Fotografia de l'entrevista del vicepresident a TV3

Pere Aragonès: "Posarem en marxa un pla de contingència per garantir la prestació dels serveis públics durant la pròrroga pressupostària"

query_builder   1 març 2019 11:19

event_note Nota de premsa

Pere Aragonès: "Posarem en marxa un pla de contingència per garantir la prestació dels serveis públics durant la pròrroga pressupostària"

  • Ha explicat que, sense comptes aprovats per al 2019, “ens manquen 1.260 M€ en crèdits pressupostaris per donar continuïtat a les actuacions fetes fins ara”
  • Avança que, per poder disposar dels recursos necessaris, caldrà fer modificacions normatives i que el Parlament aprovi crèdits extraordinaris
Fotografia de l'entrevista del vicepresident a TV3
El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha anunciat avui que el Govern aprovarà un pla de contingència “per garantir la prestació dels serveis públics fonamentals al nostre país durant el període de pròrroga pressupostària; com a mínim, per donar continuïtat a les actuacions que s’estan fent fins ara”. En una entrevista al programa “Els Matins” de TV3, Aragonès ha explicat que, sense pressupostos aprovats el 2019, “per poder fer front als compromisos de despesa que tenim sobre la taula, necessitem 1.260M€ de crèdits pressupostaris que no estan previstos als comptes del 2017, que són els que encara estan vigents en l’actualitat”.
 
Entre aquests compromisos de despesa urgents, el vicepresident ha citat el pagament de la renda garantida de ciutadania, el finançament dels metges que s’han incorporat recentment a l’Institut Català de la Salut o el retorn als funcionaris del percentatge de la paga extra del 2013 acordat amb els sindicats de la Funció Pública. Tanmateix, Aragonès ha subratllat que aquest pla de contingència només permetrà fer front “a les necessitats urgents i inajornables que ja tenim ara sobre la taula”, de forma que “totes les actuacions noves que havíem previst, com recuperar la participació de la Generalitat en el finançament de les escoles bressol o el nou tram del desplegament del decret de l’escola inclusiva, no les podrem fer”. 
 
Per tal de poder disposar dels recursos necessaris per atendre les despeses del pla de contingència, el vicepresident ha explicat que caldrà que el Parlament aprovi diversos crèdits extraordinaris. “Aleshores veurem una paradoxa: que els grups parlamentaris que han impedit la tramitació del pressupost ens l’aniran aprovant a trossets”, ha afegit. En aquest sentit, el vicepresident ha lamentat la “irresponsabilitat “ i la “hipocresia política” dels grups parlamentaris, “que ens demanen que aprovem els pressupostos per, automàticament, rebutjar-los”. “Hem negociat amb els grups, hem despullat el pressupost, hem fet un exercici de transparència que no ha fet cap govern. Hi ha grups que actuen amb una hipocresia política molt gran”, ha insistit.
 
Amb tot, Aragonès no descarta que els pressupostos del 2019 es puguin acabar aprovant en el futur, ja que “tinc la impressió que bona part del posicionament dels grups parlamentaris és fa mirant el curt termini, fins a les eleccions del 28 d’abril o del 26 de maig”.
 
Per això, ha afirmat que, un cop es resolguin les convocatòries electorals, “veurem si hi ha la possibilitat d’aprovar els comptes”.
 
 
Modificacions normatives
 
El vicepresident també ha avançat que, a banda de l’aprovació de crèdits extraordinaris per part del Parlament, caldrà modificar la Llei de Finances Públiques de Catalunya per elevar el sostre de despesa autoritzat en període de pròrroga, ja que, d’acord amb aquesta norma, la despesa durant la pròrroga pressupostària no pot superar la prevista en els darrers comptes aprovats (en aquest cas, els del 2017). “L’equip del departament d’Economia està treballant per poder-ho aplicar al més aviat possible i perquè les inconveniències de no haver aprovat els pressupostos siguin les menors per a la ciutadania. Treballarem perquè, fins i tot en aquesta situació de pròrroga, el país pugui avançar”, ha conclòs.
 

1  

Imatges

Fotografia

Fotografia 90

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 53