INDÚSTRIA

Més de 570 empreses del sector Beauty sumen una facturació de 9.121 milions d'euros i ocupen més de 29.000 persones a Catalunya

query_builder   5 maig 2019 11:00

event_note Nota de premsa

INDÚSTRIA

Més de 570 empreses del sector Beauty sumen una facturació de 9.121 milions d'euros i ocupen més de 29.000 persones a Catalunya

  • El Departament d’Empresa i Coneixement, a través de la Direcció General d’Indústria, ha elaborat un mapeig sobre aquest sector que compta amb la presència de grans multinacionals estrangeres així com d’empreses locals amb una forta presència global
 
  • La facturació del sector Beauty a Catalunya va representar l'any 2017 un 4% del PIB català
 
Un total de 576 empreses del sector Beauty a Catalunya sumen una facturació total de 9.121 milions d’euros i ocupen a 29.310 persones, segons un estudi elaborat pel Departament d’Empresa i Coneixement,  a través de la Direcció General d’Indústria.  A Catalunya és un sector consolidat, amb la presència de grans multinacionals estrangeres així com d’empreses locals.
 
El sector de Bellesa i Productes de Cura Personal (Beauty and Personal Care Products) està compost per la producció i venda de les línies de productes següents: cosmètics i maquillatge, fragàncies (perfums), higiene personal, cura de la pell i del cabell. L'integren empreses que produeixen i ofereixen aquests productes a través de canals propis (botigues, llocs web, punts de venda itinerants, professionals de venda) i externs o tercers (empreses de retail, salons de bellesa, balnearis, centres de wellness i cura personal i farmàcies, entre d'altres).
 
L’objectiu principal d’aquest projecte és l’actualització estratègica del sector Beauty a Catalunya i per aquest motiu s’ha treballat en realitzar, d’una banda, un mapeig i una quantificació del sector a Catalunya actualitzada; i de l’altra, una anàlisi de tendències a nivell global i una detecció i priorització dels reptes estratègics per a les empreses a nivell individual i per al sector com un tot.
 
El Beauty Cluster Barcelona és un dels principals dinamitzadors del sector i va ser creat l’any 2014 amb l’objectiu de fomentar el networking i facilitat la generació de projectes per a la millora de la competitivitat del sector. Actualment compta ja amb 165 socis i forma part del Programa Catalunya Clústers de la Generalitat de Catalunya, el quan aglutina actualment a 30 clústers.
 
Segons l’estudi, la facturació del Beauty a Catalunya va representar l'any 2017 un 4% del PIB català. El sector ha tingut una evolució alcista al llarg de la darrera dècada, amb un creixement més moderat entre el 2010 i el 2014 i una certa acceleració els últims 4-5 anys.  En el període analitzat, la facturació del sector va augmentar gairebé 3 mil milions d'euros.
 
A Catalunya comptem amb un sector consolidat, amb la presència de grans multinacionals estrangeres així com empreses locals amb una forta presència global.
 
Per categories de producte o tipologia d'empresa destaca:
•        La categoria Productes de consum (gran consum o Consumer) és la que compta amb major nombre d'empreses (85); en termes de facturació, però, és la segona i representa un 17% de la facturació l'any 2017 i, en part, està dominada per les filials espanyoles de grans multinacionals com Henkel i Unilever.
•        Pel que fa a Fragàncies, perfums i essències és la més gran en termes de facturació (3.735 milions d'euros) i nombre de treballadors (7.698). Aquesta categoria representa el 41% de la facturació del sector Beauty de Catalunya i està dominada, amb el 80%, pel Grup Puig.
•        Les categories amb major creixement el darrer any del qual es tenen dades (2016-2017) són Centres de Bellesa (balnearis, clíniques dermatològiques, perruqueries, etc.) i les empreses de complements alimentaris i nutricosmètics. La CAGR (Compound Annual Growth Rate) és del 50% i el 44%, respectivament, si bé parteixen de xifres de facturació inicial modestes.
 

El sector Beauty és molt global; històricament ha estat dominat per grans empreses europees i nord-americanes, però en l'última dècada han anat sorgint competidors forts a Àsia. Les vendes de bellesa i cura personal a nivell global van arribar a 465 mil milions de dòlars l'any 2017. El seu creixement a nivell global ha estat relativament estable, entre un 0,5% i un 2,5% al ​​llarg dels últims 5 anys.

En els darrers 20 anys s'ha observat un fort procés de concentració a nivell global, on les 10 majors empreses del món dominen gairebé la meitat del mercat global. No obstant això, en els últims 10 anys també s'ha produït un canvi en les regles del joc gràcies a la generalització de les noves tecnologies i a la digitalització. En aquest nou escenari competitiu sorgeixen tota una gamma de nous players, empreses indie o disruptives, que connecten directament amb el consumidor i estan accelerant exponencialment el ritme d'innovació en el sector.  Actualment parlem, doncs, de dues grans formes de competir: grans marques globals vs. empreses disruptives.
 
