Vistes de la Plaça Espanya i Av. M. Cristina, on es concentra el turisme de negocis

L'economia catalana creix un 1,8% interanual el tercer trimestre del 2019

query_builder   6 novembre 2019 11:35

event_note Nota de premsa

L'economia catalana creix un 1,8% interanual el tercer trimestre del 2019

  • La taxa de variació interanual del PIB es modera dues dècimes fins a l’1,8%, un creixement 7 dècimes més alt que a la zona euro 
  • El mercat de treball continua amb un creixement de l’ocupació notable, amb taxes que superen el 2% interanual
  • Els serveis mantenen un creixement robust (2,8%), mentre que el sector amb major creixement, la construcció, s’ha alentit; el sector industrial, el més afectat per l’afebliment del comerç mundial, decreix  
  • La moderació de l’economia catalana s’emmarca en un any en què es preveu el creixement més baix de l’economia internacional des del 2009
Vistes de la Plaça Espanya i Av. M. Cristina, on es concentra el turisme de negocis

Segons l’estimació d’avanç que elaboren conjuntament l’Idescat i el departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda, l’economia catalana registra un creixement de l’1,8% interanual del PIB durant el tercer trimestre del 2019, un creixement que se situa set dècimes per sobre de la zona euro. En termes intertrimestrals, el PIB català avança un 0,4%, un ritme més moderat que en la primera meitat de l’any, però també superior al de la zona euro (0,2%).

Els darrers mesos l’activitat econòmica a Catalunya ha seguit condicionada per l’escenari econòmic internacional. Així, el creixement a Catalunya enregistra una pèrdua gradual de dinamisme, afectat per la feblesa del comerç internacional i pels efectes que aquesta ha tingut en termes de confiança econòmica i sobre l’evolució del sector industrial. La moderació del creixement de l’economia catalana és menys acusada que l’observada el 2018 i s’enquadra en un any que es preveu com el pitjor per a l’economia internacional des del 2009. Aquest patró de desacceleració del creixement interanual durant el 2018 i d’estabilització durant el 2019 també es produeix a la zona euro, de manera que s’observa una sincronia cíclica elevada entre l’economia catalana i la de la zona euro.
 

La resiliència del sector de serveis es dona en paral·lel amb una moderació de la  construcció que, tot i això, continua sent dinàmica

El sector de serveis -el més rellevant a l’economia catalana en termes del seu pes específic- creix un 2,8% interanual el tercer trimestre del 2019, una dècima més que el segon trimestre. Dins de les activitats dels serveis, destaca el creixement de les activitats professionals i científiques, i també la fortalesa dels serveis de no mercat. Quant a l’activitat turística, cal destacar el creixement de la despesa dels turistes estrangers (que augmenta un 4,3% anual fins al mes d’agost), malgrat l’increment més contingut del nombre de turistes estrangers (que puja un 0,7% en el mateix període).

L’activitat de la construcció es modera el tercer trimestre, amb un creixement d’un 3,4% interanual. No obstant això, aquest ritme de creixement segueix per sobre de la resta de grans sectors. El sector industrial, el més obert a l’exterior i més afectat per l’afebliment del comerç mundial, manté el mateix ritme de retrocés que el segon trimestre (-0,7% interanual). En aquest sentit, les exportacions en preus corrents de béns avancen a ritmes moderats (d’un 2,1% interanual fins a l’agost), després de la marcada desacceleració registrada al llarg de l’any 2018. L’activitat del sector agrari i pesquer disminueix un 2,8% interanual.
 

El mercat de treball es manté dinàmic, sobretot en termes de creació d’ocupació i recuperació dels salaris

El mercat de treball continua oferint senyals positius, amb un creixement de l’ocupació del 2,0% interanual segons l’Enquesta de població activa i del 2,4% segons l’afiliació a la Seguretat Social. No obstant això, el fort dinamisme de la població activa, que s’accelera fins a un 2,3%, provoca un petit augment de la població en atur. Així, després d’anys de descens continuat, la taxa d’atur se situa en un 10,9%. D’altra banda, la població ocupada indefinida creix un 3,5% interanual i la temporal un 2,4%, de manera que la taxa de temporalitat s’ha situat en un 22,8 %, similar a la que es registrava fa un any.

Una altra nota destacada del mercat de treball és la continuïtat en la recuperació progressiva dels indicadors salarials. Els costos laborals han augmentat un 2,7% durant el primer semestre, en un context de moderació de la inflació. Aquestes dades s’emmarquen en una tendència a l’alça iniciada el 2018, després d’un període d’evolució moderada o a la baixa.

El document sencer de la darrera Nota de Conjuntura Econòmica es pot consultar en aquest enllaç:

‘Nota de Conjuntura Econòmica’ número 107

 

 

 

 

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 54