sct

La seguretat dels motoristes sota vigilància intensiva

query_builder   22 juliol 2019 13:32

event_note Nota de premsa

La seguretat dels motoristes sota vigilància intensiva

En el que va d’any, 26 motoristes han mort a les carreteres catalanes i 158 han resultat ferits greus

Amb l’augment de la mobilitat durant l’estiu, no es pot abaixar la guàrdia i cal anar equipat adequadament
SCT
Aquesta setmana, del 22 al 28 de juliol, les policies de trànsit faran una campanya intensiva per vetllar per la seguretat dels motoristes. Una acció programada que es fa periòdicament i que durant l’estiu té més rellevància que mai, perquè la mobilitat d’aquests vehicles de dues rodes creix de manera important. L’objectiu és que això no suposi un augment de les víctimes.
 
A peu de carretera es vigilaran els motoristes com a infractors, però també com a possibles víctimes de conductes de risc dels conductors de la resta de vehicles. L’acció policial també se centrarà en el control d’un bon ús del casc, de les infraccions relatives a les normes de circulació i a les condicions tècniques del vehicle.
 
Aquest 2019, 26 motoristes han mort a les carreteres catalanes i 158 han resultat ferits greus. Són dos motoristes morts més que en el mateix període de l’any passat, quan 24 motoristes havien perdut la vida. Convé destacar que enguany els motoristes morts en accident de trànsit representen gairebé el 30% del total de les víctimes mortals registrades a les carreteres (89). Per demarcacions, a Barcelona és on més motoristes han mort, un total de 13, seguida de Girona amb 5 i de Tarragona i Lleida amb 4. La xifra d’usuaris de motocicletes que han patit ferides de gravetat és el mateix que el de l’any passat, 158.
 
En aquest sentit, es demana més percepció del risc i consciència de la pròpia fragilitat als motoristes. I a la resta d’usuaris respecte i col·laboració per reduir les víctimes en general i en especial les d’aquest col·lectiu. També s’apel·la a la responsabilitat compartida i a la necessitat d’una convivència respectuosa a la xarxa viària que requereix l’adopció de mesures protectores per part dels conductors de tots els vehicles.
 
La importància d’un bon equipament
 
A l’estiu convé recordar més que mai que el motorista circula sense la protecció d’una carrosseria i qualsevol caiguda o impacte pot comportar-li abrasions i greus lesions. Per això, és d’una importància vital l’equipament que ha de portar, ja que és la seva única protecció davant l’asfalt. 
 
L’ideal és un equipament integral tant en trajectes llargs com curts: jaqueta i pantalons llargs, guants i botes, i el casc (que ha de ser integral i homologat). Sobretot de cara a la calor és molt important que el motorista no es relaxi amb l’ús d’aquests elements i protegeixi igualment les seves extremitats amb mànigues llargues a cames i braços, així com els peus tapats. Per la seva seguretat, aquest estiu volem evitar la imatge de motoristes circulant amb xancletes i pantalons curts.