El president de la Generalitat, Quim Torra, durant la presentació de la Memòria Econòmica de Catalunya 2018, que elabora el Consell General de Cambres de Catalunya.

El president Torra emplaça els empresaris a "allunyar-se de les elits desvinculades de la realitat del carrer i de les persones"

query_builder   5 juliol 2019 14:48

event_note Nota de premsa

El president Torra emplaça els empresaris a "allunyar-se de les elits desvinculades de la realitat del carrer i de les persones"

  • El cap de l’Executiu demana a la Cambra transmetre un missatge conjunt que “l’economia va bé”, perquè “junts som més forts”
  • Quim Torra ha presidit, aquest migdia, l’acte de presentació de la Memòria Econòmica de Catalunya, que elabora el Consell General de Cambres de Catalunya
El president de la Generalitat, Quim Torra, durant la presentació de la Memòria Econòmica de Catalunya 2018, que elabora el Consell General de Cambres de Catalunya. Fotografia: Jordi Bedmar
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha fet avui una crida als empresaris, els representants de l’economia real, de l’activitat i llocs de treball”, a “allunyar-se d’allò que s’anomenen les elits desvinculades de la realitat del carrer i allunyades de les persones”.

Durant l’acte de presentació de la Memòria Econòmica de Catalunya, que elabora el Consell General de Cambres  de Catalunya, el cap de l’Executiu ha demanat el seu “compromís”  a l’hora de “jugar un rol determinant en la construcció d’aquest país millor que volem”.

Torra h demanat a la Cambra enviar conjuntament des de les institucions, però també des de les empreses, el missatge que “l’economia va bé”. “Si ho fem junts, si aquest missatge l’enviem junts, som més forts. Junts podem fer que aquest missatge d’esperança, d’aquest missatges de futurs, positiu, del país millor, doni encara més força i també que es reinverteixi en el vostre teixit empresarial”, els ha dit.

En un altre moment de la seva intervenció, el cap del Govern ha posat en valor la importància d’estudis com el que avui s’ha presentat, ja que “en temps de postveritat i fake-news, la informació és imprescindible per poder contrastar les idees preconcebudes i per poder rebatre les notícies amb ànim intoxicador”.
 
Després de defensar que “les discrepàncies són essencials per debatre sobre qualsevol qüestió”, Torra ha insistit en la necessitat que publicacions i informes  siguin elaborats per experts en la matèria, i ha reclamat que els debats que se’n desprenguin siguin abordats amb rigor tècnic. Amb tot, ha demanat “no caure en la censura del contrari ni, encara menys, en l’autocensura”, tenint en compte que “aquest és un país madur que està disposat a debatre-ho tot, lliurament, sense amenaces, sense pors i, sobretot, a debatre-ho amb rigor, amb xifres i dades”, ha reblat.
 
Des de la Llotja de Mar i davant un auditori format per prop de 200 assistents, el president ha assegurat que nombrosos estudis han desmentit les mentides que es deien sobre l’economia catalana i, en aquest sentit, s’ha referit, per exemple, al que fa poques setmanes va presentar el Col·legi d’Economistes sobre conclusions sobre l’1 d’octubre on es denunciaven les pressions de les institucions de l'Estat per forçar les principals empreses catalanes a traslladar la seu social fora de Catalunya després de l’1 d’octubre.
 
Agenda 2030

Durant la seva intervenció, el president Torra ha anunciat que el mes de setembre, just quan es compliran 4 anys de l’aprovació de l’Agenda 2030 per part de les Nacions Unides, el Govern té la intenció d’aprovar el Pla Nacional per implementar aquesta Agenda a Catalunya, amb més de 900 compromisos amb focus nacional i focus internacional. “Serem un dels governs pioners en tenir una planificació amb l’horitzó 2030 vinculada als ODS”, ha sentenciat, mentre ha recordat que aquest Pla  “probablement ja tindríem aprovat si el 155 no hagués paralitzat l’administració durant mesos”.

El president ha explicat que l’objectiu, i seguint un mandat del Parlament, és comptar amb un acord que ha de permetre arribar a l’Aliança Catalunya 2030 per fer realitat els ODS al nostre país amb la màxima transversalitat possible, actualitzant-lo anualment i promovent el seu ús com un instrument facilitador de la coherència de polítiques per al desenvolupament sostenible.
 
Sentència del TC respecte a la Llei del Canvi Climàtic

Torra ha aprofitat la seva intervenció per denunciar que la sentència del Tribunal Constitucional de la setmana passada en relació a la Llei de Canvi Climàtic  “limita la capacitat del Govern d’impulsar polítiques climàtiques”.  L’ha qualificada d’”injusta i surrealista” i ha subratllat que  “penalitza a qui ha posat fil a l’agulla per lluitar contra el canvi climàtic, mentre que el Congrés de Diputats no acaba mai de trobar el moment per fer-ho”.

Així, per exemple, ha subratllat que no permet establir objectius quantificables de reducció de CO2, o participar en els ingressos de la subhasta de carboni pensats per desenvolupar accions de mitigació i adaptació, malgrat que són accions competència de la Generalitat. Això suposa, segons que ha explicat, que tal com vam plantejar l’any passat, que del total de 1.200 M€ que l’Estat ha recaptat amb la subhasta en el període 2012-2016, a Catalunya li corresponen al voltant de 125 M€ i que hem reclamat.
 
El president també ha denunciat que arran d’aquesta sentència el Govern tampoc pot declarar el Mediterrani zona lliure de prospeccions d’hidrocarburs i de desenvolupar projectes d’electrificació dels ports,  fet que considera “més greu”, especialment quan “el 80% de les accions de mitigació i adaptació es fan des dels governs locals i regionals.” Amb tot, Torra ha assegurat que “el Govern buscarà la manera de poder tirar endavant aquesta mesura en el marc de les seves competències”.

En el decurs de l’acte de presentació de la Memòria, hi han participat també el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell; el president del Consell General de Cambres de Catalunya, Miquel Valls, i el director territorial institucional de Banco Santander a Catalunya, Luis Herrero.   La directora de la publicació, Carme Poveda, ha fet una anàlisi de l’economia catalana al llarg de 2018;  Oriol Amat, catedràtic se la Universitat Pompeu Fabra,  ha presentat l’anàlisi dels resultats economicofinancers de l’empresa catalana del 2018, i Ramon Roca, membre del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de Catalunya (CADS) i president de la Fundació Fòrum,ha parlat sobre el tema monogràfic de la Memòria: “Objectius de Desenvolupament Sostenible: una visió empresarial”.
 
La 54 edició de la Memòria Econòmica de Catalunya ha comptat amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, a través del Departament de la Vicepresidència d’Economia i  Hisenda.

1  

Imatges

Presentació de la Memòria Econòmica de Catalunya 2018

Presentació de la Memòria Econòmica de Catalunya 2018 807