Fotografia del vicepresident Aragonès durant una interpel·lació al Parlament

Vicepresident Aragonès: "Exercir la sobirania també és fer una llei que garanteixi el control públic sobre la contractació dels serveis"

query_builder   27 novembre 2019 18:56

event_note Nota de premsa

Vicepresident Aragonès: "Exercir la sobirania també és fer una llei que garanteixi el control públic sobre la contractació dels serveis"

  • Subratlla que el projecte de Llei de Contractes de Serveis a les Persones que tramita el Parlament supera una normativa estatal “insuficient” i prioritza “la qualitat dels serveis per davant del preu
  • Recorda que la gestió indirecta dels serveis l’efectua en un 70% el món local, “i els hem de donar eines que els permetin posar exigències altes en la contractació”
Intervenció del vicepresident Aragonès durant una interpel·lació

El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha assegurat avui durant una interpel·lació al Parlament de Catalunya que el projecte de llei de Contractes de Serveis a les Persones, que actualment es tramita al Parlament, “garantirà que aquells serveis públics que es prestin de forma indirecta es portin a terme seguint tots els estàndards de qualitat, i amb un pes més baix del factor preu”. I, en aquest sentit, ha defensat que “exercir la sobirania també és fer una llei que garanteixi el control públic sobre la contractació dels serveis”.

Aragonès ha considerat que “l’arquitectura legal actual que regeix la contractació pública”, basada en la normativa europea i la llei estatal de contractes del sector públic, “resulta insuficient”, ja que no permet el control adequat per atacar els àmbits més problemàtics de la contractació, “com ara les subcontractacions que provoquen precarietat laboral”. El vicepresident també ha lamentat que l’actual normativa prioritzi les ofertes amb un preu més baix, “un criteri que sabem que acaba beneficiant les filials de les grans empreses, expertes en la contractació a l’àmbit de les infraestructures”. 

Durant la seva intervenció, el vicepresident ha recordat que, actualment, el 70% dels contractes de serveis a les persones els efectua el món local, “i per això els hem de donar eines que els permetin posar exigències altes” i supervisar “de forma més clara” la prestació dels serveis. 

La nostra obligació com a Govern és vetllar per la qualitat dels serveis i blindar el control públic sobre la seva provisió”, ha remarcat  Aragonès. Per aquesta raó, ha insistit, “hem batallat al Parlament per introduir clàusules de responsabilitat que incideixin en els plecs de contractació”, entre les quals ha citat les clàusules de responsabilitat ambiental, de millora de les condicions laborals o el plans d’igualtat de gènere. 

 

Un projecte de llei nascut l’any 2017 

El projecte de llei de contractes de serveis a les persones va ser impulsat l’any 2017 pel departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, encapçalat aleshores pel conseller Raül Romeva. El Govern de la Generalitat va aprovar el projecte de llei a l’agost de l’any 2017, però l’aplicació de l’article 155 i la fi de la legislatura va interrompre la seva tramitació al Parlament. El 2018, el departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda va recuperar el projecte, que va entrar novament al Parlament el juliol del 2018. Actualment es troba en fase de tramitació, i és previst que s’aprovi abans que acabi l’any.

2  

Imatges

Fotografia (1)

Fotografia (1) 2434

Fotografia (2)

Fotografia (2) 2737

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 414