Imatge de la compareixença

El vicepresident Aragonès anuncia que la Generalitat demandarà l'Estat per l'impagament dels recursos del sistema de finançament

query_builder   21 agost 2019 14:07

event_note Nota de premsa

El vicepresident Aragonès anuncia que la Generalitat demandarà l'Estat per l'impagament dels recursos del sistema de finançament

  • El Govern reclama a Hisenda 1.317 M€ derivats de la millora de la recaptació del 2019 i d’un deute pendent de l’IVA que s’havia de liquidar aquest any
  • L’executiu català avança el tancament pressupostari del 2019 per evitar que el retard d’Hisenda en els pagaments afecti la prestació de serveis essencials a Catalunya
  • Aragonès preveu que la despesa de la Generalitat del 2019 “superi en mil milions la del 2018”, fet que permetrà “arribar a màxims històrics en despesa corrent”
Imatge de la compareixença
 
El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha anunciat avui que la Generalitat denunciarà el Govern de l’Estat per l’impagament d’una part dels ingressos del sistema de finançament que el ministeri d’Hisenda havia de transferir a la Generalitat aquest any. “Són diners nostres, que ens corresponen per l’estricta aplicació de la llei i que ens estan retenint de forma irregular”, ha remarcat el vicepresident en una compareixença davant la Comissió d’Economia i Hisenda del Parlament. Segons ha informat el vicepresident, l’acord de Govern per presentar el recurs contenciós-administratiu s’aprovarà el proper dimarts.
 
Aragonès ha explicat que la “interinitat” del Govern espanyol i “el fracàs de la investidura de Pedro Sánchez” han fet que l’executiu en funcions estigui incomplint les seves obligacions amb les comunitats autònomes. “Estem parlant de 9.000 M€ que el Govern espanyol ha ingressat, que no li corresponen i que té retinguts”, ha afirmat el vicepresident, en al·lusió als impostos que l’Estat recapta i després transfereix parcialment a les comunitats a través del sistema de finançament. “Es demostra que, més que ‘qui paga mana’, en matèria d’Hisenda ‘qui cobra mana, i qui cobra és l’Estat’”, ha etzibat.
 
D’aquests 9.000 M€, el deute que correspon a Catalunya s’eleva a 1.317 M€, que inclouen 874 M€ derivats de la millora de la recaptació tributària l’any 2019, “i que, per tant, els ciutadans de Catalunya ja hem pagat”, ha recordat Aragonès. La resta, 443 M€, provenen d’un canvi normatiu en la gestió de l’IVA que Hisenda va introduir l’any 2017 i que va provocar una pèrdua per a les comunitats equivalent a la recaptació d’un mes. Aquest deute s’hauria d’haver retornat l’any 2019, amb la liquidació de l’exercici 2017. 
 
“Ens diuen que el Govern espanyol està en funcions i no pot transferir els recursos que ens pertoquen pel compliment estricte de la LOFCA, però sí que ens pot demanar per carta que retallem en pròtesis de maluc, o pot fer contractes militars per valor de 2.300 M€”, ha lamentat Aragonès, que també ha criticat que el Govern espanyol no hagi complert el compromís de modificar a l’alça l’objectiu de dèficit del 2019 (fixat en el 0,1%), “mantenint la mateixa política que el PP”. “Un Estat on els territoris no poden tenir recursos perquè el Govern central està en funcions no és un Estat descentralitzat ni federal”, ha conclòs.
 
 
Tancament pressupostari avançat
 
Davant el risc que la recaptació tributària retinguda per l’Estat no arribi en els propers mesos, “hem de marcar prioritats per protegir els serveis públics fonamentals i els compromisos adquirits”, ha remarcat Aragonès. Per aquesta raó, s’ha avançat a l’agost el tancament d’operacions comptables de l’exercici, que habitualment es fa al novembre, “de forma que no es podran adquirir nous compromisos de despesa, amb tot un seguit d’excepcions per garantir l’Estat del benestar de Catalunya”. Aragonès ha advertit que “no fer res provocaria tensions tresoreres, una desviació del dèficit molt important, l’incompliment de compromisos de pagament i, finalment, una retallada lineal de despesa que no farem”.
 
Entre els conceptes pressupostaris no afectats pel tancament, el vicepresident ha citat el pagament de les nòmines, els fons finalistes i la despesa en programes de salut (atenció primària i especialitzada, CAPs i hospitals, salut pública), educació general i universitària, habitatge, afers socials (dependència, suport a les famílies, immigració, igualtat, infància i lluita contra la pobresa), ocupació, prevenció d’incendis i suport als ajuntaments. Tampoc s’aturaran les contractacions ja licitades, els subvencions ja publicades i els compromisos adquirits per mandat legal, “com ara la renda garantida”. Pel que fa a les empreses públiques, “s’ha demanat un pla de contenció de nous compromisos que hauria de ser equivalent al 6% del seu pressupost”. En aquest sentit, Aragonès ha afegit que també es podran realitzar altres despeses no excepcionades inicialment “si compten amb l’informe favorable de la Intervenció General”.
 
Malgrat el tancament comptable d’aquí a finals d’any, Aragonès ha avançat que la previsió del departament d’Economia és que la despesa del 2019 “superi en mil milions la del 2018”, fet que permetrà “arribar a màxims històrics en despesa corrent”.L’any 2010, la despesa en serveis públics fonamentals se situava en 18.212 M€, mentre que a tancament del 2018 estem en 18.315 M€”, ha concretat.
 
 
Comença la negociació dels pressupostos del 2020
 
La situació d’ofec financer de la Generalitat s’agreuja, segons ha indicat Aragonès, pel context de pròrroga pressupostària en què es troba l’Administració catalana des de fa dos anys, i que ha obligat el Govern a aprovar un suplement de crèdit i un pla d’acció departamental per tal de poder fer front a les noves necessitats de despesa del 2019. Tanmateix, el vicepresident ha subratllat que “la llei permet fer modificacions pressupostàries, però en cap cas poden substituir el procés de planificació i priorització que es fa quan s’elabora un nou pressupost”. Una tercera pròrroga seria, per Aragonès, “insostenible per als serveis públics del país”, i per això ha fet una “crida a la responsabilitat de tots per poder aprovar el pressupost del 2020”. Amb aquest objectiu, el vicepresident ha anunciat que el proper més de setembre obrirà una ronda de contactes amb els grups per tal d’iniciar la negociació dels nous comptes.
 

1  

Fitxers adjunts

Nota de Premsa

Nota de Premsa
PDF | 74