emc

INDÚSTRIA

Consellera Chacón: "L'1 d'octubre no va perjudicar l'economia catalana"

query_builder   10 octubre 2019 11:49

event_note Nota de premsa

INDÚSTRIA

Consellera Chacón: "L'1 d'octubre no va perjudicar l'economia catalana"

  • La titular d’Empresa i Coneixement ha repassat els principals indicadors econòmics a Catalunya que “mostren xifres positives”

 

  • A 1 de gener de 2018 el nombre d’empreses amb seu a Catalunya havia augmentat en 9.300 (+1,2%) i en el 1r semestre de 2019 s’han creat un 3,3% més de societats mercantils (10.243)

 

  • Catalunya concentra el major nombre d’empreses amb seu a l’Estat espanyol amb un 18,5% del total

 

EMC

La consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha assegurat aquest matí que “l’1 d’octubre no va perjudicar l’economia catalana”. La consellera ha fet aquesta afirmació en una interpel·lació en el Parlament de Catalunya sobre l’evolució de l’economia catalana.

En aquest sentit, la titular d’Empresa i Coneixement ha insistit que “en aquests dos anys l’economia catalana no ha patit cap efecte negatiu, ans al contrari” i ha afegit que “les dades que ara podré compartir amb vostès desmenteixen del tot un relat fals que s’ha volgut oferir des de determinats sectors, atribuint factors i efectes a la nostra economia que no s’ajusten ni de bon tros a la realitat”.

La consellera ha fet un repàs al principals indicadors econòmics que “ens permet veure que l’activitat econòmica i empresarial no només ha seguit funcionant, sinó que ho ha fet en positiu mantenint la seva competitivitat”.

Catalunya acumula 5 anys de creixement del PIB. Al 2018 va créixer un 2,6%, un ritme superior a l’espanyol (2,4%) i al de l’Eurozona (1,9%) i la UE (2%). De fet, al 2018 es va recuperar el nivell de PIB/càpita d’abans de la crisi (13% per sobre de la mitjana UE). Al 2n trimestre de 2019 ha crescut un 2% interanual, el mateix que Espanya (revisat a la baixa des del 2,3%) i superior a l’Eurozona (1,2%).

Més empreses a Catalunya

A 1 de gener de 2018 el nombre d’empreses amb seu a Catalunya va augmentar en 9.300 (+1,5%) i en el 1r semestre de 2019 s’han creat un 3,3% més de societats mercantils (10.243) respecte 2018; mentre a Espanya les creacions cauen (-1,8%). Catalunya concentra el major nombre d’empreses amb seu a l’Estat espanyol amb un 18,5% del total. A més de dos punts de distància la segueixen la Comunitat de Madrid (16,1%) i Andalusia (15,2%).

La indústria acumula cinc anys de creixement. Així, l’any 2018 el VAB industrial català va créixer per 5è any consecutiu (+1,1%, el mateix que Espanya) i en aquest mateix període també han augmentat de forma estable la producció industrial, el volum de negoci, la inversió i l’ocupació a la indústria.

L’obertura de l’economia catalana manté un molt bon ritme amb 8 anys de rècord històric d’exportacions. Enguany es continua creixent per sobre dels registres de 2018 (+2% al segon semestre de 2019).

La consellera Chacón ha destacat en la seva intervenció que Catalunya “és un pol d’atracció d’inversions estrangeres, especialment tecnològiques;  valorem especialment l’augment de l’ocupació en sectors d’alta tecnologia, un creixement del 6,6% interanual”. En aquest sentit, ha apuntat que a Catalunya hi ha 8.642 empreses estrangeres establertes, un 22% més que els registres de 2016 i més de 1.000 són tecnològiques. També ha posat en valor que Catalunya continua liderant el nombre d’empreses innovadores a l’Estat (el 21,9% del total).

Consens en la defensa de l’economia productiva de Catalunya

Àngels Chacón ha animat als grups parlamentaris a què “més enllà de les diferències polítiques, tots els aquí presents hauríem de coincidir almenys en una qüestió: la defensa de l’economia productiva de Catalunya”.

La consellera  ha recordat que són molts els reptes que té l’empresa i l’economia catalana com adaptar-se a la Indústria 4.0, un context de desacceleració global, el Brexit i  l’augment del proteccionisme, com es veu amb l’amenaça d’aranzels als Estats Units.

“Amb totes aquestes incerteses sobre la taula, crec que no cal sumar-hi dificultats innecessàries amb discursos catastrofistes sense sentit i que no responen a la realitat; Tenim molta feina per fer per seguir fent de Catalunya un país d’oportunitats i aquest Govern i aquest Departament estan plenament compromesos i capacitats per dur-la a terme i seguir potenciant la nostra economia”, ha conclòs.

3  

Imatges

Gràfic Catalunya lidera el nombre d'empreses

Gràfic Catalunya lidera el nombre d'empreses 51

Gràfic creació i dissolució societats

Gràfic creació i dissolució societats 66

Gràfic evolució empreses

Gràfic evolució empreses 53

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa amb gràfics

Nota de premsa amb gràfics
PDF | 168