Govern

Habilitat el procediment per a regularitzar la tinença de noves espècies exòtiques invasores

query_builder   5 juliol 2019 10:00

event_note Nota de premsa

Habilitat el procediment per a regularitzar la tinença de noves espècies exòtiques invasores

  • Els propietaris de porcs vietnamites, pitons reials, tortugues de la península i varans de la sabana adquirits abans del 31 de març de 2019 podran mantenir-los, i informar la Generalitat de la seva tinença abans del 2022
  • Segons un estudi del Departament d’Agricultura, Catalunya té entre 500 i 1000 vietnamites vivint en estat salvatge, una espècie que s’hibrida amb porcs senglars i genera danys a l’agricultura i accidents de trànsit
Govern

  • Es tracta d’espècies incloses recentment al Catàleg Espanyol d’Espècies Exòtiques Invasores, que caldrà xipar, esterilitzar, vacunar o portar a un centre de fauna de la Generalitat o a un santuari privat
 
El Departament de Territori i Sostenibilitat ha habilitat el procediment per a regularitzar la tinença de les noves espècies incloses al Catàleg Espanyol d’Espècies Exòtiques Invasores des de finals de març. Concretament, aquest requeriment afecta propietaris d’espècies que fins ara es podien considerar animals de companyia, com ara porcs vietnamites (Sus scrofa), pitons reials (Python regius), tortugues de la península (Pseudemys peninsularis) o varans de la sabana (Varanus exanthematicus).
 
En aquest sentit, qui hagi adquirit animals d’aquestes espècies abans del 31 març de 2019, els podran mantenir com a animals de companyia, sempre que compleixin una sèrie de requisits. Així, hauran d’informar de la seva tinença al Departament de Territori i Sostenibilitat mitjançant una declaració oficial abans del 1 de gener de 2022.  En aquest cas, el propietari haurà de marcar els animals amb un microxip, per al seu registre i identificació. A més, amb els porcs vietnamites, caldrà també acreditar l’esterilització de l’animal, la vacunació contra la malaltia d’Aujeszky, i la comunicació de la seva identificació i registre al Registre general d’animals de companyia (ANICOM). Finalment, els nuclis zoològics amb més de dos porcs vietnamites hauran de dur a terme un control serològic anual de malaltia d’Aujeszky (gE), brucel·losi porcina, pesta porcina africana (PPA) i pesta porcina clàssica (PPC).
 
El Col·legi Oficial de Veterinaris de cada demarcació facilitarà els interessats els centres veterinaris disponibles per a dur a terme la identificació, esterilització i vacunació d’aquests animals.
 
 
Tanmateix, els particulars que ho desitgin també podran adreçar aquests animals a un centre de fauna de la Generalitat o un santuari privat, perquè se’n facin càrrec.
 
Tinença excepcional per a investigació
 
D’altra banda, la tinença excepcional d’aquestes espècies amb finalitats d’investigació, salut i seguretat, i les actuacions de control d'espècies exòtiques invasores s’haurà d’autoritzar mitjançant aquest formulari. Els interessats hauran d’adjuntar una memòria del projecte o actuació, així com un informe dels resultats obtinguts o actuacions realitzades i trametre’l a la bústia específica especiesinvasores.tes@gencat.cat.
 
