El Govern ha celebrat una jornada per debatre sobre les competències professionals del futur a Catalunya

El Govern ha celebrat una jornada per debatre sobre les competències professionals del futur a Catalunya

query_builder   20 novembre 2019 15:42

event_note Nota de premsa

El Govern ha celebrat una jornada per debatre sobre les competències professionals del futur a Catalunya

  • El director general d’Anàlisi i Prospectiva, Josep Rius, ha destacat la necessitat d’“obrir un marc de debat i anàlisi que ens permeti crear un sistema prospectiu de competències professionals a Catalunya”

 

  • El president del Consell Català de Formació Professional, Fabian Mohedano, ha ressaltat la importància de treballar plegats el sector públic i el privat per donar resposta als perfils professionals del futur

 

 

  • L’Executiu identificarà les competències per orientar els estudiants i els treballadors i ajudar les empreses

El director general d’Anàlisi i Prospectiva, Josep Rius, ha inaugurat aquest matí una jornada al Palau de la Generalitat per debatre amb referents del món laboral sobre les competències professionals del futur a Catalunya. La jornada “El futur de les competències professionals a Catalunya” s’emmarca en un projecte iniciat aquesta legislatura per part del Consell Català de Formació Professional, l’Agència per la Qualitat del Sistema Universitari, la Secretaria d’Empresa i Competitivitat i la Direcció General d’Anàlisi i Prospectiva del Departament de la Presidència.

 

Aquest projecte té com a objectiu anticipar les competències que es requeriran en el món laboral a Catalunya l’any 2030 i establir les bases inicials per desenvolupar un sistema de prospectiva de competències professionals al país. D’aquesta manera, el Govern identificarà aquestes competències i per tant, orientarà els estudiants i els treballadors en els seus itineraris formatius i professionals al llarg de la vida, així com ajudar a les empreses.

 

Josep Rius, director general d’Anàlisi i Prospectiva, ha destacat la necessitat d’“obrir un marc de debat i anàlisi que ens permeti crear un sistema prospectiu de competències professionals a Catalunya”. Per fer-ho possible, ha explicat que “cal la cooperació entre tots els diferents agents públics i privats, a l’hora d’identificar els professionals i experts que poden participar d’aquest sistema”.

 

Actualment, quatre departaments de la Generalitat estan en ple procés de desplegament de la Llei 10/2015, concretament el Departament de la Presidència, el Departament d’Educació; el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, i el Departament d’Empresa i Coneixement. En aquest sentit, el passat 22 de febrer es va constituir la Comissió Rectora del Sistema de Formació i Qualificació Professionals de Catalunya, que té com a objectiu donar impuls a les polítiques públiques de formació i qualificació professionals.

 

Tal com indica la comissió europea i altres països de l’entorn, en aquest projecte s’inclourà el sistema universitari per conformar un veritable sistema de Formació Superior. Per això, s’ha integrat l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya i a la Direcció General de Planificació en l’Àmbit d’Universitats i Recerca.

 

La jornada que s’ha celebrat avui és la quarta d’un total de sis, centrada en l’àmbit del turisme, l’oci i la cultura, activitats professionals que poden desenvolupar-se no de manera aïllada sinó des la interacció entre elles. Catalunya té un eix fonamental en la generació de riquesa en aquest vector, per aquesta Rius ha demanat “adaptar el sistema educatiu als canvis que necessitaran les persones per afrontar les transformacions que ja està experimentant el mercat de treball i que encara seran més profundes en els propers anys”.

 

Durant la jornada, també ha intervingut professionals referents en la transformació dels perfils laborals en el sector de l’oci, la cultura i el turisme, com Ricard Robles, fundador i codirector del festival Sónar; Genis Roca, president de Roca Salvatella; Jordi Sellas, Strategy and Innovation for Cultura and Media; Maria Abelanet, directora general del Grup CETT; Gabriel Bartra, director de continguts a elBulliFoundation; Jordi Ficapal, director pedagògic i d'Innovació de la Facultat de turisme Direcció Hotelera Sant Ignasi (URLL); Pilar Figueras, professora de l'INS Francesc Vidal i Barraquer de Tarragona; i Sara Pérez, enòloga i propietària de la bodega Venus Universal.

 

El president del Consell Català de Formació Professional, Fabian Mohedano, que ha clos la jornada, ha destacat que les sessions d'avui han permès aprofundir en les necessitats formatives del sector del turisme, l’oci i la cultura i per aquest motiu “s’ha pres bona nota” sobre les propostes i peticions que s’han plantejat. Mohedano ha destacat la importància d’anar tots a una. “Tenim un repte molt, molt gran que és acabar amb els compartiments estancs. Trencar aquesta dinàmica d’una banda de diferents departaments de la Generalitat, entre Generalitat i altres institucions, i entre administracions i el sector de l’empresa perquè òbviament això no ho podem fer tot sols”.