El vicepresident Aragonès durant l'entrevista als Matins de TV3

Aragonès: "M'agradaria que totes les forces polítiques pensessin més en el país que hem de construir i menys en eslògans"

query_builder   4 setembre 2019 11:46

event_note Nota de premsa

Aragonès: "M'agradaria que totes les forces polítiques pensessin més en el país que hem de construir i menys en eslògans"

  • Aposta per una fiscalitat més justa i progressiva en els pressupostos de la Generalitat per al 2020, que permeti millorar els ingressos per posar-los al servei de les polítiques socials
  • Anuncia que la Generalitat ja ha presentat el recurs contenciós administratiu davant l’Audiència Nacional per reclamar que l’Estat pagui les bestretes corresponents al model de finançamen
El vicepresident Aragonès durant l'entrevista als Matins de TV3
El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha demanat avui a totes les forces polítiques que “pensin més en el país que hem de construir els propers anys i menys en eslògans”, a l’hora de valorar els Pressupostos de la Generalitat per al 2020. En aquest sentit, ha assegurat que “tenim l’oportunitat tots plegats de millorar la situació actual” i s’ha mostrat convençut de la possibilitat d’aconseguir “una àmplia majoria que aporti solucions”. Al seu parer, les noves polítiques que han de fer front a les noves necessitats no es poden gestionar amb pressupostos prorrogats, “és inviable políticament”. “Haurem de cedir tots una mica a favor del país”, ha reblat. 
 
En una entrevista al programa Els matins de TV3, i en el marc de la ronda de contactes amb els grups polítics per negociar els comptes de la Generalitat pel 2020, el vicepresident ha obert la porta a revisar la fiscalitat actual i fer-la “més justa i progressiva”, d’acord amb el que ja preveu el Pla de govern, per millorar els ingressos i posar-los al servei de la salut, l’ensenyament, la seguretat i les polítiques socials del país. Aragonès ha posat sobre la taula la possibilitat de donar més progressivitat a l’IRPF i fer ajustos en algun tram; modificar l’impost de successions gravant d’una manera específica les grans herències i millorar la fiscalitat ambiental per aconseguir més recursos per lluitar contra la crisi climàtica. “Aquests tres eixos ens hauran de proporcionar més recursos per passar de 2.510 milions d’euros a uns quants centenars de milions més”, ha dit.
 
“És absolutament inacceptable que es jugui amb els diners que són dels ciutadans, per aconseguir un vot gratis”
 
Preguntat per la manca d’actualització de les bestretes i les liquidacions pendents per part de l’Estat, el vicepresident ha assegurat que si arriben els recursos pendents de l’Estat, la mateixa ordre de tancament del pressupost preveu excepcions i, per tant, serà la via per poder-los transferir a les empreses públiques i als departaments, “però abans han d’arribar”, ha advertit. Per Aragonès, “el ministeri d’Hisenda està retenint més de 7.000 milions d’euros que corresponen a les comunitats autònomes”, 1.317 dels quals corresponen a Catalunya, i ha anunciat que dilluns passat la Generalitat va presentar el recurs contenciós administratiu davant l’Audiència Nacional per reclamar que l’Estat faci efectiu aquest pagament. “És absolutament inacceptable que es jugui amb els diners que són dels ciutadans, els diners que són de la salut, l’ensenyament, la protecció social, de la seguretat dels ciutadans, per intentar aconseguir un acord de govern o un vot gratis. Això no va així”, ha conclòs.
 
 “Les empreses subministradores no poden tallar el llum a les famílies en situacions de pobresa energètica perquè la llei ho impedeix. Si ho fan, la Generalitat les sancionarà”
 
Sobre la qüestió del deute de les famílies en situació de pobresa energètica, el vicepresident ha recordat a les companyies que tallar el llum a les famílies en situació de vulnerabilitat “és una amenaça il·legal” perquè “hi ha una llei al Parlament que ho prohibeix” i que, si ho fan, la Generalitat les sancionarà. “Hi ha hagut sancions i segueixen havent expedients en marxa. Els oligopolis no s’escaparan de complir la llei en aquest país”, ha assegurat.
 
En aquest sentit, el vicepresident ha instat les companyies a “seure’s a la taula” i signar el conveni amb la Generalitat “que està previst a la normativa catalana” per abordar aquesta situació. Aragonès ha lamentat, però, que les competències reguladores en el mercat energètic són del Govern espanyol que “no ha fet res” per solucionar-ho. “Durant un any haguessin pogut canviar la normativa, per exemple del bo social, i no ho ha fet un Govern socialista que ara torna a estar en campanya electoral”, ha afirmat.
 
El vicepresident ha recordat que la Generalitat ha transferit fins a 26 milions d’euros a les administracions locals des del 2015 per fer front a ajudes d’emergència davant situacions de pobresa energètica.
 
 

1  

Imatges

Fotografia del vicepresident Aragonès durant l'entrevista

Fotografia del vicepresident Aragonès durant l'entrevista 1462

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 65