Balanç 1r any de Govern

President Torra: "Catalunya és avui un país en marxa, dinàmic i resilient en un entorn allunyat de la normalitat"

query_builder   4 juny 2019 16:01

event_note Nota de premsa

President Torra: "Catalunya és avui un país en marxa, dinàmic i resilient en un entorn allunyat de la normalitat"

 
·        El cap de l’Executiu ha fet aquest migdia un balanç del primer any de mandat, marcat per “una gestió rigorosa”, amb “les polítiques socials com a motor de canvi republicà” i “amb una política de diàleg i consens”
 
 
El president Torra a l'inici de la roda de premsa de balanç
El president Torra a l'inici de la roda de premsa de balanç
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha fet balanç, aquest migdia, del primer any del Govern que presideix. Un any en què s’ha aconseguit tornar a posar en marxa les institucions de la Generalitat, després de l’aturada del 155” i “continuar amb la dinamització econòmica” que Catalunya havia assolit en els darrers anys.
 
El cap del Govern ha destacat que avui Catalunya és “un país en marxa, dinàmic i resilient, davant d’un entorn que ho ha tingut tot excepte la normalitat”, marcat per “la judicialització de la política i per la repressió, que ha continuat fins a dia d’avui”. I també ha remarcat el bon funcionament del país, tot i els “obstacles permanents” que troba en el camí i que “són un llast pel seu futur”. “Un dèficit fiscal insostenible per a qualsevol país, els deutes pendents de l’Estat espanyol, el dèficit crònic d’inversió en infraestructures, i la política de recentralització que sempre és un estil del govern de Madrid, governi qui governi”, ha desgranat.
 
“Cal que la societat catalana se senti orgullosa d’haver aconseguit créixer un 2% del PIB en el darrer any; haver baixat 2,6 punts l’atur; que les persones ocupades hagin crescut quasi en la mateixa proporció, un 2,7%; que hagi augmentat en un 4,1% la creació d’empreses; que per 6è any consecutiu creixi la producció industrial i per 8è any consecutiu les exportacions continuïn batent records”, ha subratllat Torra. I aquestes xifres, ha assegurat, són les que “ens permeten qualificar aquest any de positiu i de veure els anys que venen amb optimisme”.
 
El president ha fet balanç en una roda de premsa al Palau de la Generalitat, i en el decurs de la qual ha agrupat en 6 idees l’actuació del Govern: País reactivat, País viu, País preparat, País just, País d’igualtat i equitat i País global, i ha esmentat una seixantena de mesures, de les 264 que inclou l’informe analitzat avui a la reunió del Consell Executiu.
 
País reactivat
En l’apartat de País reactivat, el cap del Govern ha situat com a clau “la restitució de les institucions, posant en marxa de nou una administració” i revertir així “els greus perjudicis que ha suposat per a l’economia catalana”,  i que ha xifrat en més de 1.800 milions d’euros de pèrdues. El president ha agraït als treballadors públics l’esforç que van fer per mantenir l’administració durant el 155 i l’esforç suplementari per tornar a posar-la en funcionament.
 
En aquest mateix apartat, el president ha ressaltat el compliment dels tres objectius que s’havia proposat de “dèficit, deute i regla de despesa”, i la solució “d’un seguit de problemes que s’havien cronificat arran de les retallades”, i “l’esforç que ha significat de consens i de diàleg amb els sindicats, per començar a abordar reptes que teníem en un punt de congelació insostenible”. I en aquí ha emmarcat la convocatòria de 6.633 noves places de treballadors públics, després d’anys sense oferir-ne cap plaça en alguns sectors com els de bombers.
 
El president ha fet també “un balanç positiu” pel que fa a la recuperació de les lleis socials suspeses pel Tribunal Constitucional. Un total de 8 lleis s’han recuperat, segons ha explicat; 4 estan en tramitació parlamentària i 2 pendents de la sentència del Tribunal Constitucional per saber on actuar.
 
