El vicepresident Aragonès durant l'acte d'inauguració de la Setmana de la Mediterrània

Vicepresident Aragonès: "Els Pressupostos del 2020 s'han elaborat partint dels compromisos de l'Agenda 2030 pel desenvolupament sostenible"

query_builder   20 novembre 2019 13:21

event_note Nota de premsa

Vicepresident Aragonès: "Els Pressupostos del 2020 s'han elaborat partint dels compromisos de l'Agenda 2030 pel desenvolupament sostenible"

  • El vicepresident ha destacat el compromís del Govern per a construir el present i futur de la Mediterrània a l’acte inaugural de la 13a Setmana Mediterrània de Líders Econòmics (MedaWeek)
  • També ha remarcat que els comptes de l’any que ve volen recuperar el nivell de despesa dels serveis públics previs a la crisi, reduir la desigualtat social i territorial, promocionar la innovació i avançar en l’horitzó de zero emissions i residus

 

El vicepresident Aragonès durant l'acte d'inauguració de la Setmana de la Mediterrània

El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha destacat el compromís del Govern per a construir el present i futur de la Mediterrània, en el marc de l’acte inaugural de la 13a Setmana Mediterrània de Líders Econòmics (MedaWeek) que ha tingut lloc aquest matí a l’edifici de la Llotja de Mar de Barcelona.

En aquest sentit, ha explicat que “els Pressupostos del 2020 s’han elaborat partint dels compromisos de l’Agenda 2030 pel desenvolupament sostenible”. Aragonès ha detallat que els comptes de l’any que ve s’han preparat tenint en compte els compromisos que la comunitat internacional ha consensuat en els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que ha establert les Nacions Unides, “que esdevenen una guia per transformar Catalunya i ajudar així a millorar el món”.  

Així, el vicepresident ha remarcat que l’Avantprojecte de pressupostos de la Generalitat per al 2020 vincula l’assignació de recursos a programes prioritaris en el Pla de Govern adoptats per implementar l’Agenda 2030 a Catalunya, i prioritza els ODS que encaixen en els quatre eixos estratègics fixats: “En primer lloc, cal fer un pas endavant i posar-nos al dia després d’anys d’haver fet esforços titànics per superar la crisi. I això vol dir recuperar els nivells de despesa dels serveis públics essencials, i reforçar l’estructura institucional a partir de criteris de transparència”, ha afirmat Pere Aragonès. El segon eix estratègic passa per la reducció de les desigualtats socials i territorials, “perquè volem un país pròsper i equitatiu, on ningú es quedi enrere amb independència de la seva situació socioeconòmica, de les dificultats personals i familiars de cadascú o del territori on viu”.

La promoció del coneixement, la innovació i la dinamització econòmica és el tercer eix d’aquesta agenda, mentre que l’últim objectiu se centra en “l’horitzó de zero emissions i residus. Aquí hem de ser tan ambiciosos com gran és el repte que tenim davant”, ha seguit Aragonès.

D’altra banda, tots aquests programes i objectius inclouran “per primera vegada eines per avaluar l’impacte de gènere en els comptes, així com un instrument pioner proporcionat per Unicef per calcular la inversió pressupostària en infància”, segons ha indicat el vicepresident.

Esforç i canvi de metodologia

Organitzar els Pressupostos a partir de l’estratègia 2030 no ha estat fàcil, perquè ha implicat un canvi de metodologia que ha suposat un esforç molt important pel conjunt de servidors públics que participen a nivell tècnic en l’elaboració dels comptes de la Generalitat”, ha insistit el vicepresident. Amb tot, ha reblat que “es tracta d’un pas molt important si volem començar a traduir les alertes sobre l’amenaça del canvi climàtic en canvis polítics reals”.

Pere Aragonès ha finalitzat seva intervenció amb la idea de “reforçar la mediterraneïtat”, perquè “com a regió tenim un potencial enorme per atreure inversions, per atreure talent. I el primer pas per aconseguir-ho és creure’ns-ho una mica més”. En aquest context, el Govern de la Generalitat ha dissenyat l’estratègia mediterrània de Catalunya MedCat 2030, que entronca amb l’Agenda 2030 de les Nacions Unides.  

La Setmana Mediterrània de Líders Econòmics (Medaweek) és l’esdeveniment econòmic anual de referència a la regió mediterrània, on es reuneixen tant representants governamentals i organitzacions multilaterals, com les principals esferes empresarials del nord i sud del Mediterrani. La Medaweek s’organitza conjuntament per l’Associació Mediterrània de les Cambres de Comerç (ASCAME), la Cambra de Comerç de Barcelona, la UpM, l'Institut Europeu del Mediterrani (IEMed) i el Consorci de la Zona Franca de Barcelona.

 

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 275