DARP

El Cos d'Agents Rurals celebra deu anys del programa de sensibilització i educació ambiental

query_builder   6 juny 2019 11:56

event_note Nota de premsa

El Cos d'Agents Rurals celebra deu anys del programa de sensibilització i educació ambiental

S’ha commemorat en un acte al Museu de Ciències Naturals de Granollers, en què han participat una cinquantena d’agents de tot Catalunya
 
S’han presentat dos nous recursos educatius que s’oferiran a partir de setembre, un sobre els humans i la caça, i l’altre sobre els ratpenats
 
En una dècada, s’han fet prop d’11.000 activitats del programa “eduCAR” en què hi han participat gairebé 350.000 persones 
DARP
Coincidint amb el Dia Mundial del Medi Ambient, el Cos d’Agents Rurals va commemorar ahir el desè aniversari del programa de sensibilització i educació ambiental “eduCAR” en un acte al Museu de Ciències Naturals de Granollers en què van participar una cinquantena d’agents del Cos que formen part d’aquest programa. El  director general d’Agents Rurals, Marc Costa, que va  obrir l’acte, va posar en valor la tasca que fa el Cos en matèria d’educació i sensibilització ambiental i va destacar que el programa eduCAR n’és “un dels pilars”. Costa també va encoratjar els agents a continuar aquesta tasca. L’acte també va comptar amb la presència de l’alcalde de Granollers, Josep Mayoral, que va donar la benvinguda al municipi, així com de l’inspector en cap del Cos, Josep Antoni Mur, el cap de la regió de la Catalunya Central i coordinador del programa “eduCAR”, Jaume Torralba, i Carles Flaquer, coordinador de l’àrea de recerca en quiròpters del Museu de Ciències de Granollers.
Durant els deu anys del programa “eduCAR”, el Cos d’Agents Rurals ha fet un total de 10.949 activitats en què hi ha participat 347.484 persones. El volum més important correspon a xerrades i activitats eductives a les escoles. Però també es fan activitats informatives i activitats divulgatives. Pel que fa a les xifres d’aquest curs (que són provisionals fins al 30 de maig) els Agents Rurals han fet a totes les comarques de Catalunya més d’un miler d’activitats amb uns 35.000 participants, xifres que coincideixen amb la mitjana anual del programa.
 
Nous recursos educatius
 
En el transcurs de l’acte, s’han presentat dues noves xerrades que s’oferiran a les escoles a partir del curs que ve. En concret, una d’elles està destinada a conèixer els ratpenats, què mengen, on viuen, com cacen i la importància que tenen dins els nostres ecosistemes. És una xerrada que han creat conjuntament amb el Cos d’Agents Rurals i el Museu de Ciències Naturals de Granollers, i que va destinada a alumnes de segon cicle de primària i alumnes de secundària. L’objectiu és descobrir els ratpenats, les seves principals característiques, les seves amenaces, la importància que tenen com a controladors de plagues i com els podem ajudar. Els alumnes també coneixeran de primera mà el treball dels científics especialitzats en ratpenats del Museu de Ciències Naturals de Granollers i podran veure, entre altres, com els ratpenats ajuden a protegir els conreus d’arròs al delta de l’Ebre.
 
D’altra banda, també s’ha presentat un nou recurs educatiu elaborat pel Cos d’Agents Rurals que permetrà descobrir l’evolució de l’espècie humana i la caça. En concret, s’abordarà la caça d’abans com a mitjà de subsistència i, després, com a activitat esportiva, fins a arribar a constituir, actualment, una eina de gestió de la nostra fauna. La xerrada respondrà preguntes com ara com caçaven els nostres avantpassats, com es caçava abans i com es caça ara, o si els humans hem estat sempre caçadors. Com en el cas anterior, va destinada a alumnes de cicle superior de primària i a alumnes de secundària.
 
Aquets dos nous recursos educatius se sumen als que ja formen part del programa eduCAR del Cos d’Agents Rurals i que s’ofereixen actualment a les escoles de tot Catalunya. Entre els temes que es tracten a les escoles hi ha, per exemple, la importància de les orenetes, els falciots i els ballesters com a aliats perquè són el millor insecticida natural, les conseqüències dels incendis forestals a Catalunya, quines són les seves causes i què podem fer per prevenir-los, què podem fer per evitar les conseqüències que comporten les espècies exòtiques invasores en els sistemes aquàtics, la problemàtica dels abandonaments d’animals de companyia o les tasques dels Agents Rurals. També es  fan activitats dinàmiques com gimcanes de fauna, gimcanes forestals i també fem un taller de petjades de fauna salvatge, entre altres.
 
El programa de sensibilització i educació ambiental "eduCAR" de Cos d’Agents Rurals compta amb xerrades i activitats per a conscienciar de la importància d’aprendre a estimar i a conservar el medi natural. Té l’objectiu d’ampliar la base del coneixement i la protecció del nostre patrimoni natural, amb la finalitat d’actuar com una mesura preventiva.
 
Més informació del programa eduCAR:
 

4  

Imatges

Activitats i assistents del programa eduCAR per regions

Activitats i assistents del programa eduCAR per regions 76

Evolució de les activitats i assistents al programa eduCAR

Evolució de les activitats i assistents al programa eduCAR 81

Imatge de l'acte de commemoració dels 10 anys d'eduCAR

Imatge de l'acte de commemoració dels 10 anys d'eduCAR 129

Cartell de la nova xerrada de ratpenats

Cartell de la nova xerrada de ratpenats 246