Imatge de l'assamblea Under2 Coalition

El conseller Calvet explica el procés de participació ciutadana que ha encetat el Govern català davant la primera Cimera catalana d'acció climàtica

query_builder   7 desembre 2019 17:44

event_note Nota de premsa

El conseller Calvet explica el procés de participació ciutadana que ha encetat el Govern català davant la primera Cimera catalana d'acció climàtica

  • El titular de Territori ho ha exposat durant la COP25 que es celebra a Madrid
Imatge de l'assamblea Under2 Coalition

El conseller Damià Calvet ha defensat avui, en el marc dels actes de la COP25, la necessitat de corresponsabilitat entre la ciutadania i les administracions davant l’emergència climàtica. Calvet ha explicat el procés de participació ciutadana que el Govern ha engegat recentment a través de reunions amb diversos sectors socials, econòmics, acadèmics i polítics per a què cadascun d’ells proposi i assumeixi compromisos des del seu àmbit en la mitigació i adaptació al canvi climàtic. Un procés de participació que culminarà el pròxim 17 de gener amb la primera Cimera catalana d’acció climàtica.

 

El conseller així ho ha exposat durant l’Assemblea anual d’Under2 Coalition, la coalició internacional de governs subnacionals de la qual Catalunya n’és promotora i membre: “El Govern està duent a terme àmplies reunions de consulta per instar la societat a superar els requisits legals i a prendre compromisos addicionals, perquè ara hem d’aconseguir compromisos factibles, quantificats i atrevits”.  La intenció del Govern, ha prosseguit, és “presentar un full de ruta conjunt a curt i mitjà termini que permeti complir les polítiques climàtiques” i que es presentarà a la cimera catalana. I és que la resposta a l’emergència climàtica “ens obliga a cadascun de nosaltres; els objectius ambiciosos requereixen la determinació i el compromís de tothom, inclosa la societat civil, els sectors econòmics i tots els nivells de govern” ha dit Calvet.

 

Més enllà d’aquest procés d’implicació de la societat, el conseller ha explicat  les polítiques que l’administració catalana ha estat desenvolupant des que el 2017 es va aprovar la Llei del canvi climàtic com la creació de l’impost sobre CO2 per a vehicles a motor o el fons climàtic. També ha explicat el decret aprovat recentment per eliminar les barreres legislatives i administratives en la implantació de les energies eòlica i fotovoltaica. Projectes que tots ells seran una realitat l’any 2020.

 

Bilateral amb la ministra de medi ambient d’Escòcia

 

D’altra banda, el conseller Calvet i la secretaria de Medi Ambient, Marta Subirà, s’han reunit amb la ministra de Medi Ambient, Canvi Climàtic i Reforma del Territori del Govern d’Escòcia, Roseanna Cunningham, amb qui han intercanviat experiències sobre el procés de participació ciutadana que el Govern escocès també està duent a terme a través d’una assemblea de ciutadans pel canvi climàtic. D’altra banda, han compartit les polítiques de gestió davant la pèrdua de biodiversitat especialment sobre les espècies amenaçades; sobre les renovables i sobre els objectius de reducció d’emissions, que a Escòcia són del 70% per al 2030 i de neutralitat per al 2045.

 

La delegació catalana s’ha trobat també amb Claire O’Neill, presidenta de la COP26, amb qui ha parlat de les dificultats per elaborar pressupostos de carboni, un instrument del qual els britànics en són els màxims impulsors.

3  

Imatges

Imatge de l'assamblea Under2 Coalition

Imatge de l'assamblea Under2 Coalition 372

Imatge de l'assamblea Under2 Coalition 2

Imatge de l'assamblea Under2 Coalition 2 393

Foto de família Under2 Coalition

Foto de família Under2 Coalition 400