Govern

El conseller Buch anuncia que el Govern crearà dues noves lleis de policia i emergències

query_builder   6 març 2019 11:12

event_note Nota de premsa

El conseller Buch anuncia que el Govern crearà dues noves lleis de policia i emergències

  • El Departament d’Interior està treballant en un nou marc legislatiu que enforteixi i actualitzi el Sistema de Seguretat Pública de Catalunya
 
  • Buch ha posat en valor el consens polític i  la col·laboració entre la Generalitat, els ajuntaments i les institucions
 
 
El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha anunciat aquest matí que el Govern està redactant dos nous projectes de llei en l’àmbit de la seguretat i les emergències. El titular del Departament, responent a una pregunta oral presentada pel Grup Parlamentari Junts per Catalunya, ha explicat que l’Executiu treballa per a presentar el Projecte de llei de policia de Catalunya i el Projecte de llei d’emergències i protecció civil de Catalunya.
 
L’objectiu d’aquestes noves mesures és encarar una nova etapa d’enfortiment del Sistema de Seguretat Pública de Catalunya amb un nou marc normatiu que superi la llei 16/1991 de les policies locals i la llei 10/1994 de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra, pel que fa a la policia. En l’àmbit de les emergències, el marc jurídic actual és la Llei 5/1994 dels serveis de prevenció i extinció d’incendis i salvaments (Bombers) i la 4/1997 de Protecció Civil. “Aquestes lleis van ser útils en un marc substancialment diferent de l’actual, han fet el seu camí fins aquí però el món de la seguretat ha evolucionat”, ha manifestat el conseller.
 
Buch ha volgut “remarcar, especialment, el denominador comú de tot aquest procés: la voluntat d’acord, el consens polític, la relació entre partits i institucions que s’ha produït en l’àmbit de la seguretat ha estat un actiu valuós que ens ha permès avançar en aquest camp”.
 
El conseller també ha destacat que la voluntat d’aquest nou marc legislatiu és reforçar un sistema de seguretat pública més efectiva i sostenible en la cooperació, i actualitzada en els termes de definició de la professió i de relació entre els cossos de policia. “Volem reconèixer i ampliar les interseccions que tenen els dos cossos policials que serveixen el sistema de seguretat de Catalunya en el marc comú de la Policia de Catalunya”, ha exposat. “La col·laboració entre municipis i Generalitat en termes de policia i de bombers ha estat exemplar i garanteix un bon servei públic”, ha recordat.
 
Respecte la llei de policia, el conseller també ha incidit en què els cossos tenen molt de camí recorregut en àmbits com “la formació, la jerarquia, la uniformitat, la integració dels sistemes de dades i mecanismes de coordinació” però també ha deixat clar que queda molt per recórrer, en referència a “l’equiparació laboral, selecció conjunta, sistemes de coordinació, millora de coordinacions operatives, avaluació i transparència”, ha explicat.
 
El Projecte de llei d’emergències i protecció civil actualitzarà la relació amb les normatives europees
 
En el camp de les emergències, el titular del Departament ha anunciat que el projecte de llei d’emergències i protecció civil de Catalunya es durà a terme amb la voluntat de reforçar la gestió integral del sistema d’emergències, així com de delimitar el marc d’actuació propi de la Generalitat. “Cal actualitzar la relació amb la normativa estatal i europea, reforçar la coordinació entre les administracions públiques, els sistemes d’autoprotecció dels ens públics i privats i el sistema de voluntariat”, ha reblat Buch.