La secretària d’Economia de la Generalitat, Natàlia Mas Guix, ha assegurat en la sessió ‘Barcelona Fintech City’, que organitza Four Years From Now (4YFN), que des de l’administració catalana “estem treballant fa any i mig per fomentar un clúster financer que vol potenciar la visibilitat i la competitivitat de les empreses fintech”. Mas ha inaugurat les conferències i debats de 4YFN que s’han celebrat aquesta tarda en el marc del Mobile World Congress (MWC).
La Generalitat de Catalunya i l’Institut d’Estudis Financers (IEF) han participat en l’esdeveniment, que ha aplegat les principals empreses tecnològiques que ofereixen serveis financers (fintechs) i els experts, professionals, consultors, reguladors, acadèmics i inversors del sector, amb l’objectiu de debatre sobre el paper de Catalunya i Barcelona com a hub tecnològic que promou i impulsa el sector fintech.
Natàlia Mas ha destacat que “veiem un futur brillant per al sector Fintech a Catalunya, una nació emprenedora i acollidora. Centres tecnològics com Eurecat o associacions com Barcelona Tech City o Blockchain Catalunya ja treballen intensament per fomentar la transferència de coneixement i la innovació. Això també ha d’incloure el sector financer”. Durant el seu discurs, Mas ha afegit que “un sector financer competitiu i obert al món és cabdal per poder generar les millors condicions de finançament a les llars i empreses del nostre país. El sector Fintech, tant si actua com a proveïdor de base tecnològica pels actors tradicionals o tant si ho fa amb els seus propis models disruptius, ajuda a avançar en innovació i en guanys d’eficiència econòmica”. L’acte ha constat de tres conferències temàtiques: “Barcelona com a Hub tecnològic”, a càrrec del CEO de Barcelona Tech City, Miquel Martí; “Fintech i el futur de les finances”, impartida per Valentin Stalf i Francisco Sierra, Conseller delegat i Director general a Espanya de N26 respectivament; i “Tecnologia de registres distribuïts, a càrrec de Marjan Delatinne, reponsable global de banca a Ripple.
El debat sobre finances i tecnologia ha estat moderat pel director d’Innovació i tecnologia de l’IEF, Miquel Noguer, que ha remarcat que “el món de les finances a nivell global s’està transformant
amb les noves tecnologies i nous models de negoci. Barcelona com a centre financer tecnològic està especialment preparada per acollir, promoure i impulsar aquests canvis”.
En l’acte de cloenda ha participat el director general de Promoció Econòmica, Competència i Regulació del Govern català, Lluis Juncà. Ha afirmat que la tecnologia ha avançat de tal forma que ja no cal que la indústria fintech es desenvolupi al voltant de la ciutat on s’ubica el regulador del sector. “No fa massa anys això hauria estat gairebé impossible”. Però actualment, “el principal impulsor de la innovació i el creixement de les empreses financeres és la tecnologia, i Barcelona és el lloc on estar”. Per a Juncà, “Catalunya està en camí de posicionar-se com un dels millors eixos d’innovació en serveis financers”.
I en aquest context, Lluís Juncà ha assegurat que “Catalunya s’està posicionant com un dels millors hubs per la innovació en els serveis financers. Volem oferir a la ciutadania i a les empreses serveis financers més personalitzats, més eficients i més ètics”. Així, ha acabat reflexionant sobre la necessitat de saber adaptar-se als canvis: “Només aquelles ciutats i països que adoptin aquesta nova realitat tindran èxit”.
Per la seva banda, el director general de l’IEF, Josep Soler, que també ha participat en l’acte de cloenda, ha destacat que “un dels elements essencials per a què sorgeixin i es consolidin projectes de Fintech passa per la disponibilitat de talent i coneixement en finances i tecnologia a la vegada. I és un objectiu ja avançat de l’Institut d’Estudis Financers a Barcelona”.