El conseller Alfred Bosch ha clos l'acte sobre l'Agenda 2030

Bosch: "Hem de poder dir a les generacions futures que estem fent tot el possible per tenir un món millor"

Dues-centes persones omplen l'auditori del Palau de la Generalitat a l'acte sobre l'Agenda 2030 a Catalunya

query_builder   8 octubre 2019 19:02

event_note Nota de premsa

Bosch: "Hem de poder dir a les generacions futures que estem fent tot el possible per tenir un món millor"

Dues-centes persones omplen l'auditori del Palau de la Generalitat a l'acte sobre l'Agenda 2030 a Catalunya

  • El conseller Bosch recorda que Raül Romeva i Josep Rull van ser els impulsors del Pla nacional de l'Agenda 2030, i afirma que el fet que estiguin empresonats desafia l'ODS 16, que reclama "Pau, justícia i institucions sòlides".
  • La secretària de l'Acció Exterior i de la Unió Europea destaca que "l'Agenda 2030 és una crida directa a fer una transformació interna per millorar el món"
El conseller Alfred Bosch ha clos l'acte sobre l'Agenda 2030
El conseller Alfred Bosch ha clos l'acte sobre l'Agenda 2030 a Catalunya.
Tot just després de la cimera de les Nacions Unides sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), que va tenir lloc els passats 24 i 25 de setembre a Nova York, la Generalitat ha celebrat un acte aquest dimarts a la tarda per divulgar què s’està fent i què es farà des de Catalunya per contribuir a acomplir les fites que marca l’Agenda 2030. El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Alfred Bosch, ha clos l’esdeveniment, que ha tingut lloc a l'auditori del Palau de la Generalitat.

La secretària d’Acció Exterior i de la Unió Europea, Mireia Borrell Porta, i la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà i Roca, han estat les encarregades d’obrir l’acte. "L'Agenda 2030 és una crida directa a fer una transformació interna per millorar el món", ha destacat Borrell.

A continuació, el director de la Càtedra Lideratges i Governança Democràtica d’ESADE, Àngel Castiñeira i Fernández ha impartit la conferència L’Agenda 2030: un compromís col·lectiu per al desenvolupament sostenible. Aquesta intervenció ha precedit la del director del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS), Arnau Queralt i Bassa, que ha exposat els objectius i compromisos que Catalunya assumeix per implementar l’Agenda 2030 a Catalunya.

L’acte ha servit per explicar què és l’Agenda 2030. Es tracta del full de ruta acordat per la comunitat internacional, amb 17 objectius i 169 fites, per fer una transició cap a un planeta més sostenible en l’horitzó de l’any 2030, intentant aturar tendències ambientals, socials i econòmiques altament preocupants. Coincidint amb el quart aniversari de l’aprovació de l’Agenda 2030 per part de les Nacions Unides, la setmana passada el Govern va aprovar el Pla nacional per a la implementació de l’Agenda 2030 a Catalunya.

En aquest sentit, el conseller d’Acció Exterior ha valorat que el Pla de l’Agenda 2030 a Catalunya “reflecteix el compromís del Govern amb les generacions presents i futures”. Bosch també ha afirmat que el Pla agafa un relleu especial en el moment actual, ja que “més que mai, som conscients de l’emergència climàtica a Catalunya i a tot el món”.

Durant 13 mesos, representants dels 13 departaments de la Generalitat han treballat colze a colze per dissenyar aquest Pla, que s’ha convertit en un instrument de planificació transversal. En aquest sentit, Bosch ha recordat que el Pla de l’Agenda 2030 va ser un projecte impulsat pels consellers Raül Romeva i Josep Rull, i que es va veure afectat per l’aplicació de l’article 155. "El fet que els impulsors del Pla ara mateix es trobin a la presó desafia l'ODS 16, que reclama Pau, justícia i institucions sòlides", ha remarcat el conseller, que ha afegit "oposar-nos a allò que és injust també és fer un món més sostenible".

El pla inclou més de 900 compromisos del Govern, a Catalunya i a escala global, per mitjà dels quals es vol contribuir a assolir els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides i les 169 fites que se’n deriven. "Volem contribuir amb Nacions Unides i enviar un missatge al món", ha afirmat Bosch. En aquest sentit, ha destacat que "tenim qüestions greus a solventar al nostre país, que formen part d'una agenda global, i volem caminar junts"

Tal com ha descrit el conseller, el Pla té un gran potencial per “impulsar la coherència de les polítiques per al desenvolupament sostenible”. Bosch ha afirmat que "no tots els ODS fan referència a l'emergència climàtica, estem parlant de futur i supervivència en el sentit més humà de la paraula", fent referència a la igualtat de gènere, les condicions de treball i l'eradicació de la pobresa.   
 
“El pla ha de ser viu; el compromís no era només aprovar-lo, sinó millorar-lo i aplicar-lo”, ha recalcat Bosch. Una vegada aprovat el Pla, el proper pas és la redacció de l’Acord nacional per a l’Agenda 2030, recollint les aportacions de la societat civil, i establir la futura Aliança Catalunya 2030, que seran “dues peces clau per assolir aquest compromís”, ha recalcat el conseller.