Platja

Més del 99% de les zones de bany catalanes obtenen una qualificació d'excel·lent en el primer mostreig de la temporada

query_builder   14 juny 2019 12:20

event_note Nota de premsa

Més del 99% de les zones de bany catalanes obtenen una qualificació d'excel·lent en el primer mostreig de la temporada

 
  • Cap platja ha obtingut la qualificació d’insuficient
 
  • Des de l’1 de juny fins el 24 de setembre, l’Agència Catalana de l’Aigua duu a terme controls periòdics per garantir la vigilància de la qualitat de l’aigua i informar que és apta per al bany
 
  • Enguany s’analitzaran un total de 254 zones de bany litorals i 14 interiors
 
Platja de Sant Simó, a Mataró.
Platja de Sant Simó, a Mataró.
El 99,2% de les zones de bany litorals catalanes ha obtingut una qualificació excel·lent en el primer mostreig de la temporada, segons dades de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). De les 254 zones de bany que es controlen aquest any, 252 han obtingut la millor qualificació i una zona de bany ha estat qualificada com a bona, mentre que cap platja ha estat qualificada d’insuficient.

En els controls analítics s’examina la qualitat microbiològica de l’aigua i s’avalua la presència dels indicadors microbiològics Escherichia coli i enterococs intestinals que permeten saber si pot haver contaminació fecal a l’aigua. En casos de detectar alguna possible afectació de la qualitat de l’aigua s’investiguen les possibles causes, s’informa els ajuntaments perquè facilitin la informació pública a les zones de bany que s’han vist afectades, i s’efectuen controls analítics de seguiment fins a comprovar que la qualitat s’ha restablert.

 
Prop de 30 anys de controls de l’aigua
 
Des de l’1 de juny i fins al 24 de setembre, l’ACA duu a terme controls periòdics per garantir la vigilància de la qualitat de l’aigua i informar que és apta per al bany. S’efectuen visites d’inspecció a les platges i controls analítics de les aigües de bany d’acord amb els criteris que estableix la Directiva 2006/7/CE relativa a la gestió de la qualitat de les aigües de bany i el Reial Decret 1341/2007, de transposició de la Directiva.
 
El Programa va néixer l’estiu del 1990 i el 2019 la xarxa de vigilancia està composada per 254 zones de bany costaneres i 14 zones de bany interior. A totes elles s’efectuen controls analítics periòdics a les aigües de bany (9 a les aigües costaneres i 5 a les interiors) i amb els resultats de cada control es publica una classificació temporal de la qualitat que es va actualitzant durant la temporada de bany.
 
En finalitzar la temporada s’obté la classificació anual considerant, conjuntament, els resultats de tots els controls dels darrers 4 anys, tal i com estableixen les directives. Durant l’estiu es pot donar el cas que, en alguna zona de bany, una classificació temporal referida a un sol control analític (una dada) no coincideixi amb la seva classificació anual, obtinguda al finalitzar la temporada de bany anterior. Les classificacions anuals de cada zona de bany es poden consultar al web de l’ACA i consten en els documents de la UE.

4  

Imatges

Foto 1. Platja del Morro del Vedell, a Palamós (Girona).

Foto 1. Platja del Morro del Vedell, a Palamós (Girona). 283

Foto 2. Platja de Sant Simó, a Mataró (Barcelona).

Foto 2. Platja de Sant Simó, a Mataró (Barcelona). 97

Foto 3. Platja de Llevant, a Salou (Tarragona).

Foto 3. Platja de Llevant, a Salou (Tarragona). 70

Gràfic. Evolució qualitat per demarcacions

Gràfic. Evolució qualitat per demarcacions 58

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 220