Govern

La xarxa d'albergs Xanascat promou àpats amb productes de proximitat, accessibles a tothom i de cuina catalana

query_builder   16 maig 2019 17:12

event_note Nota de premsa

La xarxa d'albergs Xanascat promou àpats amb productes de proximitat, accessibles a tothom i de cuina catalana

  • El conseller El Homrani i la consellera Jordà han presentat conjuntament aquesta iniciativa adreçada als albergs de joventut amb cuina pròpia que serveixen més d’1 milió d’àpats anuals
Govern
El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, i la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, han presentat aquest dijous el projecte de cuina de proximitat de la xarxa d’albergs Xanascat. El projecte també contempla un concurs de subministres de proximitat i la possibilitat de 16 menús diferents adaptats a casos d’intoleràncies i al·lèrgies, així com a opcions ètiques o religioses, garantint així l’accessibilitat a tothom.
 
A través d’aquesta iniciativa, la Xanascat també incorporà receptes del “corpus de la cuina catalana” com a eix vertebrador dels àpats que s’ofereixen en aquests equipaments Així, tal com ha explicat el conseller El Homrani, enguany el Departament iniciarà una prova pilot en el marc del programa de colònies L’estiu és teu, adreçat a infants i joves de 5 a 16 anys, per introduir aquests menús d’arrel tradicional i de proximitat. “Cada any passen pels albergs de la Xanascat més de 150.000 usuaris i, per això, la nostra xarxa és una bona plataforma per apropar els actius gastronòmics de casa nostra i divulgar la cuina catalana des d’una vessant social i cultural”, ha destacat el conseller El Homrani.
 
El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, ha posat en valor la tasca que s’està fent en els darrers temps de l’Agència Catalana de la Joventut i la Xanascat per impulsar una alimentació de proximitat, ecològica i saludable i accessible per a tothom. Precisament, l’any passat es va licitar un nou expedient de contractació pel període 2018-2021 amb el compromís explícit per al subministrament, en cas que n’hi hagi, de productes locals i de proximitat. Aquest concurs, prorrogable fins al 2023, és per un valor de 9.035.562 €.
 
Així mateix, el contracte també valora més de 72 Denominacions d’Origen Protegides (DOP), Indicacions Geogràfiques Protegides (IGP), Marca Q, de producció ecològica o integrada, l’etiquetatge com a mínim en català i que l’ús de productes frescos sigui de proximitat, és a dir amb un sol intermediari o de venda directa.
 
Amb aquests nous paràmetres, les bases del concurs de subministres estableixen que la valoració del 50% de la puntuació correspongui a la qualitat i proximitat dels productes, exigint-ne els certificats. Així es demana que de les 650 referències alimentàries que tenen les cuines dels albergs, 72 siguin productes de Denominacions d’Origen (DO) catalanes, Indicadors Geogràfics Protegits (IGP), Marca Q o ecològics; que tots els productes frescos sigui de cicle curt, és a dir amb un o dos intermediaris; i els productes embassats etiquetats en català.
 
La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha declarat que iniciatives com aquesta “són un exemple a seguir per l’impacte real sobre la comunitat local, sobre els productors de proximitat, sobre les DOP i IGP. Que els àpats cuinats a les cuines pròpies dels albergs de la Generalitat es facin amb total respecte pel producte d’aquí, per l’alimentació de qualitat, per productes frescos amb un sol intermediari o de venda directa, és important. Cal tenir en compte que els albergs de la Generalitat serveixen cada any 1 milió de menús”.
 
Al·lèrgies i intoleràncies alimentàries
Els casos d’al·lèrgies i intoleràncies alimentàries també es té en compte en l’elaboració dels àpats que se serveixen als albergs. En aquest sentit, s’ha desenvolupat i implementat un protocol que permet, d’una banda, establir les mesures preventives i de seguretat bàsiques per reduir al màxim el risc de contacte amb els al·lèrgens personals de cadascú durant els àpats i, de l’altra, oferir suport dietètic i nutricional sobre la base de necessitats alimentàries especials. En total s’ofereixen 16 derivacions de menús (14 d’intoleràncies i al·lèrgies, i 2 opcions ètiques i religioses).
 
Lluitar contra el malbaratament alimentari
La idea del consum saludable i responsable dels aliments s’ha introduït amb força en el nostre imaginari gastronòmic de la mà de la dieta mediterrània. Per això, la Xanascat també ha incorporat tècniques, eines i mecanismes de gestió interns que no només ens permeten oferir menús equilibrats i saludables, sinó que també estan pensats per optimitzar el cicle dels aliments, gestionar correctament els seus excedents, garantir un ús responsable i eficient de la gestió de les cuines i, en última instància, evitar el malbaratament de menjar.
 
 
17 de maig de 2019
 
 
 

3  

Imatges

El conseller El Homrani i la consellera Jordà durant la presentació (I)

El conseller El Homrani i la consellera Jordà durant la presentació (I) 263

El conseller El Homrani i la consellera Jordà durant la presentació (II)

El conseller El Homrani i la consellera Jordà durant la presentació (II) 341

El conseller El Homrani i la consellera Jordà durant la presentació (III)

El conseller El Homrani i la consellera Jordà durant la presentació (III) 160