canvi climàtic cimera

Calvet: "Amb la Cimera catalana davant de l'emergència climàtica volem que agents socials i administracions ens comprometem a anar més enllà"

query_builder   21 novembre 2019 16:09

event_note Nota de premsa

Calvet: "Amb la Cimera catalana davant de l'emergència climàtica volem que agents socials i administracions ens comprometem a anar més enllà"

  • Comencen les reunions sectorials preparatòries de la Cimera amb representants del món local, de les patronals i dels sindicats
canvi climàtic cimera

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, acompanyat de la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, i de la directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, ha mantingut aquest dijous les dues primeres reunions de la desena que celebrarà amb diferents sectors econòmics, socials, polítics i acadèmics per preparar la Cimera catalana davant l’emergència climàtica, prevista per al proper 17 de gener. La cimera vol ser un punt de trobada per acordar un full de ruta, a curt i mig termini, que permeti afrontar les polítiques de mitigació i d’adaptació al canvi climàtic, amb compromisos no només del Govern sinó de tots els agents implicats, i és una de les mesures que va aprovar l’executiu el passat mes de setembre per fer front a aquesta emergència. Per al conseller, “l’emergència no té fronteres, com tampoc en tenen els efectes de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle a l’atmosfera, i és per això que, el que fem a Catalunya o a Europa incideix en el conjunt planetari”. Segons Calvet “la resposta a aquesta emergència obliga a tothom, a les Administracions, i per això el Govern de la Generalitat fa un pas endavant, i a tota la ciutadania, èticament i des de la responsabilitat social i intergeneracional”. És per això que “hem de veure què es pot fer de més a més, amb un esforç suplementari”, ha explicat.

 

Compromisos de tots els sectors

 

En concret avui Calvet s’ha trobat amb representants del món local i de les patronals i sindicats, amb qui ha intercanviat impressions i ha conegut diferents propostes sobre la manera d’afrontar el repte del canvi climàtic al nostre país. El conseller ha volgut demanar-los de primera mà quins són els compromisos quantitatius i temporalitzats de les seves organitzacions, més enllà d’obligacions legals, per fer-hi front. El conseller ha instat els diferents actors que han assistit a les reunions “a anar més enllà del que han fet fins avui i a prendre compromisos addicionals”. “Uns compromisos viables, però quantificables, que comportaran un esforç”, ha explicat, però que poden encaixar naturalment en el seu àmbit. Les propostes amb les accions que els sectors estan disposats a fer es presentaran durant la cimera, el proper mes de gener.

 

A partir d’avui, i fins a mitjans de desembre, es faran un seguit de reunions preparatòries amb la resta de sectors: Financer i d’assegurances; habitatge, construcció, infraestructures i urbanisme; universitats, ensenyament i recerca; turisme, indústria química i aigua; ports i aeroports; riscos i adaptació als riscos; agricultura, alimentació i aigua; automoció i mobilitat; moviments juvenils d'acció climàtica; tercer sector ambiental; i propietat i gestió de mitjans de comunicació.

 

D’aquestes trobades ha de sorgir el document de compromisos que es presentarà a la cimera, una cimera que per al conseller “no serà una arrencada ni un punt final, serà una cimera de punt i seguit, d’on sortirà un full de ruta del qual se’n farà un seguiment i una avaluació continuada”. De fet, el conseller ha explicitat que “des del Govern fa anys que estem treballant en aquesta línia i a la pròxima cimera també aportarem compromisos: estem ultimant un pla d’atac a l’emergència climàtica amb les actuacions que podem realitzar com a administració pública. Unes accions, ha afegit, que estaran però limitades per les recents sentències del Tribunal Constitucional.

 

Més enllà de l’acció de Govern

 

El Govern català veu amb preocupació els impactes que el canvi climàtic té i tindrà a Catalunya i arreu del planeta i entén que és necessari prendre una major consciència del perill que representa, tal i com la comunitat científica està alertant de forma continuada. De fet, a banda dels efectes evidents sobre els ecosistemes, els efectes previsibles del canvi climàtic poden perjudicar notòriament la nostra economia productiva, des de l'afectació negativa en el funcionament i el manteniment de moltes infraestructures a importants alteracions dels entorns en què es desenvolupen activitats com el turisme, la producció agropecuària o tota la indústria amb demandes intensives d'aigua o d'energia. Igualment, no s'han de negligir els seus impactes sobre la salut.

 

El Govern també comparteix la preocupació ciutadana pel canvi climàtic i la insuficiència de les mesures empreses per revertir-lo a escala global i local i comprèn les mobilitzacions democràtiques reclamant una major atenció i actuació per part dels poders públics. També lamenta no disposar de prou capacitat legislativa i executiva per poder impulsar les mesures més eficaces, sobretot en l’àmbit de les imprescindibles transicions energètica, industrial i de mobilitat. Malgrat aquesta crucial limitació, continuarà impulsant iniciatives –amb l’administració local, el món empresarial i la societat civil– per mitigar les emissions, adaptar-se als efectes i preparar-se per als impactes catastròfics, tal com va fer amb l’impuls de la Llei catalana del canvi climàtic.

 

És per això que entén que, més enllà de les accions concretes, la clau és modificar els mecanismes de presa de decisions, tant a l’escala pública com de les organitzacions econòmiques com de les persones i les famílies. És per això que s’ha compromès a dur a terme aquest canvi en l’àmbit de la Generalitat i encoratja la societat i el món econòmic a fer el mateix.

2  

Imatges

Fotografia reunió mon local

Fotografia reunió mon local 134

Fotografia reunió sindicats i patronal

Fotografia reunió sindicats i patronal 337

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 171