Meritxell Budó

La consellera Budó anuncia que el dia 2 de setembre s'obrirà la convocatòria del Pla Únic d'Obres i Serveis de Catalunya

query_builder   24 juliol 2019 12:16

event_note Nota de premsa

La consellera Budó anuncia que el dia 2 de setembre s'obrirà la convocatòria del Pla Únic d'Obres i Serveis de Catalunya

·         Budó: “Amb la posada en marxa de programes com el PUOSC podem afirmar que la Generalitat ha recuperat la capacitat inversora al món local”
Meritxell Budó
La consellera de la Presidència, Maritxell Budó, ha informat avui al Parlament que el pròxim dia dos de setembre s’obrirà la convocatòria del  PUOSC, després que ahir el Govern aprovés les bases reguladores de la convocatòria.  El Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya corresponent als anys 2020-2024 està dotat amb 250 milions d’euros destinats a cobrir les necessitats inversores del món local.
 
La portaveu del Govern ha avançat que un cop oberta la convocatòria al setembre, els ajuntaments tindran un termini fins al mes de novembre per presentar els projectes i després s'obrirà un període d'estudi d'al·legacions que finalitzarà el mes d'abril “amb la voluntat que el mes de maig de 2020 ja sigui efectiu l’atorgament de les subvencions als ens locals”.  Unes subvencions que donaran un “relleu especial” als municipis de menys de 5.000 habitants.
 
En una resposta durant la sessió de control al Parlament, la consellera Meritxell Budó, ha aprofitat per fer un reconeixement a “la gran tasca” que s'està duent a terme des de les administracions locals. I ha posat en valor que “en el moment de greu crisi econòmica va ser l'administració local qui va respondre les demandes de la ciutadania donant les respostes més àgils i properes”.
 
La consellera, després de reconèixer el paper crucial del món local durant la crisi,  ha recordat que des del 2017 el Govern de la Generalitat ja està retornant el deute amb els ajuntaments, deute que s’ha reduït en fins al 88%, i en aquests moments, amb la posada en marxa de programes com el PUOSC, “podem afirmar que la Generalitat ha recuperat la capacitat inversora al món local”.
 
Malgrat tot, Budó ha volgut carregar contra Ley de racionalización y sostenibilidad de la administración local, aprovada pel Govern de l’estat en plena crisi, i encara en vigor,  i que ha estat recorreguda per mes de 850 ajuntaments de Catalunya. Amb aquesta regulació el Govern espanyol, “per comptes de donar suport als ajuntaments va respondre limitant la seva  autonomia amb una llei injusta, que tracta els ajuntaments com a sospitosos de malgastar i mal governar, mentre els seus superàvits servien al Govern de l'estat per complir el sostre de dèficit imposat per la Unió Europea”.  
 
El PUOSC, gestionat per la Generalitat des de 1980, és el principal instrument de cooperació econòmica per realitzar obres i serveis de competència municipal. El PUOSC coordina tots els esforços de les diverses administracions de Catalunya per emmarcar la cooperació econòmica entre administracions adreçada a crear noves infraestructures i nous equipaments als municipis, amb la finalitat última de millorar la qualitat de vida de la població.
 
Amb la greu crisi econòmica i les exigències de reduir el dèficit, el PUOSC d’inversions va desaparèixer, i es va crear un PUOSC de manteniments. La darrera convocatòria d’aquest va ser la corresponent als anys 2016-2017.  Tot i que l’Estat està obligat per llei a dotar pressupostàriament el PUOSC, la seva aportació va anar davallant des de l’any 2002 i a partir de l’any 2012 fins a l’actualitat ha estat igual a zero.