Imatge

El Govern presentarà el 17 de gener un full de ruta, compartit per diferents sectors de la societat, davant l'emergència climàtica

query_builder   9 desembre 2019 18:48

event_note Nota de premsa

El Govern presentarà el 17 de gener un full de ruta, compartit per diferents sectors de la societat, davant l'emergència climàtica

  • La secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, ha avançat  en un acte a la COP25, que Catalunya presentarà en el marc de la Cimera Catalana d’Acció Climàtica un primer programa d’actuacions comú a curt i mitjà termini
  • En una sessió sobre “Adaptació al canvi climàtic i gestió de risc en un context de governança multinivell”, la secretària ha posat de relleu les polítiques que el Govern té en marxa en aquesta matèria
Imatge

La secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, ha anunciat avui en el marc dels actes de la Cimera del Clima de Madrid COP25, que Catalunya presentarà el proper 17 de gener el seu full de ruta comú en matèria climàtica, en el marc de la Cimera Catalana d’Acció Climàtica. Durant la seva intervenció en la sessió sobre “Adaptació al canvi climàtic i gestió de risc en un context de governança multinivell”, la secretària ha recordat “l’esforç que està duent a terme el Govern català a l’hora de posar sobre la taula compromisos factibles, quantificats i valents que contribueixin a la lluita contra l’emergència climàtica”. En aquest sentit, ha incidit en les “reunions  amb diferents àmbits i sectors econòmics, socials, polítics i acadèmics afectats”, a qui el Govern ha demanat “que vagin més enllà dels requisits legals i s’hi comprometin” després que el passat mes de maig el Govern declarés l’emergència climàtica.

Precisament, aquesta declaració “ens ha obligat a revisar i reprogramar les accions del Govern en el camp de la transició energètica, la descarbonització de la mobilitat i l’impuls de l’economia circular”.

En l’àmbit de l’adaptació al canvi climàtic, el Govern s’ha fixat com a prioritats “adoptar mesures per aturar la pèrdua de biodiversitat i promoure la recuperació dels ecosistemes, d’una banda, i mesures destinades a reduir la vulnerabilitat dels sectors socials més sensibles als impactes del canvi climàtic i als quals aquesta transició pugui afectar en major mesura, de l’altra. Volem afavorir una transició justa.”

Així mateix, ha recordat que el Govern és un dels signants del Pacte per a l’Adaptació al Canvi Climàtic, una xarxa catalana d’administracions, empreses, entitats i altres organitzacions compromeses a implementar accions que ajudin a augmentar la resiliència dels territoris i les activitats econòmiques que s’hi desenvolupen.

També ha anunciat que l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic ha iniciat els treballs d’elaboració de la nova Estratègia d’Adaptació 2021-2028 que s’adoptarà a finals de l’any vinent.

Catalunya, capdavantera

La secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat ha compartit l'experiència del Govern de Catalunya en relació amb l'adaptació al canvi climàtic i la gestió del risc. Així, ha recordat l’aprovació el 2017 de la Llei de canvi climàtic, amb un ampli consens, la qual cosa ha suposat “un punt d’inflexió i una resposta ambiciosa al repte del canvi climàtic que estableix la neutralitat del carboni i un model de producció d’electricitat totalment renovable per al 2050”. Des de la seva aprovació, ha dit, gran part dels nostres esforços s’han dedicat a “desenvolupar i aplicar les disposicions legals establertes, en particular, un impost sobre el CO2 per a vehicles a motor, un Fons climàtic, el Comitè d’Experts sobre el Canvi Climàtic i la Taula Social sobre el Canvi Climàtic”.  

Finalment ha insistit que “la resposta a l’emergència climàtica requereix de la determinació i el compromís de tothom, inclosa la societat civil, els sectors econòmics i tots els nivells de govern, també local”.

D’altra banda, la directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, Mercè Rius, ha participat a la jornada sobre “Ciutats circulars per la Natura”, en el marc dels actes de la COP25.

 

1  

Imatges

Imatge

Imatge 398

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 181