· La presentació s'ha fet en el marc de la jornada “Futur dels eixos comercials a Catalunya, i la futura llei de les Àrees de Promoció Econòmica i Urbana (APEUs)” dins la 3a Setmana del Comerç que impulsa fins al 31 de març la Generalitat, a través del Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM)
· La llei donarà un marc normatiu a les APEUs, inspirades en els Business Improvement Districts (BIDs), una eina de foment del comerç i de millora per a les entitats associatives comercials de Catalunya
· La jornada, a la que han assistit més de 200 professionals del comerç, també ha comptat amb la participació de responsables dels BIDs de Candem Town i Waterloo (Regne Unit) i del comissariat dels BIDs del Govern d’Hamburg (Alemanya)
La directora general de Comerç, Muntsa Vilalta, ha explicat avui els principals continguts de la llei de les Àrees de Promoció Econòmica i Urbana (APEUs). Amb aquesta norma, el Govern català —a través de la Direcció General de Comerç del Departament d’Empresa i Coneixement— aposta per un sistema de col·laboració-privada, articulat mitjançant aquest nou model d’organització de renovació urbana i territorial inspirat en els Business Improvement Districts (BIDs).
Segons ha explicat Vilalta, "la finalitat de les APEUs és facilitar la modernització i la promoció de determinades zones urbanes, millorar la qualitat de l’entorn urbà mitjançant actuacions sostenibles, consolidar el model de ciutat compacta, complexa i cohesionada i mediambientalment eficient, incrementar la competitivitat de les empreses i afavorir la creació d’ocupació". Aquesta iniciativa es contextualitza en els treballs de la Direcció General de Comerç de dinamitzar professionalment el sector comerç, com a garantia de pervivència d’un model de comerç, serveis, artesania i moda competitiu, sostenible i equilibrat. En aquest sentit, la directora ha volgut remarcar que "les APEUS no són un objectiu per si mateixes, són una eina de col·laboració público-privada, que està en un prestatge i es podrà utilitzar si és necessari".
Vilalta ha fet la presentació en la jornada “Futur dels eixos comercials a Catalunya, i la futura llei de les Àrees de Promoció Econòmica i Urbana (APEUs)”, que s’ha celebrat avui a Movistar Centre, dins les activitats de la 3a Setmana del Comerç que impulsa fins al 31 de març la Generalitat, a través del Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM), i que ha estat inagurada pel secretari d'Empresa i Competitivitat, Joaquim Ferrer. En la seva intervenció El secretari ha remarcat "la necessitat de professinalitzar el sector i sobretot de sumar esforços". En aquest sentit, ha traslladat el suport i la complicitat de la Generalitat amb el "Dia del Comerç de Proximitat", una iniciativa que impulsen les entitats i associacions per reivindicar el paper social i econòmic del comerç. Enguany tindrà lloc el proper 29 de març.
Principals aspectes de la futura llei de les APEUs
- Aquestes àrees seran gestionades per entitats gestores de naturalesa privada, sense ànim de lucre, amb personalitat jurídica pròpia, constituïdes per aquells que ostenten la possessió del locals (llogaters o propietaris), amb accés directe des de la via pública.
- Les funcions de les entitats gestores dels APEUS podran ser :
- Promoure actuacions de millora de l’entorn urbà i esdeveniments i d’activitats a l’espai públic, publicitat i espectacles.
- Actuacions de comunicació i promoció per capar inversió i augmentar la demanda, i de promoció de polítiques de responsabilitat social empresarial.
- Promoure i gestionar l’ocupació dels locals ubicats dins l’àmbit de l’APEU, prestar serveis privats a les empreses i usuaris de l’APEU, assessorament, i serveis mediambientals complementaris.
- Potenciar la neteja, rehabilitació i decoració i il·luminació de l’exterior dels immobles privats, promoure l’adhesió als sistemes d’arbitratge de consum i serveis mancomunats per disminuir l’impacte ambiental.
- Fomentar la formació i desenvolupament professionals dels empresaris i dels treballadors de les empreses ubicades a l’APEU.
- Proposar a l’ajuntament l’elaboració d’instruments de planejament urbanístic, de millora de la mobilitat, i mesures de vigilància especial de l’APEU, entre d’altres.
En cap cas les funcions de l’APEU podran substituir o minvar els serveis municipals que presta l’ajuntament, i no podran exercir potestats públiques que impliquin l’exercici d’autoritat.
