Hands

Treball, Afers Socials i Famílies demana al Govern espanyol mesures perquè l'increment del SMI no afecti a la viabilitat dels CET per a persones amb discapacitat

El Departament valora positivament l'increment del salari mínim, però lamenta que no s'hagi previst l'impacte que la mesura pot tenir sobre els centres especials de treball

query_builder   21 desembre 2018 16:39

event_note Nota de premsa

Treball, Afers Socials i Famílies demana al Govern espanyol mesures perquè l'increment del SMI no afecti a la viabilitat dels CET per a persones amb discapacitat

El Departament valora positivament l'increment del salari mínim, però lamenta que no s'hagi previst l'impacte que la mesura pot tenir sobre els centres especials de treball

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, ha demanat al Govern espanyol mesures concretes  perquè l’increment del salari mínim interprofessional no tingui un impacte negatiu en l’ocupació de les persones amb discapacitats que treballen en els centres especials de treball (CET). Des del Departament es valora positivament l’increment del SMI, però es manifesta preocupat perquè aquesta pujada no vagi acompanyada de mesures de suport per pal·liar les afectacions que tindrà en col·lectius especialment vulnerables com les persones amb discapacitat que treballen en els CET.   
 
En aquest sentit, des del Departament es fa notar que l’increment del SMI hauria d’anar acompanyat d’una major dotació del pressupost que es transfereix des del Govern espanyol per subvencionar aquests centres. La normativa preveu que el 50% del cost dels salaris dels treballadors dels CET estan subvencionats per l’Administració. Aquest any del fons per a polítiques d’ocupació que el Govern central distribueix a través de la Conferencia Sectorial de Empleo per a persones amb especial vulnerabilitat s’hi han destinat 50 milions, quan el pressupost  total a Catalunya ascendeix a 85 milions.
 
Tot i que Catalunya és l’únic territori que aporta fons propis per subvencionar els CETS –35 milions aquest 2018–, l’infrafinançament crònic en aquesta qüestió fa témer que si no es preveuen mesures de suport, la pujada del SMI pot provocar dificultats en la viabilitat d’aquests centres i risc de pèrdua de llocs de treball.
 
El secretari general ha explicat que “precisament ahir en la reunió de la Conferencia Sectorial d’Empleo ens vàrem abstenir en els criteris de distribució del fons i vam demanar més concreció en aquesta qüestió”. “Tot i que el Govern central s’ha compromès a crear un grup de treball sobre el finançament i la regulació dels CET, que recordem és d’àmbit estatal, l’increment del salari mínim interprofessional ja es comença a aplicar l’1 de gener i, ni tan sols, hem pogut estudiar-lo abans de la seva aprovació avui per decret”, ha denunciat Ginesta. 
 
El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies reclama el traspàs de competències i pressupost sobre la inserció laboral de persones amb discapacitat en les diferents modalitats. En els CET hi treballen 16.000 persones i són un instrument d’integració molt important.  
 
En els propers dies es convocarà una reunió d’urgència amb les federacions que agrupen aquest col·lectiu per analitzar la situació i avançar en les accions a emprendre per aconseguir el compliment del Govern espanyol en els drets de les persones amb discapacitat i de les seves entitats.