Trobades 2018

El Parc Natural de l'Alt Pirineu coorganitza dues trobades de col·laboració transfronterera

query_builder   22 agost 2019 10:24

event_note Nota de premsa

El Parc Natural de l'Alt Pirineu coorganitza dues trobades de col·laboració transfronterera

·         Divendres 23 i dissabte 24 té lloc la cinquena Trobada al port de Tavascan i la setena al port de Boet, respectivament, juntament amb el Parc Natural Regional de Pyrénées Ariégeoises (França) i els ens locals respectius
 
·         L’objectiu és reforçar els llaços transfronterers, donar a conèixer els productes locals agroramaders i la cooperació dels dos parcs en el marc del nou Parc Pirinenc de les Tres Nacions
Trobada transfronterera Tavascan 2018
El Parc Natural de l’Alt Pirineu, juntament amb el Parc Natural Regional de Pyrénées Ariégeoises (França), i els respectius ens locals, organitzen aquesta setmana dues trobades transfrontereres adreçades al veïnat i visitants de banda i banda dels Pirineus català i occità (francès), amb l’objectiu d’estrènyer llaços, promoure l’agermanament dels pobles, el coneixement mutu i l’intercanvi d’experiències. Es tracta d’una jornada festiva que va sorgir per iniciativa conjunta entre els dos parcs naturals, associacions locals i els ens locals respectius d’una banda i altra de la frontera, i que enguany es fa en el marc del nou Parc Pirinenc de les Tres Nacions. És una manera d’institucionalitzar i obrir al públic unes trobades esporàdiques que ja es feien entre els veïns i els pastors d’una banda i altra de la frontera des de temps remots per enfortir lligams d’amistat i familiars, participar en els festes majors d’un i altre poble, i organitzar usos fronterers del territori com el pasturatge dels ramats dels dos vessants.
 
Els ports de Boet i Tavascan han estat escenari constant de pas de persones entre el Pallars i l’Arieja, tant per ramaders i pagesos, comerciants, contrabandistes, invasors, emigrants temporers, excursionistes i viatgers, com els que fugien de les barbàries de les guerres, sobretot durant la Guerra Civil (1936-1939) i la Segona Guerra Mundial (1939-1944). Guies, evadits, exiliats i forces policíaques van fer dels camins que travessaven aquests ports el seu hàbitat natural desafiant les baixes temperatures, les nevades i l’esforç físic necessari per superar el llarg camí. És significativa la retirada d’uns 2.000 soldats republicans que fugiren pel port de Boet el 7 de febrer de 1939, morint alguns pel camí de fred i cansament.
 
D’altra banda, fins a l’any 1885, al vessant català del port de Boet, existia “lo Mercat”, un mercat d’intercanvi de productes d’us ordinari (els pallaresos compraven queviures com oli, farina, sucre, i els ariegesos, eines de ferro, té, sal, formatges, i carbó). També s’hi feien tractes comercials i venda de bestiar.
 
Pujada al port de Tavascan
 
La primera cita, divendres 23, tindrà lloc al port de Martérat-Tavascan (Valls de Cardós), i estarà destinada especialment a la població d’Ustou (Arieja) i Tavascan. Tindrà un caràcter festiu, hi haurà parlaments, música tradicional i tast de productes locals dels dos parcs. En aquesta trobada es preveu entre altres fer un homenatge a l’André Rouch, anterior president del Parc Natural Regional de Pyrénées Ariégeoises que va morir el 31 de desembre de 2018. Aquesta trobada ofereix dues possibilitats de sortida des del Pallars Sobirà:
 
·         A les 7.30, sortida guiada per personal del Parc Natural de l’Alt Pirineu des de Bordes les Graus (davant recepció del càmping), amb un desnivell positiu de 910 m.
 
·         A les 9.30h, sortida a peu des de l’aparcament de la Font de la Costa, amb un desnivell positiu de 430 m. Aquest punt és accessible en 4x4. Qui no en disposi, pot anar a les 8.45h davant l’Oficina d’Informació de Tavascan per agrupar-se. Es recomana inscripció prèvia a l’Oficina d’Informació de Tavascan, per conèixer per avançat qui no disposa de vehicle.
 
Trobada al port de Boet
 
Trobada transfronterera Boet 2018
D’altra banda, dissabte 24 s’organitzarà la setena edició de la Trobada transfronterera al port de Boet des de la Vall Ferrera. A més de l’acte de germanor, les persones assistents podran gaudir d’un mercat i una degustació de productes agroalimentaris locals.
 
El punt de trobada serà a les 8h a l’aparcament d’Àreu, per compartir cotxe 4x4 i pujar conjuntament fins a l’aparcament de la Molinassa. La caminada a peu té una dificultat mitjana, amb un desnivell positiu de 700 m i una durada aproximada de 3 hores.
 
La trobada s’acompanyarà d’un mercat venda de productes agroalimentaris. Així, el dia de la trobada, els participants catalans podran comprar productes dels productors del Parc Naturel Régional des Pyrénées Ariégeoises i els participants francesos podran fer el mateix amb els productes dels productors del Parc Natural de l’Alt Pirineu.
Degustació de productes locals al port de Boet.
 
Aquestes trobades es realitzen també amb l’objectiu de posar en valor el productes locals agroramaders dels dos parcs que contribueixen a la conservació al mosaic d’hàbitats de prats i pastures i la conservació de la seva biodiversitat, motiu pel qual son accions finançades en gran part pel projecte Interreg POCTEFA GREEN de gestió i posada en xarxa dels espais naturals dels Pirineus.

2  

Imatges

Imatge trobada Tavascan 2018

Imatge trobada Tavascan 2018 126

Imatge trobada port de Boet 2018

Imatge trobada port de Boet 2018 212

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 278