Interior

El Parlament dona llum verda a la creació de 750 noves places de Mossos d'Esquadra i 250 places de Bombers de la Generalitat

query_builder   24 gener 2019 11:30

event_note Nota de premsa

El Parlament dona llum verda a la creació de 750 noves places de Mossos d'Esquadra i 250 places de Bombers de la Generalitat

Interior
  • El Ple del Parlament ha convalidat el decret llei i l’oferta d’ocupació pública que crea 1000 noves places en l’àmbit de la seguretat i les emergències
  • Aquesta iniciativa serà d’aplicació immediata i té per objectiu pal·liar el dèficit estructural dels cossos de Bombers i Mossos d’Esquadra
 
El Ple del Parlament ha convalidat el decret llei que autoritza la creació de 750 places del cos de Mossos d’Esquadra i 250 places del cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya.
 
Amb l’aprovació d’aquest decret, el conseller Miquel Buch ha destacat que “aquesta convocatòria d’accés de 1000 places és tota una demostració, no d’intencions, sinó de fets, encaminada a millorar les polítiques en matèria de seguretat i emergències, i a garantir que les catalanes i els catalans visquin en una Catalunya més segura a tots els nivells”.
 
En seu parlamentaria, el conseller ha assegurat que la convalidació d’aquest decret és una mostra molt clara de les prioritats del Departament d’Interior. En el cas del Cos dels Mossos d’Esquadra, ha manifestat que la darrera convocatòria per entrar al Cos dels Mossos d’Esquadra va ser de 500 nous agents i es va publicar el juny de 2017. “Des d’aquell juny de 2017 fins a l’anterior promoció de Mossos havien transcorregut 6 anys sense aprovar una convocatòria d’accés al Cos” ha dit.
 
En aquest context, el departament d’Interior incideix en la necessitat de procedir amb urgència a l’ampliació de la plantilla del cos de Mossos d’Esquadra, per tal de reforçar el cos fins a assolir el nombre d’efectius acordat per la Junta de Seguretat de Catalunya l’any 2006, que concloïa la necessitat que el cos tingués 18.267 agents. Fa set anys que no s’ha graduat cap nova promoció del cos a l’Escola de Policia de Catalunya. Aquesta convocatòria també permetrà estabilitzar l’ocupació temporal de places de l’escala de suport del cos policial.
 
En el cas de Bombers, el conseller ha destacat que “a excepció de la promoció de 150 bombers que actualment està prevista que facin l’avaluació psicològica i la que es va acabar ara farà un any i mig de 153 més, des del 2009 no hi ha cap promoció d’accés al Cos, d’aquí la necessitat imperiosa d’aquestes 250 places". Fa vuit anys que no s’ha realitzat cap convocatòria i mentre que l’any 2010 el cos comptava amb 2.610 agents, avui en té 2.356. Les places permetran cobrir les mancances estructurals que arrossega el cos, que estan recollides en el Pla estratègic 2017-2022 i que estan agreujades per l’envelliment del cos.
 
Taxa de reposició acumulable en sectors prioritaris
 
La convocatòria d’aquests noves places, es realitza degut a la possibilitat que estableix la Llei 6/2018, de 3 de juliol, de pressupostos generals de l’Estat per a l’any 2018 d’acumular les taxes de reposició d’efectius corresponents a altres sectors o col·lectius a les taxes del cos de Mossos d’Esquadra i del cos de Bombers, com a sectors que s’han de cobrir amb caràcter prioritari d’acord amb la classificació que fa l’article 19, apartat sis, de l’esmentada llei.
 
Finalment, el conseller ha aprofitat per anunciar que es duran a terme convocatòries d’ascens per a comandaments de Mossos d’Esquadra i Bombers.
 
El decret llei ha estat validat amb 122 vots favorables, cap en contra i 4 abstencions.