Imatge de la trobada

Calvet: "Demanarem la implicació d'Europa per tirar endavant el Parc de les Tres Nacions, símbol de la no frontera"

query_builder   23 agost 2019 15:58

event_note Nota de premsa

Calvet: "Demanarem la implicació d'Europa per tirar endavant el Parc de les Tres Nacions, símbol de la no frontera"

·         El conseller de Territori i Sostenibilitat ha fet aquestes declaracions en la trobada transfronterera al port de Tavascan que coorganitza el Parc Natural de l’Alt Pirineu juntament amb el Parc Natural Regional de Pyrénées Ariégeoises (França) i els ens locals respectius
 
·         El Parc Pirinenc de les Tres Nacions va ser creat tot just fa un any amb la signatura del protocol de creació d’una marca d’identitat comuna per millorar la gestió i promoció d’una de les àrees transfrontereres protegides més extenses d’Europa, entre Catalunya, Andorra i França
Imatge de la trobada
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, juntament amb el president del Parc Naturel Régional des Pyrénées Ariégeoises (PNRPA) i vicepresident de la Regió Occitanie, Kamel Chibli; els alcaldes de Lladorre i d’Ustou, Salvador Tomàs i Alain Servat respectivament, a més del director del  Parc Natural de l’Alt Pirineu, Marc Garriga, i del PNRPA, Matthieu Cruege, han fet la pujada al port de Martérat-Tavascan per mostrar la unió dels dos països. Aquesta trobada transfrontera que fa cinc anys que se celebra serveix per reforçar els llaços transfronterers, donar a conèixer els productes locals agroramaders i reflecteix la cooperació dels dos parcs en el marc del nou Parc Pirinenc de les Tres Nacions.
 
Justament ara fa un any de la signatura del conveni de creació del Parc Pirinenc de les Tres Nacions i, en aquest sentit, la trobada d’avui ha servit per marcar l’estratègia a seguir a partir d’ara. El conseller, Damià Calvet, ha recordat el compromís que va adquirir amb l’anterior president del PNRPA, mort fa uns mesos, André Rouch, i que va ser un dels motors del parc. “Vam quedar que jo vindria a la trobada de Tavascan a reivindicar que hem de tirar endavant aquesta iniciativa i que hem de fer-la gran”, ha dit Calvet. Per això, el titular de DTES ha explicat que han decidit amb l’actual president del Parc Naturel Régional des Pyrénées Ariégeoises, Kamel Chibli, que tiraran endavant el Parc amb totes les nostres capacitats: “Demanarem a Europa una subvenció que ens ajudi perquè el Parc sigui el símbol d’aquesta no frontera. Hem de viure i hem de poder explicar a les generacions futures que a través d’iniciatives com aquesta ens farem més grans com a territori”.
 
 
 
Calvet ha posat l’accent al fet que els Parcs creats a banda i banda de la frontera justament ajuden a esborrar-la. “La natura, la biodiversitat, la terra, no entén de fronteres, som les persones les que les hem creat però nosaltres vivim en una època en què hem trobat maneres de superar aquestes fronteres amb accions que fem des de les administracions i coses més tangibles com els nostres parcs”. Per tot plegat, el conseller ha agraït la tasca de les persones que gestionen els parcs “malgrat les dificultats per fer-ho amb els recursos existents i que tiren endavant aquests parcs que volem que siguin un símbol de la nostra terra i de la unió dels dos països.”
 
Pel que fa a la convivència de la biodiversitat i l’activitat humana el conseller de Territori i Sostenibilitat ha afegit: “farem que aquesta riquesa, aquesta biodiversitat, aquests parcs creats fa temps i el Parc de les Tres Nacions siguin compatibles amb l’activitat humana. Que sigui un país viu.” I ha demanat als alcaldes que reivindiquin que els Parcs siguin un element de valor afegit del territori.
 
Trobades transfronteres
Imatge de la trobada transfronterera
El Parc Natural de l’Alt Pirineu, juntament amb el Parc Natural Regional de Pyrénées Ariégeoises (França), i els respectius ens locals, organitzen aquesta aquestes trobades transfrontereres adreçades al veïnat i visitants de banda i banda dels Pirineus català i occità (francès), amb l’objectiu d’estrènyer llaços, promoure l’agermanament dels pobles, el coneixement mutu i l’intercanvi d’experiències. Es tracta de jornades festives que van sorgir per iniciativa conjunta entre els dos parcs naturals, associacions locals i els ens locals respectius d’una banda i altra de la frontera, i que enguany es fan en el marc del nou Parc Pirinenc de les Tres Nacions. És una manera d’institucionalitzar i obrir al públic unes trobades esporàdiques que ja es feien entre els veïns i els pastors d’una banda i altra de la frontera des de temps remots per enfortir lligams d’amistat i familiars, participar en els festes majors d’un i altre poble, i organitzar usos fronterers del territori com el pasturatge dels ramats dels dos vessants.
 
 
Trobada i mercat de productes locals al port de Boet

Demà tindrà lloc la setena edició de la Trobada transfronterera al port de Boet des de la Vall Ferrera. A més de l’acte de germanor, les persones assistents podran gaudir d’un mercat i una degustació de productes agroalimentaris locals.
 
El punt de trobada serà a les 8h a l’aparcament d’Àreu, per compartir cotxe 4x4 i pujar conjuntament fins a l’aparcament de la Molinassa. La caminada a peu té una dificultat mitjana, amb un desnivell positiu de 700 m i una durada aproximada de 3 hores.
 
La trobada s’acompanyarà d’un mercat venda de productes agroalimentaris. Així, els participants catalans podran comprar productes dels productors del Parc Naturel Régional des Pyrénées Ariégeoises i els participants francesos podran fer el mateix amb els productes dels productors del Parc Natural de l’Alt Pirineu.
 
Aquestes trobades es realitzen també amb l’objectiu de posar en valor el productes locals agroramaders dels dos parcs que contribueixen a la conservació al mosaic d’hàbitats de prats i pastures i la conservació de la seva biodiversitat, motiu pel qual son accions finançades en gran part pel projecte Interreg POCTEFA GREEN de gestió i posada en xarxa dels espais naturals dels Pirineus.

3  

Imatges

Imatge trobada 1

Imatge trobada 1 316

Imatge trobada 2

Imatge trobada 2 247

Imatge trobada 3

Imatge trobada 3 211

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 53