El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, i la consellera de Cultura, Mairàngela Vilallonga, han batejat avui dos trens d’FGC amb els noms de l’escriptora Dolors Monserdà i de l’escriptor Joan Brossa, en un acte celebrat a l’estació de Plaça Espanya amb motiu de la Diada de Sant Jordi.
Aquestes dues unitats de tren se sumen al conjunt de trens que Ferrocarrils ha batejat els últims anys amb noms d’escriptores i escriptors, com els de Maria Aurèlia Campmany, Josep M. Espinàs, Mercè Rodoreda, Montserrat Roig, Màrius Torres, Elvira Farreras, Carles Salmerón, Caterina Albert, Joaquim Carbó, Aurora i Prudenci Bertrana i Josep Palau i Fabré.
Durant l’acte de bateig, el conseller Calvet i la consellera Vilallonga han llegit un fragment d’una obra de cadascun dels dos escriptors. Aquesta iniciativa forma part del conjunt d’activitats que FGC ha preparat per celebrar la setmana de Sant Jordi amb l’objectiu de difondre la cultura i la literatura entre els clients. L’acte també ha comptat amb la presència del president d’FGC, Ricard Font, i del director de la Institució de les Lletres Catalanes, Oriol Ponsatí.
Durant l’acte, Calvet ha destacat que a Catalunya “l'amor que tenim per la cultura el portem a tots els àmbits, també al del transport públic i per això la Generalitat posa noms d'autors literaris als trens”. El titular de Territori i Sostenibilitat ha donat les gràcies a FGC “per fer del transport públic quelcom més que dur gent d’un lloc a l’altre. Amb aquest tipus d’iniciatives donem valor afegit”. La consellera de Cultura s'ha mostrat molt satisfeta de “batejar trens que tenen noms d'Any literari de dos autors que, cadascú a la seva manera, van arrelar en el territori”.
De la seva banda, el president d’FGC ha manifestat: “Creativitat, cultura, solidaritat i llibertat són quatre valors que ens identifiquen com a empresa. Aquestes quatre paraules les hem posat avui en primera línia amb la donació de sang a Espai Provença, amb el lliurament de roses solidàries a l’Hospital de la Vall d’Hebron, amb el bateig de trens amb noms d’autors representatius de la cultura catalana”.
Cent anys de la mort de Dolors Monserdà (Barcelona, 1845-1919)
Filla d’una família de la burgesia, va rebre una acurada educació. La seva trajectòria literària es va centrar inicialment en la poesia. Els seus poemes van ser guardonats als Jocs Florals en diverses ocasions i l’any 1909 va ser nomenada presidenta dels Jocs Florals de Barcelona. Així, Monserdà va esdevenir la primera dona que va ocupar aquest càrrec. La major part de la seva obra poètica va quedar recollida en Poesies catalanes (1888) i Poesies (1911).
Monserdà va col·laborar amb regularitat en publicacions periòdiques, com ara La Veu de Catalunya, La Renaixença, Il·lustració Catalana, La Ilustración de la Mujer, Or y Grana, Feminal... i també va escriure teatre, amb obres com per exemple Sembrad y cogeréis (1874) i Teresa o un jorn de prova (1876).
Més tard, va reorientar la seva producció cap a la novel·la. Va publicar, entre d’altres, La Montserrat (1893), La família Asparó (1900) i la seva obra més significativa: La fabricanta (1904).
En els seus escrits, es va posar de manifest el seu interès pel paper social de la dona en un moment històric en què a Catalunya es començava a qüestionar el model de l’àngel de la llar com a destí de les dones. Les seves reflexions i propostes les va recollir en l’assaig Estudi feminista. Orientacions per a la dona catalana (1909).
Un altre eix del seu pensament va ser la preocupació per les condicions de vida de les obreres, en especial per les cosidores, un col·lectiu que treballava en unes dures condicions d’explotació i insalubritat. A la recerca d’una solució a aquesta situació, el 1910 va fundar i dirigir el Patronat per a les Obreres de l'Agulla, una associació professional situada al carrer de Montcada de Barcelona. Funcionava com una cooperativa i oferia materials de costura a preu de cost, formació borsa de treball i assistència mèdica gratuïta. Per tot això, va esdevenir una entitat pionera en la millora de les condicions laborals de les dones.