- Podran impulsar la creació d’un APEU:
a) Els qui tenen la possessió d’almenys el 25% dels locals amb accés directe a la via pública que representin com a mínim el 25% de la superfície construïda dels locals que es proposen incloure en l’àmbit de l’APEU. S’inclouran els locals on es desenvolupa activitat empresarial i aquells locals buits susceptible de desenvolupar-ne, i quedaran exclosos els locals on es duguin a terme activitats sense ànim de lucre i activitats que no constitueixin activitat empresarial.
b) Qualsevol associació empresarial territorial que hagi desenvolupat la seva activitat en aquesta zona durant un període mínim ininterromput de 5 anys.
c) La iniciativa de creació també podrà ser de l’ajuntament.
- El projecte per a la delimitació de l’APEU haurà de contenir la identificació de les persones que exerceixen la iniciativa, un plànol a escala on s’identifiqui la delimitació de l’APEU i es localitzin els locals amb accés directe des de la via pública, amb indicació de la superfície construïda de cadascun d’ells, detallant els locals inclosos i els no inclosos, el projecte de constitució i d’estatuts de l’entitat gestora, i un pla d’actuació de 3 a 5 anys amb la proposta de conveni, que hauran de subscriure l’ajuntament i l’entitat gestora de l’APEU.
- El procediment: el projecte es presentarà davant l’ajuntament, que haurà d’aprovar-lo inicialment, en el termini de dos mesos. Posteriorment, se sotmetrà a informació pública durant un mes. Finalitzat el termini d’informació pública i rebudes les al·legacions, s’acordarà la creació d’un grup de treball paritari integrat per representants de l’ajuntament i dels sol·licitants, que elaborarà un text refós del projecte, i que se sotmetrà a votació de tots els propietaris de locals que formen part de l’àrea delimitada. El projecte es considerarà aprovat si obté el vot favorable de més del 50% dels locals que alhora representin, almenys, el 50% de la superfície construïda ponderada de la totalitat dels locals. Per a l’aprovació definitiva, el projecte s’ha de sotmetre aprovació del ple municipal.
- Es crearà el Registre de les Àrees de Promoció Econòmica Urbana de Catalunya (RAPEUC) amb la finalitat de disposar de manera permanent i actualitzada de tota la informació relativa a les APEU en el territori. El Registre, de caràcter públic, ha de ser accessible des del web del departament d’Empresa i Coneixement i recollirà la inscripció dels convenis signats entre els ajuntaments i entitats gestores dels APEUs. Es comunicarà al Registre qualsevol modificació del conveni o de la documentació adjunta. Un cop inscrit, es publicarà al DOGC.
- Els recursos econòmics de l’entitat gestora de l’APEU seran amb caràcter principal les quotes a càrrec dels propietaris dels locals compresos en l’àmbit de l’APEU, i de manera complementària, aportacions voluntàries, donacions, patrocinis, aportacions en espècie, subvencions i ajuts públics de les administracions.
Una eina amb 50 anys d’història
El primer BID es va crear al 1969 a Toronto, Canadà i pocs anys després a Nova Orleans (Estats Units). En la dècada dels 80s i 90s es va implantar diferents BIDs a Nord-Amèrica i al 204 es va constituir el primer BID urbà a Londres. Actualment, hi ha comptabilitzats 2.500 BIDs arreu del món, dels quals 1.200 als Estats Units, 400 a Canadà, 283 a Regne Unit i 35 a Alemanya. A Catalunya, al 2017, es va impulsar una prova pilot als barris barcelonins de Sant Andreu i el Born, el mateix any que l’actual Llei de Comerç, Serveis i Fires instava a desplegar la futura llei dels APEUs (art. 54 Llei 18/2017, de Comerç, Serveis i Fires).
Jornada de debat i reflexió sobre els APEUs dins la 3 Setmana del Comerç
En el marc de la jornada, també s’ha presentat un informe sobre l’índex de BIDICITAT, elaborat per Retaicat amb el suport del Consorci de Comerç Artesania i Moda (CCAM). L’entitat ha presentat un treball de reflexió sobre la implantació de les APEUs a Catalunya i ha detectat almenys 15 eixos comercials de Catalunya que poden ser candidats a constituir-se com APEUs. El president de Retaicat, Joan Carles Calbet, ha destacat que “és molt positiu que s’estigui tramitant la primera llei de BIDs a Catalunya. Considerem que és una eina de professionalització clau pel sector”.
-----------------------------------------------------------------
Segueix-nos a les xarxes a través de:
A Twitter del Consorci de Comerç, Artesania i Moda: @ccamcat