Tendències i canvis en el sector
 
L’estudi detecta sis grans tendències o canvis en el sector. Són els següents: consumidor conscient, noves regions emergents, nous actors i noves categories, brand switching, presa de decisió online de la compra de producte i augment de l'speed to market.

1.- Consumidor conscient: tal com passa en altres sectors (com el de l'alimentació), el consumidor conscient apareix al sector Beauty. L’anomenem "conscient" perquè només vol consumir productes que siguin bons per a la salut, bons per al medi ambient i bons socialment, per tenir un món millor. Hi ha diferents formes per les quals el sector de la bellesa proposa ser més conscient ambientalment: el packaging, l'eficiència energètica en la fabricació, l'ús d'ingredients lliures d'elements tòxics i la producció amb un impacte ambiental mínim, entre d'altres. Un estudi d'Unilever del 2017 revela que el 33% dels consumidors ja compren marques que creuen que estan fent un bé social o ambiental.
 
2. Noves regions emergents: el creixement del sector Beauty als mercats tradicionals els darrers anys és molt menor (menys del 3%) que el d'altres regions com ara l'Europa de l'Est, el sud est asiàtic i l'Amèrica Llatina, com es veu a les xifres de la gràfica.
 
3. Nous actors i noves categories: Algunes d'aquestes regions emergents són a més una potent font d'innovació, com ara Corea del Sud, que està prenent part del pastís de les exportacions als EUA de països tradicionals del sector Beauty com França, entre d'altres.

4. Brand Switching: Les marques globals veuen reduït el poder de la seva marca per l'entrada de marques indie, nous mercats geogràfics i noves subcategories. Durant els darrers deu anys ha aparegut tot un seguit de marques i productes que estan reduint el poder de les grans marques globals tradicionals.

5. Presa de decisions de compra on-line: Les marques disruptives tenen una gran capacitat de connexió directa amb els consumidors gràcies a les xarxes socials i els digital media. Els nous consumidors cerquen a la xarxa, s'informen dels productes, llegeixen els reviews, els blocs d'influencers i amb tota aquesta informació prenen la decisió online sobre la compra del producte. Segons Statista, el 2017, les visualitzacions relacionades amb la bellesa a YouTube van augmentar un 60%, de 55 mil milions el 2016 a 88 mil milions.

6. Augment de l’Speed to Market:  Les empreses disruptives han accelerat la velocitat dels cicles d'innovació. Es parla del fast beauty d'una forma semblant al fast fashion. El sector es mou en aquest sentit, sobretot les empreses disruptives. Malgrat això, el grau de rapidesa al Beauty té límits associats als protocols de seguretat i les garanties de qualitat

Reptes del sector
 
L'anàlisi realitzada en el marc d'estudi detecta tot un seguit de reptes estratègics als quals s'enfronten les empreses catalanes del sector. En aquest sentit, l'acceleració del time-to-market introdueix elements de pressió en els processos d'innovació de les empreses, que han de basar-se en una innovació més àgil que passa per processos de cocreació amb altres empreses de la cadena de valor, amb equips multidisciplinaris i, fins i tot, amb el propi consumidor, en el que es denomina com crowd-led innovation.
 
La transformació digital del sector té especial importància en el cas del sector Beauty, En aquest sentit, el repte és el contacte amb els consumidors de manera virtual i la millora de l’ús de les xarxes socials i eines digitals (i intel·ligència artificial) per obtenir intel·ligència de mercat directa i coneixement de consumidors avançats.
 
Un altre gran repte és la sostenibilitat. El consumidor global exigeix cada vegada més no només productes bons, bonics o efectius, sinó que a més han de ser sostenibles. Això es pot aplicar al packaging, a les matèries primeres, a l’estratègia de circularitat de les empreses, etc...
 
A nivell d’entorn el sector ha d’afrontar alguns reptes com reforçar la formació de capital humà amb noves competències (social media, anàlisis de dades, valoració i adquisició d’empreses, sostenibilitat, etc.), o com l’accés a recursos financers (venture capital) que permetin l’escalabilitat d’empreses emergents.
 
Per últim, a nivell productiu, el repte és la incorporació de la robòtica per augmentar l’eficiència.
 

Segueix-nos a les xarxes
_________________________________________________________
 
§  Twitter a @empresacat | @coneixementcat     

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa amb gràfics

Nota de premsa amb gràfics
PDF | 118