Visita torxa Repsol

Calvet demana la implicació de les empreses per fer front a l'emergència climàtica

query_builder   29 octubre 2019 19:19

event_note Nota de premsa

Calvet demana la implicació de les empreses per fer front a l'emergència climàtica

  • El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha visitat el complex de Repsol a Tarragona i ha assistit als treballs de substitució del cremador de la torxa, que incrementarà la capacitat de combustió, reduirà fums i tindrà més eficiència energètica
  • Al matí, el titular de DTES ha visitat Riudoms on ha anunciat d’una banda, que demà s’inicien les obres per destapar l’ull del pont de la carretera entre Reus i els Vinyols i de l’altra, que es posa en marxa una millora de la canalització del torrent del Recreo
Imatge des de dalt la torxa de Repsol

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha visitat el complex industrial de Repsol a Tarragona, situat a La Pobla de Mafumet. Calvet ha fet aquesta visita aprofitant la parada de la planta d’olefines i química derivada de Repsol. Això li ha permès veure els treballs de substitució del cremador de la torxa per un nou model que incrementarà la capacitat de combustió generant menys fums i incrementant l’eficiència energètica, aplicant millors tècniques disponibles. El canvi s’està fent aprofitant una parada programada de la instal·lació per a realitzar inversions en seguretat, innovació tecnològica i millores ambientals i fer tasques d’inspecció, manteniment, seguretat i neteja.

 

En acabar la visita, Calvet ha explicat que “hem comprovat com Repsol està invertint en un procés productiu importantíssim per a l’economia del Camp de Tarragona i del país però, sobretot, que està invertint en paràmetres ambientals”.

 

El conseller ha constatat la preocupació pel vector ambiental de la indústria petroquímica al Camp de Tarragona i per la qualitat de l’aire en aquesta demarcació, fet que explica l’existència de la Taula de la qualitat de l’aire de Tarragona “que es reuneix regularment i on donem compte de les millores que entre tots fem per monitoritzar i millorar la qualitat de l’aire”. En aquest sentit, Calvet ha definit la feina que cal fer des de totes les administracions i també des del sector privat. “Hem de vigilar que estigui regulat i això exigeix també la implicació de les empreses privades i més en un context com el que estem vivint, d’emergència climàtica. Per tant, des de la Generalitat estem molt pendents de crear condicions i de comprovar com les empreses van millorant els seus processos productius per disposar d’una economia més sostenible”.

 

Per tot plegat, el titular del DTES ha ressaltat la importància de la indústria petroquímica: “Al Camp de Tarragona la indústria petroquímica és un element fonamental per a la societat i per a l’economia i per tant, hem de vetllar perquè estigui ben adaptada als requeriments socials i, dins d’aquests, als requeriments ambientals. És un procés continu, en el qual les empreses van fent inversions”.

 

El conseller ha ressaltat que hi ha una conscienciació ambiental forta per part de la societat vehiculada a través de les institucions i que hi ha també una resposta per part de la indústria. Així, davant la preocupació al voltant del nivell d’emissions, de la flama, dels fums i del soroll de les torxes, Calvet ressalta que “l’empresa respon amb inversions que modernitzen els seus processos i minimitzen les afectacions. Ens congratulem d’això i des de la Generalitat continuarem monitoritzant. Estem dins dels paràmetres normals de qualitat de l’aire i ara, amb aquestes millores, segur que anem a millor.”

 

Per al conseller es tracta “d’una inversió impressionant amb uns nous cremadors que faran encara més eficients aquests processos industrials i que han d’ajudar a tranquil·litzar i a entendre que és perfectament compatible el que és la indústria amb el que és la vida al Camp de Tarragona.”

 

En resposta a la compatibilitat de la indústria petroquímica amb la resta d’activitats empresarials, el conseller també s’ha fet ressò del Pla Director Urbanístic, per compatibilitzar la petroquímica amb el sector turístic.

 

Els efectes dels aiguats

 

Prèviament, al matí, el conseller ha visitat Riudoms després de l’episodi excepcional de pluja viscut fa uns dies. Allí Calvet ha explicat la feina que s’està fent ja des de l’Agència Catalana de l’Aigua. “Com a Govern i, en especial, des del DTES, a través de l’ACA s’està actuant en emergència recuperant les lleres”. I, en concret el conseller ha anunciat: “Demà entrarem màquines a Riudoms per destapar l’ull del pont de la carretera entre Reus i els Vinyols, i, d’altra banda, farem una millora de la canalització del torrent del Recreo”.
Visita Riudoms

Totes aquestes actuacions de l’ACA i dels altres departaments del Govern de la Generalitat responen a la voluntat de recuperar la normalitat el més aviat possible. “Hem demostrat aquesta preocupació sobre el terreny i amb rapidesa i ara anirem recuperant la situació poc a poc però plenament”.

 

El conseller ha emmarcat aquestes actuacions dins l’acord de Govern aprovat avui. “L’Executiu ha aprovat un paquet d’ajudes per recuperar la normalitat a les comarques afectades el més aviat possible. Hi ha ajudes que aniran determinades per l’emergència (ACA, ARC...) i altres que van determinades per l’afectació de certs equipaments i que mereixen una avaluació prèvia al llarg de les properes setmanes. També en el cas de camins i afectacions a finques agrícoles”.

5  

Imatges

Imatge visita Repsol 1

Imatge visita Repsol 1 184

Imatge visita Repsol 2

Imatge visita Repsol 2 290

Imatge visita Repsol 3

Imatge visita Repsol 3 237

Imatge visita Repsol 4

Imatge visita Repsol 4 236

Imatge de la visita 5

Imatge de la visita 5 277

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 196