Govern

Catalunya, 5 anys al capdavant de les polítiques europees en matèria LGBTI

query_builder   2 octubre 2019 10:07

event_note Nota de premsa

Catalunya, 5 anys al capdavant de les polítiques europees en matèria LGBTI

El conseller El Homrani anuncia la proposta al plenari del Consell Nacional LGBTI d’un grup de treball d’avaluació de l’impacte social de la Llei 11/2014
 
Amb el desplegament d’aquesta normativa pionera, Catalunya ha impulsat mesures per a garantir els drets de les persones LGBTI i per combatre l’LGBTIfòbia
11/2014
Enguany es compleixen 5 anys de l’aprovació per part del Parlament de la Llei 11/2014 per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per erradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia. El desplegament d’aquesta normativa pionera ha situat Catalunya al capdavant de les polítiques públiques LGBTI a Europa.
 
En el decurs de la intervenció en la comissió de Treball, Afers Socials i Famílies, el conseller Chakir el Homrani ha anunciat que proposarà en la propera reunió del Consell Nacional LGBTI la constitució d’un grup de treball per avaluar l’impacte social de la Llei 11/2014. El conseller també ha avançat que en el marc dels treballs del reglament de la Renda Garantida de Ciutadania es preveu incloure com a excepcionalitat els i les joves LGBTI de més de 18 anys que per una situació familiar complexa es puguin veure abocats a un risc d'exclusió social immediata.
 
Segons ha explicat el conseller, un dels aspectes més rellevants per garantir l’exercici dels drets de les persones LGBTI arreu del territori ha estat el desplegament de la xarxa de Serveis d’Atenció Integral. Actualment aquesta xarxa disposa de 76 punts que donen suport a 713 municipis. Treball, Afers Socials i Famílies continua ampliant la cobertura d’aquests serveis i preveu que  al primer semestre del 2020 tots els municipis de més de 20.000 habitants i tots consells comarcals disposaran d’un servei d’aquestes característiques.
 
En l’àmbit local i en el marc de la Llei 11/2014, el Departament ha col·laborat amb 340 municipis catalans en el disseny i la implementació de plans locals o comarcals de polítiques LGBTI.
 
Pel que fa a la formació i a la sensibilització, la Generalitat de Catalunya imparteix formació al personal de les administracions públiques en matèria de diversitat sexual. En aquest sentit, en els 5 anys de vigència de la Llei s’han format 13.000 funcionaris i funcionàries i s’han establert mesures de visibilització, protecció de drets i mesures antilgbtifòbiques a tots els departaments de la Generalitat.  
 
Un altre dels punts que fa de Catalunya un país pioner en aquest àmbit és que es tracta de l’únic país europeu que disposa d’un centre de referència en matèria de salut trans* el servei Trànsit de l’Atenció de Salut Sexual i Reproductiva.
 
En l’àmbit de les persones TRANS*, s’han fet més de 1.000 tràmits de canvi de nom per tal que es puguin identificar amb el nom sentit, tant en els serveis sanitaris, com en les universitats, els títols de transport i les biblioteques.
 
La comunicació administrativa també s’ha adaptat, reconeixent en els formularis les parelles no heterosexuals i el dret de les persones a la identificació no binària (home/dona).
 
En la lluita contra l’LGBTIfòbia, la Direcció General d’Igualtat ha gestionat els darrers 5 anys més de 800 expedients de fets discriminatoris dirigits a persones LGBTI, tant si s’ha tractat de fets no constitutius de delicte o sanció, com de situacions punibles per via administrativa. En el camp de les agressions, són les unitats de proximitat dels Mossos d’Esquadra les que atenen les víctimes i els procediments segueixen la via penal.