Taula Ter

Calvet: "Hem complert amb la reducció de les derivacions del Ter i amb el règim de cabals ambientals"

query_builder   19 juliol 2019 17:50

event_note Nota de premsa

Calvet: "Hem complert amb la reducció de les derivacions del Ter i amb el règim de cabals ambientals"

  • El titular de Territori i Sostenibiltat explica que durant el 2018 la derivació de l’aigua del riu cap a Barcelona ha estat de 135 hm3, 5 menys del previst en l’acord i assolint un mínim històric
  • A més, els desembassaments cap al riu Ter han permès complir en tot moment amb els cabals de manteniment establerts a l’acord
  • També ha informat sobre la modificació del Pla de sequera així com  les inversions i millores en marxa per garantir l’equilibri de les demandes
Taula Ter
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha presidit avui la primera sessió de seguiment dels acords de la Taula del Ter, subscrits el 2 d’agost de 2017 a Girona, i ha informat de l’estat de compliment dels diversos acords subscrits. A la reunió també hi ha assistit la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, el director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Lluís Ridao, i el delegat del Govern a Girona, Pere Vila.
 
En la Taula del Ter, espai de participació i concertació, es van definir tres fases d’implantació dels acords: una inicial per al període 2018-2022, amb 11 acords subscrits; una segona, per al període 2023-2027, amb 4 acords, i una darrera fase a partir de 2028 amb 2 acords. Avui, el conseller Calvet ha analitzat els acords relatius a la primera fase.
 
Així, Damià Calvet ha remarcat que “l’any 2018 ha estat l’any en què s’ha produït el mínim històric d’aigua del Ter transvasada cap a Barcelona, amb 135 hm3/any. Aquest volum està per sota del que es va acordar a la Taula del Ter, on es va establir una dotació que no superés els 140 hm3/any”. En aquest sentit, ha posat de relleu que “la xifra està molt allunyada dels 213 hm3 derivats el 2005 o els prop de 204 hm3 de 2007, anys precisament molt secs i en què el riu va patir molt”.
 
La Taula la componen la Generalitat, l’Ajuntament de Girona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), el Consorci de la Costa Brava, el Consorci del Ter, la Junta Central d’Usuaris d’Aigües del Baix Ter, el Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis, el Grup de Defensa del Ter i la plataforma d’organitzacions de la societat civil Aigua és Vida.
 
 
Reducció de les derivacions del riu
 
Una de les primeres mesures executades ha estat la reducció de les extraccions d’aigua del Ter cap a l’àrea de Barcelona i l’increment de l’ús de l’aigua a la conca del Llobregat. L’1 de gener de 2018 es van definir i fixar unes noves directrius en l’ús de les diferents fonts d’abastament d’aigua del sistema Ter – Llobregat. Això s’ha traduït en una aportació de l’aigua del Ter cap a Barcelona de 135 hm3/any, una quantitat inferior a la prevista en els acords. D’aquesta manera, el conseller ha assenyalat que “evidenciem el compliment dels acords i la confluència d’interessos entre el Govern i les diverses administracions i entitats que participen a la Taula del Ter”.
 
A més de la reducció de derivacions del Ter, Calvet també ha posat de manifest “el compliment del règim de cabals ambientals”, d’acord amb la implantació, obligatòria des del mes de juny de 2018, de cabals de manteniment a les conques internes en els trams protegits. En la resta de trams fluvials, els cabals seran obligatoris a partir de l’1 de juny de 2020.
 
D’altra banda, els cabals desembassats al riu Ter han permès acomplir el cabal de manteniment establert al Pla de Gestió la pràctica totalitat dels dies. En aquest sentit, el mes de maig de 2018 es va dur a terme una maniobra de cabals generadors des de Susqueda i es van alliberar cabals punta de 90 m3/s per a millorar la qualitat del riu.
 
Per assegurar el cabal, a més de les maniobres dutes a terme per l’ACA a través del sistema de preses Sau/Suqueda/el Pasteral, s’han fet requeriments als titulars de mincentrals hidroelèctriques per a respectar els cabals de manteniment i perquè presentin a l’ACA un projecte d’element de mesura per al control de cabals. Mentre no existeixin aquests elements de mesura, l’ACA durà a terme controls i aforaments al riu per garantir el cabal circulant.
 
