Miniatura

El Departament d'Agricultura posa en marxa el Pla d'arrencades de fruita de pinyol per al període 2019-2020, amb un import total de 10M€

query_builder   19 febrer 2019 18:30

event_note Nota de premsa

El Departament d'Agricultura posa en marxa el Pla d'arrencades de fruita de pinyol per al període 2019-2020, amb un import total de 10M€

FOTO WEB
Un moment de la roda de premsa de presentació del Pla d'arrencades de fruita de pinyol.

La consellera Teresa Jordà ha presentat, avui, aquest pla, que
preveu treure del mercat 2.000 hectàrees de préssec, nectarina, paraguaià, i platerina, el que equival a 80.000 tones de fruita de pinyol, volum corresponent al que es va deixar d’exportar arran del veto rus
 
El DARP es fa càrrec d’aquest Pla en solitari, davant la negativa del Ministeri a cofinançar-lo
 
 
La consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya, Teresa Jordà, acompanyada dels directors generals d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Carmel Mòdol, i d’Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes, així com del director dels Serveis Territorials del Departament a Lleida, Ferran de Noguera, ha presidit, aquesta tarda, a Lleida, una roda de premsa de presentació del Pla d’arrencades de fruita de pinyol, que, prèviament, s’ha presentat al sector en el marc d’una reunió extraordinària de la Taula Sectorial Agrària de la Fruita Dolça.
 
Aquest Pla d’arrencades de fruita de pinyol 2019-2020 té com a objectiu treure del mercat 2.000 hectàrees de préssec, nectarina, paraguaià, i platerina; fet que ha de contribuir a eliminar varietats obsoletes i a afavorir la viabilitat futura de les explotacions. La previsió és que això permeti que surtin del mercat 80.000 tones de fruita de pinyol, volum que és el que es va deixar d’exportar arran del veto rus. Es tracta d’una mesura estructural i menys costosa que si s’hagués de recórrer a una retirada extraordinària, que tindria un cost anual estimat d’entre 35 i 55 milions d’euros.
 
A principis d’any, el Departament d’Agricultura va preguntar als fructicultors si s’acollirien a un pla d’arrencada, i arran d’aquella consulta ha rebut 800 peticions de fructicultors, corresponents a prop de 1.700 hectàrees. Amb aquest superfície s’ha assolit el compromís d’una xifra propera al 80% de la superfície total a arrencar per al primer dels dos anys en què el pla d’arrencada hauria d’estar operatiu.
 
L’enquesta derivava d’un requeriment del Ministeri d’Agricultura perquè en principi havia de cofinançar l’ajut, i reclamava la certesa que la mesura seria efectiva. Finalment, però, el Ministeri s’hi ha negat i tot el pla es finançarà amb fons del Govern de la Generalitat, com ha remarcat Teresa Jordà. Així, el Departament publicarà en breu la convocatòria d’aquests ajuts en règim de minimis. En aquesta convocatòria hi podran participar els productors de préssec, nectarina, paraguaià i platerina que hagin fet arrencades de parcel·les plantades d’aquestes espècies des de l’1 de juliol de 2018 fins a la data de publicació de la convocatòria o tinguin previst fer-les fins al 31 de març de 2020. La dotació màxima d’aquesta convocatòria d’ajuts és de 10 milions d’euros per al període 2019-2020, la màxima superfície subvencionables per a cada titular d’explotació és de 3 hectàrees, i l’import màxim a rebre serà de 5.000 euros per hectàrea, sempre en funció de les hectàrees totals sol·licitades en el Pla.
 
Val a dir també que el peticionari s’ha de comprometre a no plantar en la seva explotació arbres de les espècies incloses en el Pla, com a mínim en els quatre anys següents a l’arrencada amb ajut.
 
Així, la consellera ha obert la seva intervenció posant en relleu que la posada en marxa de l’ajuda a l'arrencada de plantacions de fruita de pinyol per a reduir el volum d’oferta és una de les mesures més destacades del Pla d’Acció de la Fruita Dolça, que el Departament d'Agricultura està impulsant des de fa més d’un any, a petició de les organitzacions agràries davant de la situació de crisi estructural que afecta el sector del préssec i la nectarina.  
 
“Hem d’actuar contra el desequilibri entre l’oferta i la demanda. I el moment de fer-ho és ara. Per l’alta competència que hi ha al mercat i en un moment en què qualsevol petit desequilibri en la demanda pot generar un sotrac important a nivell d'oferta”, ha subratllat Teresa Jordà.
 
Per la seva banda, Carmel Mòdol ha remarcat que “el Pla d’arrencades és la darrera mesura pendent d’aplicar dels compromisos adquirits amb el sector ara fa un any, quan es va aprovar, de manera unànime, tot el Pla d’Acció de la Fruita Dolça; el que constata que el Departament ha complert tots i cadascun dels compromisos adquirits”. Mòdol també ha volgut posar en valor que “el Departament està fent política agrària, acompanyant el sector en el procés de reflexió i replantejament que ha de fer per a encarar el seu futur de manera solvent”.
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat
 
 

2  

Imatges

Imatge de la roda de premsa de presentació del Pla d'arrencades de fruita de pinyol

Imatge de la roda de premsa de presentació del Pla d'arrencades de fruita de pinyol 2225

Imatge de la reunió extraordinària de la Taula Sectorial Agrària de la Fruita Dolça

Imatge de la reunió extraordinària de la Taula Sectorial Agrària de la Fruita Dolça 1679

1  

Fitxers adjunts

Dossier del Pla d'arrencades de fruita de pinyol

Dossier del Pla d'arrencades de fruita de pinyol
PDF | 176