Govern

En els propers anys arribaran al mercat varietats de poma i pera adaptades a climes càlids

L'adaptació dels cultius a les condicions ambientals del canvi climàtic és un dels principals reptes del sector i la societat

query_builder   6 febrer 2019 17:07

event_note Nota de premsa

En els propers anys arribaran al mercat varietats de poma i pera adaptades a climes càlids

L'adaptació dels cultius a les condicions ambientals del canvi climàtic és un dels principals reptes del sector i la societat

La consellera Teresa Jordà durant l'acte de signatura
La consellera Teresa Jordà durant l'acte de signatura
El els propers anys arribaran al mercat varietats de poma i pera adaptades a climes càlids. Aquestes varietats ja s’estan treballant i es caracteritzen per tenir una qualitat excel·lent i una alta coloració en condicions d’altes temperatures i escassetat d’aigua.
 
En el marc de la fira Fruit Logística, que se celebra aquests dies a Berlin, l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries, del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Fruit Futur i Plant & Food Research, impulsadors del programa de millora genètica per a la millora varietal de pomes i peres, han signat un acord amb el líder global de producció i comercialització de fruita T&G Global per a comercialitzar i continuar desenvolupant noves varietats de poma i pera adaptades a climes càlids.
 
El programa varietal utilitza contribucions de germoplasma tant de Nova Zelanda com d’Espanya per a identificar pares amb les característiques clau que es requereixen per al canvi climàtic: alta tolerància a la temperatura, baix requeriment d’aigua i fruites d’alta coloració, bona textura i excel·lent sabor i conservació. També hi ha un clar enfocament cap a la millora en la resistència a les plagues i malalties d’importància en climes càlids.
 
Durant la signatura, la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, acompanyada del director general de l’IRTA, Josep Usall, ha explicat que l’adaptació dels cultius a les condicions ambientals del canvi climàtic és actualment un dels principals reptes que han d’afrontar el sector i la societat per a garantir una producció competitiva i sostenible d’aliments saludables.
 
 
La història del programa
 
El Hot Climate Programme (HCP) el van iniciar l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i Plant & Food Research l’any 2002 amb l’objectiu de desenvolupar noves varietats de pomes i peres adaptades a zones de cultiu amb altes temperatures.
 
En aquell moment, els productors de la península ibèrica, i concretament de Catalunya, ja van començar a experimentar problemes amb les varietats tradicionals a causa de l’augment de les temperatures: menor coloració vermella, cremades solars, textures de polpa tova i una incidència més alta en els trastorns d’emmagatzematge.
Ambdues institucions van començar a treballar plegades en aquest programa en veure que aquest problema s’estendria a altres regions a mesura que anés augmentant la temperatura a causa del canvi climàtic i que, per tant, la demanda de varietats desenvolupades per aquests entorns seria creixent arreu del món.
 
El 2003, Fruit Futur, una agrupació d’interès econòmic formada per Actel, Fruits de Ponent, Nufri, Poma de Girona i l’IRTA, es va unir al projecte com expert en la producció comercial de pomes i peres a Catalunya i potencial interessat en aquestes varietats. La seva expertesa i profund coneixement comercial han estat clau en el desenvolupament i l’avaluació de les seleccions del programa de noves varietats.
 
Finalment, l’any 2018 els propietaris del programa varen escollir T&G Global, responsable de projectes tan exitosos en el desenvolupament de fruita a escala global com son Envy®, Jazz® o Pacific Rose®, per a comercialitzar a nivell internacional les noves varietats del programa.
 
També ens podeu seguir a través de twitter.com/agriculturacat i facebook.com/agricultura.cat
 
 

1  

Imatges

La consellera Teresa Jordà durant l'acte de signatura

La consellera Teresa Jordà durant l'acte de signatura 2224