Consellera Budó PUOSC

La consellera Budó presenta a Vic el PUOSC 2020-2024, dotat amb 250 milions d'euros

query_builder   23 setembre 2019 14:57

event_note Nota de premsa

La consellera Budó presenta a Vic el PUOSC 2020-2024, dotat amb 250 milions d'euros

Presentació PUOSC a Vic

  •  El Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC) és el principal instrument de cooperació econòmica de la Generalitat per dur a terme noves infraestructures, equipaments o serveis de competència municipal
  • Budó afirma que aquesta nova convocatòria és “una gran oportunitat per fer realitat projectes llargament esperats i necessaris i planificar inversions de futur per millorar la qualitat de vida de les persones i la competitivitat dels municipis”
  • Pel que fa a la Catalunya Central, el nombre de municipis que hi poden optar són 144, el de Consells Comarcals 5 i 3 Entitats Municipals Descentralitzades (Sant Miquel de Balenyà, Canalda i Sant Martí de Torroella)
  • El termini de presentació de sol·licituds s’ha ampliat fins el 15 de novembre de 2019
La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha presentat aquest matí a Vic el Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC) 2020-2024, dotat amb 250 milions d’euros, davant un auditori ple d’alcaldes, regidors i tècnics dels ajuntaments de la Catalunya Central. Ho ha fet acompanyada de la delegada del Govern, Alba Camps. Posteriorment, la directora general d’Administracions Locals, Rosa Vestit; la directora dels Serveis Territorials de Presidència a la Catalunya Central, Ivet Castaño, i el sotsdirector general de Cooperació Local, Jordi Castells, han fet una exposició tècnica del pla a tots els assistents.
 
El PUOSC és el principal instrument de cooperació econòmica de la Generalitat per portar a terme noves infraestructures, equipaments o serveis de competència municipal. Durant la seva intervenció, la consellera ha afirmat que aquesta nova convocatòria és “una gran oportunitat per fer realitat projectes llargament esperats i necessaris i planificar inversions de futur per millorar la qualitat de vida de les persones i la competitivitat dels municipis”.
 
En aquest sentit, Budó ha considerat que el PUOSC és “una eina potentíssima” per “afavorir la generació d’oportunitats a tots els municipis, especialment als més petits”, que tenen una capacitat inversora inferior a la dels municipis més grans. “El Govern vol garantir l’equilibri territorial i la igualtat d'oportunitats de totes les persones, visquin on visquin”, ha assegurat la consellera.
 
Per aquest motiu, l’Executiu ha previst una línia de finançament de 90 milions d’euros destinada específicament a municipis petits i nuclis de població menors de 5.000 habitants, amb una dotació màxima per municipi de 120.000 euros. Poden optar-hi 737 ajuntaments, 1 consell comarcal i 64 entitats municipals descentralitzades.
 
Pel que fa a la línia general de subvencions, de 160 milions d’euros, està destinada a ajuntaments, entitats municipals descentralitzades i Consells Comarcals que hagin assumit competències municipals en les obres i els serveis de competència municipal i d’abast o interès supramunicipal. La dotació màxima per municipi és de 250.000€. Poden optar-hi la totalitat dels ens locals, que són 947 ajuntaments, 41 consells comarcals i 65 entitats municipals descentralitzades.
 
Pel que fa a la Catalunya Central, el nombre de municipis destinataris són 144 , el de Consells Comarcals, 5, i el d’Entitats Municipals Descentralitzades, 3 (Sant Miquel de Balenyà, Canalda i Sant Martí de Torroella).
 
Les actuacions i despeses subvencionables pel PUOSC són les següents:
 
-        Actuacions destinades a impulsar el reequilibri territorial i revertir la pèrdua poblacional
-        Actuacions de millora d’equipaments i infraestructures municipals que formin part d’una estratègia de desenvolupament territorial
-        Actuacions de millora i gestió eficient de recursos del municipi
-        Actuacions de prevenció de riscos naturals
-        Actuacions de millora de connectivitat tecnològica
-        Actuacions destinades a serveis públics
-        Actuacions destinades a serveis supramunicipals
 
El Govern ha previst un calendari extens perquè els ens locals disposin de temps suficient per sol·licitar el PUOSC. Així, el termini de presentació de sol·licituds s’ha ampliat  fins el 15 de novembre. El termini de presentació d’esmenes, valoració, comissions tècniques o informes d’altres departaments finalitzarà el 5 d’abril de 2020 i, abans del mes de maig, es portaran a la comissió local de cooperació. La resolució del PUOSC i la publicació al DOGC es faran al voltant del 25 de maig de 2020.

2  

Imatges

Foto de la presentació (Julio Díaz)

Foto de la presentació (Julio Díaz) 44

Foto de la presentació (Julio Díaz)

Foto de la presentació (Julio Díaz) 86