Puigneró i Conesa

El Departament de Polítiques Digitals i el Port de Barcelona sumen sinergies per consolidar aquesta infraestructura com a 'smartport' de referència

query_builder   18 març 2019 14:27

event_note Nota de premsa

El Departament de Polítiques Digitals i el Port de Barcelona sumen sinergies per consolidar aquesta infraestructura com a 'smartport' de referència

  • El conseller Jordi Puigneró i la presidenta del Port, Mercè Conesa, han presentat avui l’SmartCatalonia Challenge 2019, que se centrarà a trobar solucions innovadores basades en tecnologies digitals avançades per millorar l’operativa del Port de Barcelona
Puigneró i Conesa
Per primera vegada, el concurs d’innovació oberta SmartCatalonia Challenge promogut per la Generalitat de Catalunya surt de l’àmbit dels municipis i les smart cities en què s’havia focalitzat fins ara  i se centra en una infraestructura cabdal per al desenvolupament econòmic del país com és el Port de Barcelona per contribuir a la seva transformació digital i millorar-ne la gestió i l’operativa mitjançant l’aplicació de tecnologies digitals avançades.
 
El Port de Barcelona, que va tancar l’exercici de l’any passat amb rècord històric d’activitat, és el port de l’Europa occidental que més creix i el principal hub logístic de la Mediterrània,  cosa que el situa com a infraestructura logística i de transport de primer ordre internacional.
 
En aquest sentit, el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, ha assegurat que “avui fem un salt endavant: fins ara hem ajudat a crear estratègies smart als ajuntaments del país per resoldre reptes locals i avui ajudem a impulsar l’estratègia smart d’una infraestructura cabdal pel desenvolupament econòmic del país. En la revolució digital que Catalunya vol liderar, els municipis són capitals, i el Port de Barcelona és capital per al desenvolupament econòmic i estratègic del país”.
 
Per la seva banda, la presidenta del Port, Mercè Conesa, ha destacat que “per al Port de Barcelona, la innovació i la transformació digital són les eines per avançar en matèria de sostenibilitat i per incrementar el valor econòmic, social i ambiental que aportem a la economia i a la societat. Perquè sigui veritablement efectiva, la innovació ha de ser oberta, col·laborativa, impulsada per la demanda i amb una forta base tecnològica”.
 
L’aposta pel concepte ‘smartport’ com a objecte de la nova edició de l’SmartCatalonia Challenge respon a la voluntat del Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública, promotor de la iniciativa, d’alinear plenament aquest projecte amb un dels cinc grans eixos d’actuació política prioritària en què es basa l’agenda digital del Govern per bastir una nació digital referent: un territori cohesionat amb infraestructures digitals i ciutats intel·ligents.  
 
En aquest sentit, el Catalonia Smart Challenge pretén en aquesta edició potenciar la creació de solucions tecnològiques innovadores per donar resposta  a reptes que es plantegen a diversos àmbits de l’activitat portuària. Avui, tecnologies com el big data, l’automatització, la internet de les coses, els smart drons o la intel·ligència artificial poden generar canvis i millores profundes per automatitzar processos, connectar els diferents actors de la cadena logística i agilitzar transaccions i tràmits per fer-los més fiables i traçables.
 
El Port de Barcelona es troba actualment en un procés de transformació digital per incrementar la seva eficiència i per avançar en el seu creixement sostenible. Amb l’objectiu d’impulsar la digitalització, tant en l’àmbit portuari com en el conjunt de la cadena logística, la instal·lació catalana ha creat l’àrea Digital Port, que ha definit un total de 54 accions prioritàries que es troben en diferents fases d’execució. A més, durant els propers 4 anys el Port de Barcelona invertirà 10 milions d’euros en el desplegament d’una nova xarxa de telecomunicacions per aprofitar tot el potencial de la tecnologia 5G i de la internet de les coses.
 
L’aliança entre dos actors de primer nivell com són el Govern i el Port de Barcelona per impulsar la transformació digital d’una infraestructura cabdal per al desenvolupament econòmic del país mitjançant solucions innovadores basades en tecnologies digitals avançades és una mostra més que Catalunya està preparada per liderar la revolució digital del segle XXI.
 
 
Funcionament i reptes de l’SmartCatalonia Challenge 2019
 
La presentació d’avui ha suposat el tret de sortida de la fase competitiva de la quarta edició de l’SmartCatalonia Challenge, durant la qual les pimes i startups tecnològiques participants hauran de dissenyar i proposar aplicacions mòbils i solucions basades en tecnologies avançades com el big data o la internet de les coses per optimitzar la gestió de diverses operatives i accions que es desenvolupen al Port de Barcelona en sis grans àmbits: 
  • Monitoratge de l’ocupació en temps real. D’una banda, es pretén  millorar la gestió del trànsit de camions amb una solució que permeti la interacció amb els usuaris/clients, i d’altra, tenir una estimació més fidedigna de l’espai públic ocupat per les empreses mitjançant l’anàlisi i emmagatzematge d’imatges obtingudes per les múltiples càmeres ja instal·lades a la zona portuària. 
  • Mobilitat en creuers i ferris. Per tal d’obtenir informació de la mobilitat dels vianants del Port i optimitzar la gestió de l’espai públic, es pretén obtenir un sistema tecnològic que permeti saber com s’estan movent els passatgers des del port cap a la ciutat tant en temps real com amb models històrics. 
  • Utilització i aplicacions del mapa 3D del Port. Es pretén treure el màxim profit de les dades 3D que té el port de Barcelona, tot posant en valor l’alimentació automàtica de dades provinents dels mapes 3D del Port i cercant exemples concrets i tipus d’aplicacions com ara modelització ambiental o moviments de molls i dics. 
  • Batimetria i estat dels molls mitjançant un dron aquàtic. Es vol optimitzar la inspecció dels molls i de la profunditat subaquàtica mitjançant un equip autònom que sigui capaç d’inspeccionar una zona i extreure’n mesures i imatges en alta resolució que puguin ser tractades després. 
  • Mesura automàtica de volums i pesos. Amb l’objectiu d’industrialitzar la lectura de volum i pes de contenidors o cisternes, es vol mesurar en volum els residus sòlids que lliuren els vaixells amb una lectura automatitzada i fiable del volum recollit que es posi a disposició del Sistema d’Informació del Port. 
  • Xarxa de sensors de contaminació marina. Es pretén disposar d’una xarxa de sensors en determinades localitzacions que siguin capaços de generar alertes automàtiques, combinat amb sistemes de verificació remota (drons, càmeres, etc.) per millorar la gestió de la contaminació al Port de Barcelona.
Les inscripcions ja estan obertes a la pàgina web del concurs i el límit per presentar les propostes és el 7 de juny. A partir d’aleshores, un jurat d’especialistes farà una preselecció de les deu millors propostes, que competiran a la Final que tindrà lloc a finals del mes de juny. Les tres propostes guanyadores rebran premis en metàl·lic per un valor total de 10.000 euros i l’oportunitat de fer proves pilot sobre el terreny de les seves solucions.
 
Els projectes premiats es donaran a conèixer en el marc del Saló Internacional de la Logística (SIL), que tindrà lloc entre els dies 26 i 28 de juny a Fira de Barcelona, i també podran presentar la seva solució a l'estand de la Generalitat de Catalunya a l’Smart City Expo World Congress, que tindrà lloc del 19 al 21 de novembre a Fira de Barcelona-Gran Via.

2  

Imatges

Foto 1

Foto 1 869

Foto 2

Foto 2 997