FOTO

Laura Borràs: "Hem previst incorporar 16 milions d'euros al pressupost del 2019, que és el que equivaldria a la taxa de l'audiovisual"

query_builder   28 gener 2019 12:12

event_note Nota de premsa

Laura Borràs: "Hem previst incorporar 16 milions d'euros al pressupost del 2019, que és el que equivaldria a la taxa de l'audiovisual"

  • La consellera de Cultura ho ha anunciat en una entrevista a “El Matí de Catalunya Ràdio”
  • Borràs: "Ningú discuteix la cultura, però ningú la prioritza". “No deixaré de batallar per tenir més pressupost per a Cultura”
FOTO
La consellera de Cultura, Laura Borràs, ha anunciat avui que hi ha previst incorporar als pressupostos d'aquest any 16 milions d’euros, que és el que equivaldria a la taxa de l’audiovisual, tombada pel Tribunal Constitucional. La consellera ha estat entrevistada aquest matí per Mònica Terribas i ha fet aquestes declaracions a “El Matí de Catalunya Ràdio”.
 
La consellera Borràs ha defensat de forma molt contundent el sector de l’audiovisual i ha dit que “els diners que genera l'audiovisual han de retornar a la cultura”, la taxa de l’audiovisual ho permetia, però va ser tombada pel Tribunal Constitucional. En aquest sentit, “des del Departament de Cultura hem preparat un avantprojecte de llei, hem doblat la xifra que estava recorreguda, i comptem amb aquests diners, en concret 16 milions d’euros, i està previst incorporar-los al pressupost del 2019”.
 
Borràs ha recordat que aquest “és un sector estratègic i hem d’invertir tant com puguem”, i ha informat que de les 29 pel·lícules que ahir anaven a concurs als Premis Gaudí, 19 han rebut suport de l'Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC).
 
La titular de Cultura també ha dit que “el món de l’audiovisual passa també per la televisió i hem de tenir una televisió forta. Molts dels diners que s’han invertit, no han anat a parar directament a TV3. No sempre està a les nostres mans aplicar solucions, però estem plantant cara a tot això”.
 
Borràs també ha fet esment al dèficit pressupost i ha dit que “la cultura no la discuteix ningú però tampoc la prioritza ningú.  Tenim uns dèficits enormes que s’han cobert amb la professionalitat dels treballadors públics. Hem d’atacar l’arrel del problema, aquest enorme dèficit pressupostari que patim”.
 
En aquest sentit i en relació al discurs d’ahir als Premis Gaudí de la presidenta de l’Acadèmica del Cinema Català, Isona Passola, al Govern per destinar només el 0,7% del pressupost a la Cultura, ha dit: “Vaig ser la primera en aplaudir-la”. “Jo ja vaig dir en seu parlamentària que el dèficit de Cultura s’havia convertit en estructural i havíem de superar aquest estat de raquitisme. En els nous pressupostos, ja estem per sobre de l’1%, però tot i així és insuficient, no n’hi ha prou”. En aquest sentit, la consellera ha afegit: “Al Parlament se'm va dir que jo era la consellera del 3%. Jo vull ser la consellera del 3% del pressupost global de Cultura. Ja em consideren agosarada perquè demano el 2%, perquè vull una cultura que sigui homologable a la dels principals països del nostre entorn. És en això en què m’emmirallaré i no deixaré de batallar per tenir més pressupost per a la Cultura”.
 
Respecte a l’ampliació del MACBA, Borràs ha explicat que “vol que el barri del Raval tingui el CAP que necessita perquè el Govern vol que l’atenció de les persones sigui primordial. No és incompatible l’ampliació del MACBA amb què el Raval tingui un nou CAP”, però ha insistit que s’han de “respectar els acords, i que va ser l’Ajuntament de Barcelona qui va fer aquesta oferta de la capella de la Misericòrdia com a ampliació d’un museu que és una estructura de país i que té la seva seu a Barcelona. No estic dient que no haguem de renunciar a res, ni al CAP ni a l’ampliació del MACBA”. En aquest sentit, la consellera ha manifestat: “S’ha volgut fer una polèmica de les pitjors possibles, perquè és absolutament demagògica. No volem posicionar-nos entre la cultura i la salut. Les reivindiquem totes dues!”.
 
La consellera Borràs també ha parlat de la llengua i ha declarat que “la política lingüística és un dels aspectes més ben valorats pels ciutadans, i s’estan fent moltes coses perquè s’han de fer. Si no treballem nosaltres pel català, no ho farà ningú”, i ha afegit: “Cal molta feina per conscienciar els joves, que en un món globalitzat, en el món de les xarxes, accedeixen als continguts en anglès o castellà. Les llengües han de ser sempre una riquesa, mai un problema”.
 
Pel que fa a les inversions en els museus del país, la consellera Borràs ha denunciat “la dimissió de l’Estat en els equipaments culturals” i l’ha qualificat de “flagrant”, però ha dit que és una situació que estem treballant per revertir-la. Borràs ha subratllat que des del Departament de Cultura “treballem en una xarxa de país, per trobar solucions compartides a algunes de les problemàtiques que tenen actualment els museus".
 
Per últim, la consellera Borràs també s’ha referit al conflicte de Sixena i ha dit que “el litigi no és de naturalesa artística sinó territorial i es vol explotar políticament”. “Tenim informes de persones acreditades el món del art, dient que moure les pintures seria un drama perquè implicaria perdre-les, com a consellera de Cultura no puc donar el meu vistiplau al trasllat. El ministre de Cultura sap quina és la dimensió de la situació. Confiem que totes les parts implicades tingui aquesta mateixa visió”, ha reblat.