TES

Calvet anuncia una línia d'ajuts de 150.000 euros per al desplegament dels plans d'usos als embassaments

query_builder   30 agost 2019 15:18

event_note Nota de premsa

Calvet anuncia una línia d'ajuts de 150.000 euros per al desplegament dels plans d'usos als embassaments

  • El conseller de Territori i Sostenibilitat explica, en una visita a la Llosa del Cavall, que la convocatòria s’obrirà el mes vinent i que té per objectiu facilitar als ens locals el desplegament de serveis i activitats de lleure als embassaments de les conques internes de Catalunya
  • Per a Calvet, “els embassaments són infraestructures estratègiques per garantir l’aigua, prevenir les inundacions i ara, també, per  potenciar les activitats econòmiques del territori”
TES
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damia Calvet, ha anunciat avui, en una visita a l’embassament de la Llosa del Cavall, la convocatòria d’una línia d’ajuts, quantificada en 150.000 euros, per a potenciar el desplegament dels plans d’usos als embassaments de les conques internes de Catalunya. La mesura pretén facilitar la redacció d’aquests plans als ens locals –o agrupacions d’ens locals– per a explotar serveis i activitats de lleure en el domini públic hidràulic i a les zones de servitud i policia dels embassaments.
 
El conseller ha posat de manifest la voluntat del Govern d’impulsar els plans d’usos als embassaments de les conques internes de Catalunya i ha remarcat  la importància d’aquestes instal·lacions del cicle de l’aigua: “Els embassaments són infraestructures estratègiques de país amb una triple funció: garantir l’aigua, prevenir les inundacions i ara, també, potenciar les activitats econòmiques del territori, contribuint així a la seva dinamització i al reequilibri territorial del país”.
 
Per a Calvet, “a Catalunya fa temps que tenim un bon instrument per gestionar el cicle integral de l’aigua. L’Agència Catalana de l’Aigua gestiona els embassaments amb criteris de sostenibilitat però els embassaments formen part del territori i dels municipis i hem de trobar quin tipus d’ús recreatiu i turístic pot afegir-hi valor”.
 
Amb aquesta línia d’ajuts, que es preveu convocar al llarg de les properes setmanes i que serà la primera d’aquestes característiques, l’ACA es farà càrrec del 90% del cost total de la redacció dels plans d’usos, amb un import màxim de 31.500 euros.
 
Aquesta mesura es posa en marxa amb l’objectiu de fomentar l’ús lúdic i social de les infraestructures hidràuliques de regulació que l’agència té al llarg dels principals rius catalans, i potenciar, així, les activitats econòmiques dels territoris on aquestes estan ubicades.
 
Suport al món local
 
El Programa de mesures del Pla de gestió del districte de la conca fluvial de Catalunya per al període 2016-2021, que conté les mesures relatives a la millora de la qualitat física i biològica del medi, inclou entre les esmentades mesures l'impuls d'un règim de col·laboració amb les entitats locals perquè esdevinguin gestores dels embassaments d'acord amb els plans d'usos, instrument necessari per a la prevenció i control de les espècies invasores aquàtiques.
 
Les subvencions estan adreçades als ens locals per sufragar les despeses derivades de la redacció dels plans d'usos recreatius d'embassaments situats en lleres públiques del Districte de conca fluvial de Catalunya.
 
Prova pilot a la Baells
 
Per tant, es ens locals o les agrupacions d'ens locals podran assumir amb caràcter preferent l'explotació dels serveis i les activitats de lleure que es puguin establir al domini públic hidràulic i a les zones de servitud i de policia dels embassaments en lleres públiques. Per a l'explotació d'aquests serveis i activitats cal redactar un pla d'usos amb un contingut mínim fixat per la Direcció de l'Agència Catalana de l'Aigua.
 
L’estiu de 2014, coincidint amb la resolució que classificava els embassaments i els trams fluvials de conques internes a efectes de navegació i establia les limitacions als espais navegables i el bany, es va iniciar el desplegament dels plans d’usos dels embassaments de les conques internes de Catalunya, apropant la seva gestió des del territori. El Consell Comarcal del Berguedà, amb l’impuls de la redacció d’un pla d’usos per a l’embassament de la Baells, va ser pioner en aquesta nova línia de treball, que pretén fer compatibles les funcions de la presa amb altres activitats turístiques i de lleure.
 
La Llosa del Cavall
TES
L'embassament de la Llosa del Cavall, avui, regula l'aigua del Cardener (Solsonès).
Durant la visita avui a la Llosa de Cavall, on recentment una empresa hi ha instal·lat un servei del trampolí de llançament, Calvet ha destacat també la importància d’aquesta infraestructura en la millora de la garantia d’aigua a les conques internes, especialment a la conca del Llobregat i a l’àmbit de la regió metropolitana, a través de les actuacions previstes al pla de gestió per connectar-la a la gran xarxa regional d’abastament d’aigua del sistema Ter-llobregat “el que permetrà incrementar la garantia d’aigua en un àmbit de més de cinc milions de persones”, ha assegurat.
 
L’embassament de la Llosa té una alçada de la presa de 122 metres sobre els fonaments i una capacitat d’emmagatzematge d’uns 80 hectòmetres cúbics, la qual cosa suposa el consum equivalent de l’àrea metropolitana durant gairebé tres mesos.

5  

Imatges

Foto 1

Foto 1 294

Foto 2

Foto 2 259

Foto 3

Foto 3 339

Foto 4

Foto 4 152

Foto 5

Foto 5 500

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF |