aquesta pèrdua de biodiversitat que patim.”
 
Finalment i en el marc d'aquest acte, el conseller s'ha compromès a resoldre la situació laboral dels ambientòlegs de la funció pública.
 
Suport i reconeixement de Nacions Unides
 
Nacions Unides ha donat el seu suport i reconeixement explícit a l’Estratègia durant l’acte, mitjançant una declaració institucional de la Secretària Executiva del Conveni sobre Diversitat Biològica de Nacions Unides, Cristiana Pasça Palmer.
 
En aquest sentit, la secretària ha destacat “el rigor científic” de l’estratègia catalana, i ha celebrat el grau de participació de tots els agents implicats en la seva elaboració. Així, ha lloat aquest “compromís col·lectiu per a l’acció”, i els “esforços de Catalunya per evitar el deteriorament de la seva riquesa natural”.
 
L’aprovació del Govern de l’Estratègia el passat 17 de juliol, suposa la culminació d’un procés iniciat el 1997 amb una resolució del Parlament de Catalunya que instava la Generalitat a elaborar una estratègia de conservació de patrimoni natural i biodiversitat. Les entitats i particulars avui presents en l’acte de presentació celebrat al Palau de Pedralbes van participar en el procés participatiu exhaustiu organitzat des del novembre de 2016 i fins al setembre de 2017 per recollir aportacions, telemàticament i mitjançant debats.
 
El procés va permetre enriquir la proposta inicial, amb trobades informatives, sessions de debat obertes i reunions amb representants del sector agrari i forestal. En total, es van rebre 707 aportacions, un 75% de les quals s’hi van incorporar. Hi van  participar més d’un centenar d’associacions, entitats ambientals, ajuntaments, consells comarcals, consorcis, federacions, universitats, col·legis professionals i institucions. També hi van participar de tots els Departaments de la Generalitat i, especialment, del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, amb qui es va establir un marc de treball específic atesa la importància del sector primari en relació amb les polítiques de conservació de la natura.
 
Entre les peticions rebudes, es va demanar afegir indicadors, prioritzar i programar accions, donar més rellevància a la importància del sector agrari i pesquer en l’assoliment dels objectius, i més visibilitat al canvi climàtic com a condicionant, incloure la biodiversitat com a part del patrimoni natural i considerar l’ús eficient dels recursos naturals com a part de la conservació del patrimoni natural. També no limitar els objectius estratègics només a espais naturals protegits i preveure la valoració dels costos i beneficis econòmics de la conservació.
 
Definir un pla de treball quadriennal i una programació anual d’actuacions
 
L’estratègia de patrimoni natural i biodiversitat de Catalunya s’estructura en 85 línies d’actuació per complir 30 objectius operatius emmarcats en 16 objectius estratègics i 6 àmbits.
 
S’establirà un pla de treball quadriennal amb una programació d’actuacions i assignació de pressupost anual. Una Comissió de Seguiment de l’estratègia, formada per 25 representants d’administracions, entitats i institucions, farà un seguiment anual en base al sistema d’indicadors que preveu la pròpia estratègia. I participarà en la programació de les actuacions necessàries per al compliment dels objectius de l’Estratègia, en funció dels resultats dels indicadors de seguiment i la disponibilitat de recursos.
 
Amb l’Estratègia, Catalunya dona compliment als acords internacionals vigents que recullen la necessitat d’elaborar estratègies de conservació de la biodiversitat, així com a l’Estratègia de la Unió Europea sobre Biodiversitat 2020, que recomana integrar la biodiversitat a polítiques com l’agrícola, la forestal i la pesquera.
 
Frenar la pèrdua de biodiversitat

L’objectiu és actuar davant la pèrdua de biodiversitat a Catalunya, contribuint alhora als esforços que s’estan realitzant a nivell global. Les darreres dades proporcionades pel Conveni de Diversitat Biològica de les Nacions Unides indiquen que actualment unes 34.000 espècies de plantes i 5.200 espècies d’animals de tot el món estan a punt d’extingir-se. A Europa, el 42% de les espècies de mamífers, el 15% dels ocells i el 45% dels rèptils i les papallones estan amenaçats.
 
Catalunya  no  és  una  excepció.  Segons l’indicador Living Planet Index, adaptat al nostre país, en el període 2002-2016 han disminuït un 22% el conjunt de les poblacions de 258 espècies analitzades, que inclouen papallones, ocells, mamífers, rèptils i amfibis.

2  

Imatges

Imatge presentació

Imatge presentació 852

Imatge del discurs del conseller

Imatge del discurs del conseller 829