País Viu
Quim Torra ha explicat que la idea de País Viu inclou  “una estratègia de dinamització local, de país d’oportunitats, on volem establir una nova cultura de relació amb les comarques”. “Volem que tothom sigui capaç de poder viure allà on vulgui i tirar endavant el seu projecte de vida o professional i amb total suport de l’administració”, ha concretat.
 
El nou Pla Únic d’Obres i Serveis 2020-2024 dotat amb 250 milions d’euros i el desplegament de 626 quilòmetres de fibra òptica per connectar totes les capitals de comarca el 2020 i tots els municipis el 2023, són algunes de les actuacions que engloba també aquest apartat.
 
País preparat
El president ha situat el lideratge de la revolució tecnològica com un dels punts claus pel futur de Catalunya. Torra ha recordat que Catalunya va encapçalar la revolució industrial del segle XIX i , ara, ha assegurat, “torna a ser un país preparat i en marxa per assolir el repte i situar Catalunya en aquell pou de coneixement, de formació, d’innovació i lideratge del canvi tecnològic que ve”. En aquesta línia, el cap de Govern ha explicat que s’ha aprovat l’estratègia del 5G o el programa Stemcat per potenciar interès de l’alumnat per la ciència, la tecnologia i les matemàtiques, així com també les lleis de transició energètica o l’estratègia digital de Catalunya.
 
País global
En aquest apartat, el cap del Govern ha refermat el compromís del Govern amb el compliment de l’Agenda 2030, perquè “és responsabilitat de tots millorar les condicions del planeta”;  i ha explicat que el Govern ha obert la Finestreta Brexit, “per assessora les empreses catalanes davant de tot el que pugui passar i veure riscos i minoritzar impactes i maximitzar oportunitats”, tasca en la qual la “labor que fan les oficines d’Acció arreu del món són essencials”.
 
País d’igualtat i equitat
El Pla interdepartamental de suport ta les famílies 2019-2021; la inversió de 20 milions d’euros a polítiques d’ocupació, i 37 actuacions de millores en equipaments escolars per 152 milions d’euros són algunes de les polítiques socials dutes a terme pel Govern, i que “ens han de permetre que això sigui un país on tothom tingui  les mateixes oportunitats”, ha declarat el president.

País just
El Pacte contra la Segregació Escolar i el Pacte Nacional per a les persones amb Discapacitat són , segons ha dit el president, una mostra del “tracte just que el Govern del país ha de tenir amb els seus ciutadans i que acaba revertint en aquesta igualtat d’oportunitats”. En aquest punt, Torra ha recordat també “els 138 milions que destinem a polítiques socials d’habitatge pel 208, que suposen un 8% més que el 2017, com també el decret que va aprovar el Govern de limitació dels preus de lloguer”.
 
 
Política de diàleg i consens
En aquest balanç, Torra ha destacat que si s’ha aconseguit posar el país en marxa durant aquest any ha estat, en primer lloc, gràcies a “una gestió rigorosa” que ha permès que “s’hagin complert unes imposicions injustes del dèficit fiscal, de la regla de despesa i del deute públic”. En segon terme, situant des del primer dia “les polítiques socials com a motor del canvi republicà” i, en tercer lloc, “amb una política de diàleg i consens”.
 
Sobre aquest darrer punt, el president ha destacat que aquesta política de diàleg “sempre ha estat present amb l’estat espanyol” i que, “si aquest diàleg no ha estat possible, és perquè algú es va aixecar de la taula, i no vam ser nosaltres”, ha reblat.
 
 
 

2  

Imatges

Fotografia de la roda de premsa

Fotografia de la roda de premsa 778

Fotografia de la roda de premsa 2

Fotografia de la roda de premsa 2 837

3  

Fitxers adjunts

Un país en marxa, un país a punt

Un país en marxa, un país a punt
PDF | 1413

Acords de Govern

Acords de Govern
PDF | 650

Informe d'un any de Govern

Informe d'un any de Govern
PDF | 1621