Fotografia del vicepresident Aragonès durant l'entrevista al programa

Aragonès: "Presentarem pressupostos a la tardor i els negociarem amb tothom, però l'Estat també haurà de complir els seus compromisos"

query_builder   29 juliol 2019 11:53

event_note Nota de premsa

Aragonès: "Presentarem pressupostos a la tardor i els negociarem amb tothom, però l'Estat també haurà de complir els seus compromisos"

  • Rebutja participar en la negociació d’un nou model de finançament: “El ‘café para todos’ no ha funcionat i ara no té cap sentit”
  • Posa en valor la reversió de les retallades: “La despesa social en termes corrents ha assolit nivells màxims sense números vermells i amb 8.000 milions menys de dèficit”
Fotografia del vicepresident Aragonès durant l'entrevista al programa
El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha explicat avui que els pressupostos de la Generalitat per a l’exercici 2020 es presentaran a la tardor “i, com ja vaig fer l’any passat, em reuniré amb tothom per negociar-los”. En una entrevista al programa El Matí de Catalunya Ràdio, el vicepresident ha assegurat que en la negociació dels comptes públics intentarà arribar “als màxims acords possibles”, però també ha remarcat que el diàleg amb les forces polítiques “passa perquè l’Estat compleixi els seus compromisos”.
 
Com a exemple d’aquests compromisos incomplerts, Aragonès ha citat la transferència pendent de 440 milions d’euros per la regularització de la recaptació de l’IVA o l’actualització de les bestretes del model de finançament per a l’any 2019 d’acord amb la millora del cicle econòmic. “El primer que ha de fer el Govern de l’Estat és transferir a Catalunya aquests recursos que ens manté retinguts”, ha etzibat.
 
En aquest sentit, el vicepresident ha reiterat que “allà on hi hagi en discussió un sol euro que pugui anar als serveis públics de Catalunya, hi serem”, però ha rebutjat totalment la participació del Govern català en la negociació d’un nou model de finançament autonòmic. “La negociació multilateral i el ‘café para todos’, és a dir, tornar al que s’havia fet ara fa 20 anys, no té cap mena de sentit, això no ha funcionat”, ha conclòs.
 
 
“Hem assolit nivells màxims de despesa corrent reduint el dèficit”
 
Aragonès ha reclamat a les forces polítiques que “es mullin” durant la negociació dels pressupostos i que “facin propostes”, i ha avançat que els comptes “mantindran l’aposta clara dels darrers anys” per la salut, els serveis socials i l’educació de qualitat. “De fet, pel que fa als departaments de salut, educació i protecció social hem deixat enrere les retallades i estem en màxims històrics de despesa corrent”, ha subratllat Aragonès, qui també ha posat en valor que aquesta recuperació de la despesa social s’hagi aconseguit “pràcticament sense números vermells, eixugant fins a 8.000 milions d’euros de dèficit”. Tot i així, ha reconegut que, en matèria de prestacions socials, encara “queda molt camí per recórrer, ja que les necessitats del 2017 no són les del 2020”.
 
 
“Hem de parar els peus a les grans empreses de l’IBEX”
 
Preguntat sobre la polèmica suscitada pel projecte de Llei de contractes de serveis a les persones, que actualment es tramita al Parlament de Catalunya, el vicepresident ha defensat el text i ha destacat que el seu objectiu és “parar els peus a les grans empreses de l’IBEX 35”, que en els darrers anys “han anat guanyant quota de mercat i han rebentat preus en àmbits com l’atenció domiciliària o els menjadors escolars”. “Ens estem trobant que empreses constructores passen a gestionar llars d’avis”, ha lamentat.
 
Per a Aragonès, “si apliquem la Llei espanyola de contractes del sector públic, aquests aniran a qui presenti el preu més baix”. Per això, subratlla la necessitat de comptar amb “una llei catalana” perquè l’adjudicació dels contractes vagi “a qui ofereixi més qualitat, més proximitat i a qui tingui més responsabilitat social”.
 

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 65