El president, durant la seva intervenció en l'acte

El president Torra reivindica els Mossos d'Esquadra com a "model i referència arreu d'Europa"

query_builder   29 abril 2019 19:33

event_note Nota de premsa

El president Torra reivindica els Mossos d'Esquadra com a "model i referència arreu d'Europa"

  • El cap de l’Executiu encapçala l'acte d'obertura de la celebració del Tricentenari dels Mossos d'Esquadra convocat pel Departament d’Interior
  • Reivindica una de “les institucions més sòlides, fermes i més ben valorades per la ciutadania de Catalunya”
El president, durant la seva intervenció en l'acte. Autor: Jordi Bedmar
El president, durant la seva intervenció en l'acte. Autor: Jordi Bedmar
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha reivindicat aquesta tarda la tasca dels Mossos d’Esquadra com a “model i referència arreu d’Europa”. El president Torra ha fet aquestes declaracions durant l’acte d’obertura del Tricentenari de la fundació de les primeres Esquadres de Paisans Armats a Catalunya, acompanyat del conseller d’Interior, Miquel Buch. En paraules del cap de l’Executiu, “estem orgullosos dels Mossos d’Esquadra”, un cos “sempre al servei dels ciutadans, de la garantia dels seus drets i llibertats, punta de llança d’un país que vol exercir amb plenitud com a societat del segle XXI”.
 
Durant la seva intervenció, el president Torra ha explicat que els Mossos d’Esquadra és “una de les institucions més sòlides, fermes i més ben valorades per la ciutadania de Catalunya”. En aquest sentit, ha recordat la seva actuació durant els atemptats del passat 17 d’agost de 2017 a Barcelona i Cambrils i ha precisat que “som conscients que aquella bona actuació és fruit de molta feina prèvia que potser no és tan visible als ulls de la ciutadania”. El cap de l’Executiu ha expressat el seu “orgull com a màxima autoritat del país” per poder encapçalar la celebració del Tricentenari dels Mossos. En aquest sentit, ha posat en valor la “relació indissoluble” entre la Generalitat i el cos dels Mossos d’Esquadra “tant en moments d’expansió de l’autogovern al llarg de la història, evolucionant cap a un cos policial efectiu i català, com en aquells moments més foscos de repressió de l’Estat contra les institucions catalanes”. “Cal recordar que mentre que en les èpoques dictatorials i de repressió de l’Estat, durant aquests 300 anys, se suprimia el cos —o se’l criticava i se’l menyspreava, com passa actualment—“, ha explicat el president tot recordant que “en èpoques republicanes, no solament es restablien, sinó que se’ls potenciava”.
 
“Professionalitat, vocació i generositat”
El president Torra ha recordat que els Mossos d’Esquadra és “un cos de policia que treballa amb unes condicions i uns recursos que no són els que tots desitjaríem ni els que podríem dotar si disposéssim de tots els recursos que és capaç de generar la gent de Catalunya”. Per aquest motiu, ha agraït que superin “aquestes dificultats amb professionalitat, vocació i una generositat encomiables”.
 
Per la seva banda, El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha manifestat que "com a Govern i com a servidors públics, tenim el ferm compromís de fer que Catalunya sigui un país amb un model de seguretat que segueixi excel·lint". En aquest sentit, el titular del Departament ha explicat que "som molt conscients que venim d’una de les etapes més complexes de la història recent de la Policia de la Generalitat” i ha incidit en que l’objectiu ara és revertir “les necessitats i mancances del cos”, herència no desitjada “d’una llarga crisi econòmica”.
 
Buch ha explicat que per fer front a aquestes “mancances” s’ha impulsat “la planificació de noves convocatòries" i també ha recordat que el cos s’ha incorporat fa pocs mesos al CITCO, fet que ha permès avançar en la participació dels Mossos en diversos organismes internacionals. 
 
A més, Buch també ha parlat del futur del cos, explicant que s’han iniciat “les primeres passes per presentar davant el Parlament el projecte de Llei del Sistema de Policia de Catalunya i que només serà possible si som capaços d’impulsar-lo des de la transversalitat i el consens de tots els sectors amb competències en l’àmbit de la seguretat pública a Catalunya”.
 
Durant l’acte, convocat pel Departament d’Interior, també ha intervingut el comissari en cap dels Mossos d’Esquadra, Miquel Esquius, que ha assegurat que "avui és un dia de record i d'homenatge a tots els mossos que durant aquests tres segles de manera anònima i abnegada han servit a la ciutadania". Així mateix, el professor d’Història Contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona, Jordi Figuerola, ha pronunciat la conferència “300 anys dels Mossos d’Esquadra: la utilitat de la història”.
 
L’obertura del 300 aniversari dels Mossos d’Esquadra ha comptat també amb la presència del secretari general del Departament d’Interior, Brauli Duart; el director general de la Policia, Andreu J. Martínez.

1  

Imatges

El president durant l'acte

El president durant l'acte 1050