TES

Calvet posa en valor la figura de Ramon Margalef a l'acte de celebració del Dia Mundial del Medi Ambient

query_builder   5 juny 2019 19:18

event_note Nota de premsa

Calvet posa en valor la figura de Ramon Margalef a l'acte de celebració del Dia Mundial del Medi Ambient

  • El conseller de Territori i Sostenibilitat fa un repàs del llegat del “científic català més important del segle XX”, aquest any que s’acompleix el centenari del seu naixement
  • Calvet destaca la tasca del Govern en matèria de sanejament d’aigua, de foment de la transició cap a una economia verda i circular i els compromisos en la lluita contra el canvi climàtic, com la recent declaració d’emergència climàtica
TES
Calvet durant l'acte institucional de celebració del Dia Mundial del Medi Ambient, aquesta tarda.
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha posat en valor avui la figura de l’ecòleg Ramon Margalef, “el científic català més important del segle XX”, durant l’acte del Dia Mundial del Medi Ambient, celebrat aquesta tarda al Born Centre de Cultura i Memòria. Aquest any que s’acompleix el centenari del seu naixement, Calvet ha reivindicat la tasca científica i divulgativa d’un científic que l’any 1967 va obtenir la primera càtedra d’Ecologia de l’Estat espanyol i ha fet un repàs a les polítiques més rellevants del Govern en matèria ambiental, com ara “l’important esforç” en matèria de sanejament d’aigües residuals, la preservació de la biodiversitat o “el compromís insubornable” amb la lluita contra el canvi climàtic, “amb la declaració de l’emergència climàtica” i “la Llei del canvi climàtic”.
 
Calvet ha recordat que Margalef va escriure més de 400 llibres científics, va publicar una vintena de llibres, “entre els quals alguns que han estat referència i han marcat tota una generació”, ha recalcat. També va dirigir una quarantena de tesis doctorals, va dedicar diverses dècades a la docència “i a donar conferències que es van considerar innovadores, sorprenents i inspiradores”, ha detallat.
 
A nivell institucional, Margalef va rebre l’any 1997 la Creu de  Sant Jordi i l’any 2003 la Medalla d’Or de la Generalitat en reconeixement a la seva tasca investigadora. A més, el 2004, la Generalitat va crear el Premi Ramon Margalef d’Ecologia, un guardó internacional que es lliura cada any a aquelles persones d'arreu del món que s'hagin distingit de manera excepcional en el conreu de la ciència ecològica.
 
Polítiques mediambientals pioneres
 
Calvet ha destacat de Margalef que va ser també limnòleg, un estudiós de les aigües dolces. En aquest sentit, el titular de Territori i Sostenibilitat ha fet èmfasi en l’important esforç que s’ha fet a Catalunya per sanejar les aigües residuals: “Ara mateix funcionen 518 depuradores que han millorat la qualitat de les aigües i que, per exemple, han ajudat a què el 90% de les platges catalanes tingui una qualificació d’excel·lent”.
 
El conseller Calvet ha exposat també que la biodiversitat “té un lloc central en la nostra agenda política” i que per això el juliol de l’any passat el Govern va impulsar l’Estratègia del patrimoni natural i la biodiversitat, així com el projecte de creació de l’Agència del Patrimoni Natural. En l’àmbit dels residus, Calvet ha posat l’accent en avançar cap a una economia verda i circular, “un model que generi prosperitat i la distribueixi de forma justa pensant en la qualitat de vida de les generacions presents i futures”.
 
Calvet també s’ha referit a la lluita contra el canvi climàtic i a la declaració d’emergència climàtica aprovada fa poques setmanes pel Govern: “Hem posat fil a l’agulla per assolir els objectius en matèria de mitigació que va establir  la pionera Llei catalana de canvi climàtic i que estan recollits també en la declaració d’emergència climàtica amb mesures com per exemple la lluita contra la pèrdua de la biodiversitat, l’acompanyament de certs sectors de l’economia cap a una transició energètica o per prioritzar un model 100% renovable, desnuclearitzat i descarbonitzat, neutre en emissions de gasos amb efecte d’hivernacle”.

1  

Imatges

Foto

Foto 99

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 124