Portada pla de xoc Brexit

El document s'anticipa a les possibles conseqüències del Brexit

El Govern elabora un pla de xoc per al Brexit

L'objectiu és que les empreses i els ciutadans estiguin preparats davant la sortida del Regne Unit de la Unió Europea

query_builder   5 juny 2019 16:41

event_note Nota de premsa

El document s'anticipa a les possibles conseqüències del Brexit

El Govern elabora un pla de xoc per al Brexit

L'objectiu és que les empreses i els ciutadans estiguin preparats davant la sortida del Regne Unit de la Unió Europea

El Govern ha elaborat un Pla de Xoc sobre el Brexit, una estratègia liderada pel Departament d’Acció Exterior que defineix un conjunt de mesures per fer front a la possible sortida del Regne Unit de la Unió Europea. El text, que compta amb la col·laboració del Departament d’Empresa i Coneixement, basa l’estratègia sobre tres pilars: els ciutadans, les empreses i la pròpia Generalitat.
Portada Brexit
El Govern fa temps que treballa per fer front a les incerteses i reptes derivats del Brexit. El gener de 2019 va impulsar el Pla d’Acció sobre el Brexit per tal d’analitzar l’impacte que tindrà a Catalunya, minimitzar els efectes per als sectors més afectats i identificar les oportunitats que en sortiran.
 
Segons dades d’Idescat, el 2018 hi havia 19.445 britànics vivint a Catalunya, la qual cosa representa el 6,9% dels estrangers comunitaris; així mateix, hi havia un total de 19.296 catalans residint al Regne Unit.
 
La finalització de les negociacions de l’acord de retirada i del document marc sobre les relacions futures entre el Regne Unit i la Unió Europea, pendent encara de ratificació pel Parlament britànic, ha permès al Govern de la Generalitat dissenyar un Pla de Xoc per fer front al període transitori i preparar-se per a una nova etapa de relacions amb el Regne Unit.
Mind Map Pla de Xoc
El Pla de Xoc identifica els àmbits d’interès especial per a Catalunya, que són el comerç i el turisme, els drets de la ciutadania i universitats i recerca. També determina les amenaces i oportunitats que el Brexit representa per a Catalunya i proposa accions per fer-hi front amb èxit.
 
A més, reforça el grup de treball sobre el Brexit amb la creació de quatre grups d’acció altament especialitzats sobre la base de dos eixos principals: el reposicionament de Catalunya a la Unió Europea i les accions a dur a terme en els àmbits d’interès especial per a Catalunya com a conseqüència del Brexit.
 
Dels quatre grups d’acció, un servirà per atraure empreses establertes al Regne Unit o que vulguin obrir o potenciar la seva presència a la UE en l’àmbit del comerç, l’agroalimentació i el turisme; un altre per mantenir els programes d’intercanvi d’estudiants i la col·laboració acadèmica i d’investigació entre centres universitaris; un tercer per defensar drets dels catalans al Regne Unit en aspectes com la salut, el mercat laboral o les prestacions socials; i un últim grup per analitzar com afectarà el Brexit als equilibris interns de la UE i com es ressituarà Catalunya després d’aquest canvi.
 
Aquests grups d’acció estan integrats pels departaments afectats, la Delegació del Govern al Regne Unit, la Delegació del Govern davant la Unió Europea i la Direcció General d’Afers Europeus i Mediterranis

1  

Fitxers adjunts

Pla de xoc del Brexit

Pla de xoc del Brexit
PDF | 770