Sau

L'ACA destina 2,2 milions d'euros per a millorar el funcionament de la presa de Sau

query_builder   28 març 2019 11:17

event_note Nota de premsa

L'ACA destina 2,2 milions d'euros per a millorar el funcionament de la presa de Sau

 
  • Es rehabilitaran els conductes dels desguassos de fons, optimitzant el seu funcionament
 
  • Les tasques consistiran en rehabilitar i canviar el formigó, la col·locació de blindatges i assegurar la correcte fusió de tots els elements
 
  • També s’adequaran els sistemes d’adducció d’aire i de drenatges
 
 
Alliberament d'aigua des dels desguassos de fons de la presa de Sau.
Alliberament d'aigua des dels desguassos de fons de la presa de Sau.
L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) invertirà 2,2 milions d’euros en millorar el funcionament de la presa de Sau, concretament un dels seus òrgans per alliberar aigua. Els treballs es focalitzaran en la part inferior de la infraestructura, concretament en el desguàs de fons.

Aquest òrgan de desguàs disposa de dos tipus de conductes per alliberar aigua, els centrals i els laterals, sobretot quan la presa ha de desguassar grans volums d’aigua i a una gran velocitat. Els primers varen ser rehabilitats durant el 2008 amb la substitució de les vàlvules de seguretat i ara les actuacions se centraran en els laterals.

 
Els treballs previstos consistiran en rehabilitar els conductes dels desguassos de fons laterals, incloent la retirada del blindatge deteriorat existent i el sanejament del formigó (mitjançant hidrodemolició). Posteriorment es col·locarà el blindatge metàl·lic i la injecció de formigó entre el formigó sanejat i el blindatge.
 
Atès que en aquest òrgan de desguàs l’aigua assoleix una elevada velocitat, que comporta l’arrossegament d’aire, s’adequarà el sistema d’adducció d'aire, que contempla la demolició dels conductes i l’ampliació i el diàmetre existent fins a arribar als 0,30 metres. Posteriorment, es col·locaran nous tubs d'adducció.
 
Finalment, les actuacions comportaran la millora de la xarxa de drenatge, implicant la neteja dels drens necessaris i la instal·lació de nous piezòmetres, així com la seva automatització.
 
La presa de Sau està situada sobre el riu Ter, al terme municipal de Vilanova de Sau, a la comarca d'Osona. La seva tipologia és de gravetat, té una alçada de 83 metres sobre fonamentació i una longitud de coronació de 260 metres.
 
Els òrgans de desguàs de la presa estan constituïts pel sobreeixidor, els desguassos de fons, les captacions d'aigua d'ATL i la captació d'aigua per a la
central hidroelèctrica.

1  

Imatges

Foto

Foto 361

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 218