El consell El Homrani al Parc Agrari del Baix Llobregat

Treball, Afers Socials i Famílies segella amb Unió de Pagesos un acord per fomentar la formació i contractació de personal en el sector agrari

El Departament destina 160.000 euros a través del Servei Públic d'Ocupació de Catalunya a desenvolupar un seguit d'actuacions en aquest àmbit

query_builder   14 gener 2020 12:10

event_note Nota de premsa

Treball, Afers Socials i Famílies segella amb Unió de Pagesos un acord per fomentar la formació i contractació de personal en el sector agrari

El Departament destina 160.000 euros a través del Servei Públic d'Ocupació de Catalunya a desenvolupar un seguit d'actuacions en aquest àmbit

S’habilitaran punts d’orientació a les quatre demarcacions i es programaran 9 cursos arreu del país per formar les persones interessades

Signatura del conveni

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, a través del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya i en col·laboració amb la Unió de Pagesos (UP), desenvoluparà al llarg de l’any un programa d’orientació i formació per afavorir la inserció laboral en el sector agrari. El programa s’adreça a persones que busquen ocupació en aquest àmbit encara que no tinguin formació i l’objectiu és facilitar-los les competències necessàries per dedicar-s’hi. Aquestes qüestions les recull el conveni que aquest matí han presentat el conseller Chakir el Homrani, i el coordinador nacional d’UP, Joan Caball.

 

El conseller El Homrani ha destacat que aquesta col·laboració amb el sindicat agrari permet “per un banda, donar resposta a les necessitats del sector i, per l’altra, oferir suport i una sortida a persones vulnerables, amb competències professionals per desenvolupar-se en un sector dinàmic com és el camp”. Des del Departament es confia que una part de les persones que s’interessaran provindran d’altres sectors professionals i s’han quedat a l’atur.

 

Un altre dels col·lectius que es poden sentir atrets és el de persones d’origen estranger amb dificultat d’accés al mercat laboral i que tenen experiència en tasques agrícoles tot i que necessiten formar-se novament per les diferents tècniques de treball que hi ha entre els seus països d’origen i Catalunya. En aquest sentit, el conseller ha aprofitat per tornar  a demanar que es flexibilitzi la normativa per aconseguir que les persones migrades que viuen al nostre país pugin aconseguir el permís de treball”. “Hi ha gent, també joves, en situació de vulnerabilitat que podria tenir oportunitats al camp, però que es troben en situació administrativa irregular per la Llei d’estrangeria i no poden treballar”, ha afirmat El Homrani.

 

L’agrari s’ha convertit en un dels sectors productius en alça tant pel que fa a les campanyes puntuals de collita com en el treball continuat al llarg de l’any. L’acord dona resposta a la necessitat de contractació del sector agrari per a feines de manteniment en períodes de menys producció com d’altres tipus de tasques per a períodes més breus.

 

El conveni fixa que el Departament finançarà amb 160.000 euros un seguit d’actuacions que la Unió de Pagesos haurà de desenvolupar al llarg d’aquest any. Treball, a través del SOC, prestarà suport tècnic i derivarà les persones adequades que hauran de ser demandants d’ocupació i estar inscrites a les Oficines de Treball.

 

Unió de Pagesos, per la seva banda, s’encarregarà d’executar les actuacions d’orientació i formació, que estarà homologada pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. Un cop finalitzat tot el procés, el sindicat agrari haurà d’acreditar la inserció de les persones que hagi format.

 

Els criteris generals per desplegar el programa formatiu i orientatiu són els següents:

 

  • Orientació

 

S’habilitarà un punt d’actuació a cada demarcació (Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona) amb una persona orientadora i una altra de suport administratiu. A cada persona interessada en la feina agrària se li dissenyarà un Itinerari Personal d’Inserció (IPI) a partir de l’anàlisi de la seva trajectòria, els seus dèficits formatius i les seves necessitats per garantir la millora en pocsl’ocupació.

 

En paral·lel es fomentarà la seva autonomia a l’hora de buscar feina a través d’actuacions de Recerca Activa d’Ocupació.

 

  • Formació

 

La formació es farà en cinc punts. S’impartiran nou cursos de 25 hores (Lleida 4 cursos, Girona dos, Tarragona un, Terres de l’Ebre un i Barcelona un) i cadascun d’ells tindrà una participació mínima de 14 alumnes.

 

La col·laboració entre el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i Unió de Pagesos a través d’aquest conveni es remunta a l’any 2013. Des d’aleshores s’hi ha destinat 751.000 eruos i s’han format 1.544 persones per treballar a les feines que genera el sector agrari durant el període de recol·lecció.

2  

Imatges

Foto de la signatura de l'acord

Foto de la signatura de l'acord 167

Foto del conseller El Homrani visitant el Parc Agrari del Baix Llobregat

Foto del conseller El Homrani visitant el Parc Agrari del Baix Llobregat 324