Més de 600 porcs vietnamites
 
En el cas concret dels porc vietnamita, un estudi encarregat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació en el marc del Pla de prevenció dels danys i els riscos originats per la fauna cinegètica estableix que són més de 600 els porcs vietnamites i els seus hídrids vivint al medi natural a Catalunya.  
Aquest treball, que ha comptat amb la col·laboració de la Fundació Daina, mostra una concentració dels exemplars a la Regió Metropolitana de Barcelona. En el medi natural, aquests animals produeixen problemes derivats de la seva hibridació amb el porc senglar, l’increment dels danys a l’agricultura i els accidents de trànsit.
L’objectiu principal del projecte és informar la societat sobre la problemàtica que originen aquests animals i demanar la seva coresponsabilitat per a fer front a aquest problema. L’actuació ciutadana és una de les principals formes d’evitar el comerç i adquisició d’exemplars d’aquesta espècie i que siguin alliberats al medi.   
El treball pretén evitar que la fertilitat del senglar s’incrementi producte de la hibridació i detectar males pràctiques en relació a la tinença de porcs vietnamites que puguin escapar-se o accedir al medi. També  busca conservar la puresa d’una espècie autòctona, el senglar (Sus scrofa), pròpia de Catalunya, tal i com preveu la legislació vigent i el coneixement científic. 
L’origen del problema se situa en la moda de tenir porcs vietnamites i altres races de porc com a animals de companyia, fins i tot en pisos sense pati, jardí o terrassa. Quant els animals són molestos, sovint s’alliberen al bosc, o es lliuren a nuclis zoològics o altres instal·lacions no registrades.  Amb certa freqüència sense tanques o amb tancaments deficients, acaben finalment també al bosc. 
 
Un 72% són porcs vietnamites hibridats en la majoria de comarques
Entre els anys 2010 i 2017 s’ha recopilat informació sobre 681 porcs vietnamites o híbrids a Catalunya. La majoria dels exemplars observats eren híbrids (72%) i la resta (28%), porcs vietnamites purs. Els porcs vietnamites i els seus híbrids s’han localitzat a pràcticament tota Catalunya. Les úniques comarques sense cap dada han estat l’Alta Ribagorça, els Pallars Sobirà, i l’Alt Urgell, que són també les menys poblades.
La major part dels porcs s’han localitzat a les regions metropolitanes al voltant de les grans ciutats, en l’àmbit litoral i prelitoral. 
·         Per demarcacions: La de Barcelona aplega el 59% dels exemplars, seguida de Girona (14%), Lleida (10%) i Tarragona (9%), i ja més lluny la Catalunya central (5%) i les Terres de l’Ebre (3%).
 
·         Per comarques: Tres comarques, el Vallès oriental, el Vallès occidental, el Baix Llobregat apleguen un de cada dos porcs vietnamites o els seus híbrids ensalvatgits (47% dels exemplars de Catalunya). Comarques com el Maresme, la Selva, l’Alt Empordà, el Segrià o les Garrigues, concentren més de  6 grups detectats en cada cas, amb 3 - 6 % dels exemplars trobats a Catalunya.
 
Actualment, tot i que no hi ha un cens de camp, podem estimar en uns de 500 - 1000 els exemplars purs o híbrids de porc vietnamita i de porc domèstic presents al medi natural a Catalunya. És, doncs, un risc important, degut a què amb la hibridació incrementen el nombre de porcell per femella, els porcs vietnamites encara s’apropen més als humans i les seves activitats, els riscos sanitaris s’incrementen més per aquestes raons, i també els d’accident de trànsit i els danys a l’agricultura.
 
Un projecte amb un origen
El treball és fruit d’una col·laboració entre el Departament d’Agricultura i la Fundació Daina (FD), i hi ha participat, tot aportant informació, el Departament de Territori i Sostenibilitat, el Departament d’Ensenyament, la Federació de Municipis de Catalunya, l’Associació de Municipis de Catalunya, diferents cossos de seguretat, la Federació Catalana de Caça, entitats de protecció dels animals, l’empresa Minuartia, clíniques veterinàries d’animals exòtics, centres d’ensenyament i granges escola, altres nuclis zoològics, entre d’altres.
La Fundació Daina compta amb un equip d’experiència i una visió especialitzada així com la possibilitat d’accedir a un tipus d’informació més present en l’àmbit de les persones i entitats preocupades per la protecció dels drets dels animals.  

2  

Imatges

Foto porc vietnaminta

Foto porc vietnaminta 287

Foto porc vietnaminta (2)

Foto porc vietnaminta (2) 72

1  

Fitxers adjunts

Nora de premsa

Nora de premsa
PDF | 306