Aposta per la reutilització
 
Pel que fa a la potenciació de l’aigua regenerada, des de l’abril de 2018 i fruit d’un conveni entre l’ACA i l’AMB s’ha activat l’Estació Regeneradora d’Aigua (ERA) del Prat. Amb aquesta maniobra s’injecta aigua regenerada a l’aqüífer del delta del Llobregat, una reserva estratègica de la zona sobretot en períodes de sequera. Concretament, s’impulsa al riu un cabal d’uns 1,8 m3/s, mantenint una dilució 2:1 amb l’aigua del riu.
 
En paral·lel, actualment (juny i juliol) s’està duent a terme una campanya de demostració de la impulsió d’aigua regenerada, amb l’objectiu de comprovar la millora qualitativa que això suposa per al riu. Aquesta acció es du a terme de manera coordinada amb el grup de treball, format per l’ACA, l’AMB i el Departament de Salut, que ha acordat el disseny de la campanya, i compta també amb el suport del panell de 12 experts constituït el novembre de 2018 per estudiar la implantació de l'aigua regenerada com a mesura per disposar de més recurs.
 
Inversió de 150 MEUR els propers 5 anys
 
La modificació del Pla de sequera, el pla d’inversions d’Aigües Ter Llobregat (ATL) i l’execució de diverses actuacions de millora són altres mesures que s’havien previst en l’acord signat el 2 d’agost de 2017. Calvet ha exposat que la Taula del Ter va proposar la modificació del Pla de sequera de manera que només es redueixin els cabals de manteniment previstos en el Pla de Gestió del Districte de Conca Fluvial de Catalunya 2016-2021 en situacions de greu risc per l’abastament, és a dir, únicament en situacions d’excepcionalitat o emergència. El conseller ha precisat que Pla ja està modificat i que el Govern l’aprovarà properament.
 
A més de les mesures de gestió, la Taula del Ter també va acordar dur a terme una sèrie d’inversions en actuacions i millores per garantir l’equilibri de les demandes. Així, amb la creació de la nova ATL pública, recentment s’ha presentat el pla d’inversions de la companyia, amb una inversió de 150 milions d’euros per al període 2019-2023. Aquest pla preveu més de 50 actuacions, entre les quals les millores a les potabilitzadores d’Abrera i Cardedeu i la redacció del projecte d’ampliació de la dessalinitzadora de la Tordera.  Aquestes accions permetran intensificar l’ús de l’aigua del riu Llobregat, incrementar la disponibilitat d’aigua dessalinitzada i continuar amb la reducció d’extraccions d’aigua del riu Ter.
 
En aquest sentit, el conseller de Territori i Sostenibilitat ha exposat que una de les mesures més destacades per fer possible la reducció progressiva d’extraccions del riu Ter és “l’ampliació de la dessalinitzadora de la Tordera, una mesura que preveu una inversió de 250 milions d’euros” i que quadruplicarà la capacitat actual de la planta, passant dels 20 als 80 hm3/any de producció. En el pla d’inversions de la nova ATL, ja es preveu una inversió inicial de 300.000 euros en aquesta actuació, a través de la redacció del projecte constructiu. “Per tant, una prova més que els acords s’estan complint i que segueixen el calendari previst”, ha conclòs el Calvet.
 
Altres inversions a la conca del Ter
 
Durant la reunió d’avui també s’ha fet balanç del Programa de mesures vigent (2016-2021), que preveu una sèrie d’actuacions que beneficiaran la conca del Ter. Així, en l’àmbit del sanejament hi ha prop de 20 actuacions previstes, 5 de les quals estan executades, 1 en curs, 4 amb el projecte redactat i 9 en procés de redacció.
 
Pel que fa a l’estudi de l’aqüífer del Baix Ter, hi ha un conveni de col·laboració signat el gener de 2019 entre l’ACA i la Junta Central d’Usuaris de l’Aqüífer del Baix Ter per analitzar la relació entre el riu i l’aqüífer, els diferents usos i els mètodes més eficients per a la seva recàrrega natural.

2  

Imatges

Fotografia

Fotografia 632

Fotografia

Fotografia 595

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 191