Visita Sincrotró

El president Torra anuncia una inversió de 20 milions d'euros en el Sincrotró Alba "per continuar liderant la revolució del coneixement"

query_builder   18 setembre 2019 14:51

event_note Nota de premsa

El president Torra anuncia una inversió de 20 milions d'euros en el Sincrotró Alba "per continuar liderant la revolució del coneixement"

Visita al Sincrotró
El president Torra fent un recorregut per les instal·lacions del Sincrotró. Autor: Rubén Moreno
 
·         El cap de l’Executiu ha explicat també que s’invertiran 5 milions més per a la creació d’un Centre de Microscòpia Avançada, durant la visita aquest matí al Parc de l’Alba i les instal·lacions del Sincrotró
 
 
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha refermat aquest matí el compromís del Govern amb el Sincrotró Alba i ha anunciat que l’Executiu hi invertirà 20 milions d’euros el 2020. “Continuem apostant pel Sincrotró perquè segueixi sent de referència a Europa”, ha defensat el president, que ha assegurat que es tracta d’una “infraestructura clau que ens situa a l’avantguarda d’on volem estar: liderant la revolució científica des de Catalunya”.
 
Després de visitar el Parc de l’Alba i el Sincrotró, Torra ha explicat que aquesta nova inversió servirà “perquè puguin seguir ampliant les seves infraestructures i també per a quatre línies de llums addicionals, que entraran en funcionament entre el 2020 i 2023”. També ha anunciat la inversió de 5 milions d’euros per la creació d’un Centre de Microscòpia Avançada, ubicat al mateix edifici del Sincrotró i que ampliaria les potencialitats d’aquesta infraestructura.
 
Ara ens toca liderar la revolució del coneixement”, ha puntualitzat el president, que ha subratllat que “el futur d’un país millor, més pròsper i més lliure, passa per tenir el coneixement com una de les grans bases”.
 
“Faig aquesta visita en una setmana en què també crearem el Consell Consultiu del Pacte Nacional pel Coneixement. Volem que el triangle entre societat, institucions i centres de recerca i universitats, es trobi per posar les bases del que ha de ser aquesta revolució científica, on Catalunya ha de jugar un paper tan important com el que va jugar en la revolució industrial”, ha remarcat.
 
Durant la visita al Parc de l’Alba, el cap del Govern s’ha reunit amb l’equip directiu, que li ha presentat els plans de futur del Barcelona Synchrotron Park. La sessió ha estat encapçalada pel director del Parc, Pere Solà, i també hi ha participat l’alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón; el director general de Recerca, Joan Gómez, i la directora general de Planificació en l’àmbit d’Universitats i Recerca, Mercè Chacón, a més del director de l’Incasol, Albert Civit.
 
El nou Centre de Microscopia Avançada permetrà instal·lar al Sincrotró ALBA dos microscopis electrònics avançats: un especialitzat en ciència de materials i catàlisi química, que realitzarà mesures de gran precisió amb aplicacions industrials, i un altre, criomicroscopi, que servirà per resoldre complexos biològics amb una gran resolució.
El fet que els microscopis es trobin dins del Sincrotró permetrà estudiar de manera molt eficient i fluida diferents problemes científics perquè es podran traspassar mostres entre microscopis i línies de llum.
 
L'experiència del Sincrotró des de 2012 en l'atenció a la comunitat científica i al seus usuaris, junt amb el seu caràcter multidisciplinar i internacional, fa que l'ALBA sigui un entorn ideal per emplaçar aquest centre. Al mateix temps, permetrà situar Alba entre els sincrotrons més atractius del món: aquells que permeten, en un sol espai, combinar la recerca amb microscòpia avançada amb la de feixos de llum.
 
Un cop finalitzada l’estada al Parc, el president ha fet una visita institucional a l’Ajuntament de Barberà del Vallès, on ha estat rebut per l’alcalde, Xavier Garcés. Posteriorment, ha fet també una visita a l’empresa Kivnon Logística, ubicada en aquest mateix municipi.
 
 

2  

Imatges

Visita Parc de l'Alba

Visita Parc de l'Alba 9606

Visita Sincrotró

Visita Sincrotró 5732